Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Precipitațiile abundente au făcut prăpăd în mai multe localități vrâncene





Precipitațiile abundente căzute în ultimele 48 de ore au făcut prăpăd în mai multe localități vrâncene. Mai multe drumuri au fost afectate, iar drumul județean DJ 205M, la intrare în comuna Nistorești, a fost complet distrus pe o lungime de peste 50 de metri. Ploile abundente au inundat curți, gospodării, case, au afectat podețe de acces în proprietăți și au adus zeci de tone de aluviuni, resturi vegetale, bușteni și chiar copaci întregi pe carosabil. Cele mai afectate drumuri au fost DN 2D, pe raza localităților Bîrsești, Tulnici, Lepșa și Greșu, DJ 205 D, Valea Sării-Paltin-Năruja- Nereju-Brădăcești; DN 2 E 85 în zona localităților Domnești și Haret, DN 2N și DN 2R, unde au fost aduse cantități mari de aluviuni. De asemenea, o viitură a distrus singura cale de acces către comuna Bisoca, județul Buzău, izolând o comunitate formată din peste 200 de persoane și 40 de locuințe în punctul „Peste gârlă”.  Totodată, sute de locuințe au rămas fără energie electrică, echipele de intervenție reușind însă ca în mai puțin de 24 de ore să remedieze aceste defecțiuni cauzate de intemperii. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat sprijinul Guvernului, iar secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a venit la Focșani, pentru a vedea la fața locului care este situația și ce măsuri se impun.

    Precipitațiile abundente căzute în ultimele 48 de ore au făcut prăpăd în mai multe localități vrâncene. Mai multe drumuri au fost afectate, iar drumul județean DJ 205M la intrare în comuna Nistorești a fost complet distrus pe o lungime de peste 50 de metri. În urma acestor distrugeri, 2 sate, respectiv Brădetu și Podu Șchiopului, dar și cătunul Podu Èšârdei, din comuna Nistorești, unde trăiesc aproximativ 500 persoane, au rămas izolate. Ieri dimineață, începând cu ora 07.30, drumul județean a fost deschis circulației pe un sens, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone, potrivit ISU Vrancea. „Din cauza precipitațiilor puternice căzute în ultima perioadă a fost afectat malul stâng al râului Năruja în trei, patru, puncte. Va trebui să intervenim cu excavatoare și buldozere, dar momentan, din cauza debitului mare de apă, nu putem să intrăm. Așteptăm să treacă precipitațiile și vom devia cursul de apă, astfel încât cei de la drumuri să poată interveni și să repare acostamentul. Ploile vor continua până sâmbătă, cu același caracter torențial, precipitații abundente în timp scurt, care produc viituri rapide și pot eroda și mai puternic drumul. Să sperăm că vom scăpa de acest impediment. Deocamdată se circulă pe un fir, nu se circulă cu mașini de tonaj mare, în condițiile actuale nu există pericol real de a se rupe și cealaltă parte”, a declarat Viorel Nechifor, de la Administrația Bazinală a Apelor Bacău.
    La rândul său, primarul comunei Nistorești, Ion Gogoriță, a precizat că ploile abundente au creat distrugeri asemănătoare celor din anul 2005. „Mama natură ne-a adus aminte de anul 2005, când au fost inundații catastrofale. De data aceasta, văd că au început în forță distrugerile. Sunt distruse la ora actuală 100 km de drumuri forestiere, cu poduri și podețe, care sunt pe această rută. Mai problematic la ora actuală este cătunul Podu Èšârdii, unde sunt izolate 80 de case, cu 170 de persoane, iar dacă se rupe drumul în totalitate rămân izolate 450 persoane, cu 120 de gospodării. Deocamdată pe drumul județean DJ 205M se circulă cu autovehicule sub 3,5 tone”,  a declarat Ion Gogoriță, primarul comunei Nistorești.
    Afectate de intemperii au fost și drumurile județene DJ 205 R pe raza comunei Cotești, DJ 205 L în comuna Vrancioaia, drumuri pe care s-au depus aluviuni.  Scurgerile de pe versanți au dus la depunerea de aluviuni și blocarea DJ 205 J la intrarea în în comuna Fitionești.

Marian Oprișan a solicitat sprijin guvernamental

    Secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu și Emil Vamanu, directorul Agenției Bazinale de Apă Siret, au fost joi în județul Vrancea, la solicitarea președintelui  Consiliului Județean, Marian Oprișan. Cei doi oficiali împreună cu prefectul Sorin Hornea, directorul SGA, Cătălin Kanty Popescu și directorul executiv al Direcției de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea – Romeo Iordache, au făcut o analiză a situației create la nivelul județului după fenomenele meteo și hidrologice din ultimele zile. Cu această ocazie s-a luat decizia efectuării demersurilor necesare promovării în regim de urgență a lucrărilor necesare pentru asigurarea tranzitării viiturilor și protecției obiectivelor riverane cursului de apă precum și evitarea izolării unui număr de patru localități.
    „S-a luat decizia ca pentru drumul județean DJ 205 M, Năruja – Nistorești să fie promovată urgent o hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru executarea lucrărilor de protecție a malurilor Râului Năruja pe tot traseul drumului județean mai sus menționat. În acest sens, Comitetul pentru situații de urgență Vrancea va întocmi documentația necesară care va fi înaintată Guvernului României. Totodată, s-a stabilit ca pentru drumul județean DJ 205 L, din punctul Grumaz pe raza comunei Vrâncioaia, să fie executate lucrări de amenajare a Râului Putna și ziduri de protecție a DJ 205L, finanțarea urmând să fie asigurată din surse proprii ale Administrației Baziunale de Apă, Siret-Bacău. Tot cu fonduri ale aceleiași instituții vor fi executate lucrări pe DJ 204 P Gugești-Gura Caliței-Dealu Lung-Dumitrești. Este vorba de lucrări ce vor fi executate de-a lungul cursului Râului Râmna, mai exact în zonele în care drumul mai sus menționat este afectat de viituri în urma unor precipitații abundente”, a declarat directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache.
    De asemenea s-a avizat, la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, în vederea promovării lucrărilor de investiții, nota conceptuală pentru realizarea lucrărilor de protecție și stabilizarea albiei pe cursul de apă Putna, în zona Grumaz. Tot cu această ocazie s-a discutat despre realizarea unor lucrări de protecție a satului Burcioaia, pe cursul de apă Trotuș. Specialiștii din minister și SGA au convenit că situația necesită o evaluare amănunțită, care va fi continuată în săptămânile care urmează și în urma căreia vor fi propuse măsuri concrete de remediere a distrugerilor provocate de ape.

Aluviuni, stânci, bușteni și copaci întregi au blocat DN 2D în mai multe puncte

    Probleme au fost și pe drumurile naționale ce tranzitează județul Vrancea. Cele mai afectate drumuri în acest sens au fost DN 2D, pe raza localităților Bîrsești, Tulnici, Lepșa și Greșu, DN 2 E 85 în zona localităților Domnești și Haret, DN 2N și DN 2R, unde au fost aduse cantități mari de aluviuni. De asemenea, o viitură a distrus singura cale de acces către comuna Bisoca, județul Buzău, izolând o comunitate formată din peste 200 de persoane și 40 de locuințe în punctul „Peste gârlă”.
    „În urma precipitațiilor abundente au apărut mai multe probleme cauzate de intemperii pe drumurile naționale ce tranzitează județul Vrancea. Astfel, pe DN 2N, la kilometrul 53+300, o viitură formată pe Rîul Rîmnicu Sărat a dislocat tuburile care asigurau accesul către locuințele situate în Punctul „Peste gârlă” și a dus la întreruperea circulației. Avem utilaje în zonă, dar nu se poate interveni pănă când nu se vor opri precipitațiile și nu va scădea nivelul apei de pe acest râu. Probleme au fost și pe sectorul de drum Cîndești-Dumitrești, unde ploile abundente au adus aluviuni pe partea carosabilă îngreunând astfel circulația. Probleme au fost și pe DN 2D, sectorul Bîrsești Lepșa, unde s-au format mai multe viituri atât pe versanți cât și în râu, iar pe drum au fost depuse cantități mari de aluviuni, dar și bușteni care au blocat efectiv drumul în mai multe puncte. Am lucrat toată noaptea trecută pentru deblocarea părții carosabile și reluarea circulației. Probleme am avut și pe DN 2L, în zona localității Soveja, la kilometrul 56+100, unde apele pârâului Chiua au erodat terasamentul corpului drumului pe o lungime de 100 de metri. Ne-am organizat și am început să transportăm în zonă arocamente pentru protecția corpului drumului. Problemă asemănătoare avem și pe DN 2M, la kilometrul 36+900, unde apele au creat o erodare de terasament pe o lungime de 30 de metri. Acumulările de apă care au avut loc pe dealurile din zona drumului DN 2 au  dus la apariția unor zone în care apa a trecut peste partea carosabilă, așa cum s-a întâmplat la Dumbrăveni și Domnești”, a precizat directorul SDN Vrancea, Marian Paraschiv.

Gospodării inundate, podețe distruse

    Ploile abundente din ultimele două zile au distrus mai multe podețe și au inundat mai multe curți și gospodării. Astfel, în cursul nopții de miercuri spre joi, au fost inundate mai multe locuințe și curți din Năruja și Soveja. La fața locului s-au deplasat pompierii miltari din cadrul Punctelor de Lucru Naruja și Soveja, precum și de la Stația de Pompieri Vidra. Intemperiile au afectat mai multe drumuri vicinale pe o lungime totală de 5,1 km în comună Cotești și 0,5 km în comuna Chiojdeni, 2 podețe provizorii din tuburi în comuna Mera, 3 curți/grădini și 3 ha pășuni/fânețe în comuna Chiojdeni. Tot pe parcursul nopții pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitațiilor în gospodăriile mai multor cetățeni din localitățile Lepșa, Dragosloveni-Soveja, Cîmpuri, Cîndești, Dumbrăveni, Tulnici, Topești, Bîrsești, Vînători, Nănești. În zona Adjud, apele râului Trotuș au crescut foarte mult, acoperind aproape în totalitate pilonii de susținere.

Se mențin codurile de vreme rea și inundații

    Vrancea se află până vineri, la ora 21.00, sub cod meteo galben de precipitații abundente. „Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp. (…) Va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă (30 iunie), temporar însemnat cantitativ”, se arată în atenționarea ANM.
    De asemenea, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, avertizări Cod galben și Cod portocaliu de inundații pentru 18 bazine hidrografice și râurile din Dobrogea, până duminică, 1 iulie. Conform hidrologilor, în intervalul 28 iunie, ora 15:00 – 30 iunie, ora 18:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din mai multe bazine hidrografice printre care Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Vrancea și Buzău), Bârlad – bazin superior și afluenți aferenți sectorului aval S.H. Bârlad (județele Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (județele Vrancea și Galați). Potrivit INHGA, începând de joi după-amiază a intrat în vigoare o atenționare Cod galben de inundații, cu posibile depășiri ale Cotelor de apărare care va afecta, până pe 1 iulie, la ora 00:00, mai multe râuri printre care Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Vrancea și Buzău), Bârlad (județele Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval Acumularea Gălbeni (județele Bacău, Vrancea și Galați). Fenomene hidrologice similare se vor produce și în intervalul 29 iunie ora 18:00 – 1 iulie, ora 00:00, pe râurile din bazinele hidrografice Tisa – sector intrare în țară (județul Maramureș), Siret – sector amonte Acumularea Călimănești (județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vrancea) și Prut – sector amonte Acumularea Stânca Costești (județul Botoșani).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?