Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și GALERIE FOTO: Drumuri, instituții, gospodării, alimentarea cu energie electrică – afectate de precipitațiile abundente; un șofer a ajuns cu mașina în râu


    Județul Vrancea s-a aflat, ieri, sub Cod Portocaliu de precipitații. Ploile abundente au inundat curțile și garajurile mai multor vrânceni, dar și subsolurile mai multor instituții publice din municipiul Focșani. La nivelul comunei Gologanu, din cauza precipitațiilor abundente, în cursul dimineții de miercuri a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.  Probleme cu alimentarea cu energie electrică s-au mai înregistrat la Popești, Ploscuțeni, Andreiașu de Jos, Reghiu și Șindrilari.  În jurul orei 9:00, la a km 162 pe DN2, banda 1 a devenit impracticabilă, pe sensul de mers Focșani-Buzău, ca urmare a scurgerii apei cu aluviuni, de pe un drum agricol, din cauza unui șanț înfundat. 
    Tot în același interval orar, în localitatea Slobozia Bradului, apa pluvială a tranzitat DN2. Pe toată durata ploilor abundente de ieri, echipaje de poliție au fost direcționate în zonele semnalate.
    Au mai fost solicitări pentru evacuarea apei acumulate în curțile cetățenilor din Mărășești (sat Modruzeni) și Slobozia Ciorăști (sat Jiliște). Potrivit reprezentanților ISU Vrancea, acestea au fost gestionate de reprezentanții SVSU. De asemenea, la intrarea în loc Domnești, sensul de mers Adjud- Focșani, pe o lungime de 200 m prima bandă a fost acoperită de apă iar în zona parcare Domnești, pe o lățime de 15 m apa traversa carosabilul.
    Pompierii vrânceni au mai intervenit ieri pentru evacuarea apei din subsolul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea cu o motopompă remorcabilă. Au fost, de asemenea, solicitați pentru evacuarea apei din curtea Registrului Auto Român (RAR) Vrancea, subsolul și garajele Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, Școala nr. 3, subsolul CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – n.r.), str Scarlat Târnăvitu. Din cauza ploilor abundente au fost inundate și curțile unor locuințe din Focșani.
    SDN a informat că pe DN 2D, între km 63-91, au fost câteva puncte unde s-au acumulat aluviuni. S-a intervenit cu mijloace specifice, iar circulația nu a fost întreruptă.
    Potrivit reprezentanților ISU, până la ora 13.00 se înregistraseră 13 intervenții pentru evacuarea apei acumulate în subsolurile clădirilor sau în curțile gospodăriilor. Pompierii militari au intervenit cu autospeciale și motopompe în municipiul Focșani și pe teritoriul orașului Mărășești, în șapte situații, iar reprezentanții SVSU au intervenit în orașul Mărășești, cartier Modruzeni, în curțile a cinci cetățeni, pentru înlăturarea pericolului ca apa acumulată sa pătrundă în clădiri.
    „Ca urmare a raportării de la ora 15:00, la Electrica s-au remediat toate problemele, cu excepția zonelor Popești și Andreiașu de Jos, unde încă există echipe pe teren care acționează. În privința intervențiilor noastre, au avut loc 13 intervenții, pentru evacuarea apei din subsoluri și curți. În ceea ce privește situația drumurilor, SDN-ul ne-a informat că au fost rezolvate toate problemele apărute până în momentul de față și nu au mai fost semnalate alte locuri unde se intervine, dar, de asemenea, sunt pregătiți să intervină în cazul în care apar alte situații. Toate instituțiile care asigură funcțiile de sprijin în cadrul CJSU au pregătite atât personal, cât și tehnică, pentru a putea interveni în timp oportun, în sprijinul cetățenilor și reprezentanților autorităților publice locale, în caz de nevoie, iar ISU Vrancea sigură fluxul informațional decizional, pe toată această perioadă. Se menține activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor. În această seară vom ieși din codul portocaliu meteo la ora 18:00, iar codul portocaliu hidro a fost prelungit până vineri, la ora 16:00”, ne-a declarat ieri căpitan Cristina Duță, din cadrul ISU Vrancea.

Două drumuri județene, drumuri vicinale, podețe, afectate de fenomenele meteorologice

    În jurul orei 19.00, căpitan Cristina Duță a trimis o nouă informare: „Conform informațiilor transmise prin rapoarte operative de reprezentanții comitetelor locale pentru situații de urgență la dispeceratul nostru, până la acest moment, în urma manifestării fenomenelor meteorologice din cursul zilei de astăzi, au fost afectate următoarele: DJ 205 R pe raza comunei Cotești și DJ 205 M pe raza comunei Nistorești, drumuri vicinale pe o lungime totală de 5,1 km în comuna Cotești și 0,5 km în comuna Chiojdeni, 2 podețe provizorii din tuburi în comuna Mera, 3 curți/grădini și 3 ha pășuni/fânețe în comuna Chiojdeni. Situația privind raportarea pagubelor înregistrate este în dinamică, iar la nivel județean și local evoluția fenomenelor este monitorizată în permanență.”

ANM a actualizat avertizările Cod galben și Cod portocaliu de vreme instabilă

Tipul mesajului : Atenționare meteorologică
Sursa : Administrația Națională de Meteorologie

INFORMARE METEOROLOGICÄ‚

Interval de valabilitate: 27 iunie, ora 23 – 29 iunie ora 10;
Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, manifestări de instabilitate atmosferică;
Zone afectate: conform textului;

      În intervalul menționat, temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar în zonele de munte, precum și în sudul, estul și local în centrul țării cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.
      Vor fi mai ales averse care pe arii restrânse vor avea și caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Izolat vor fi condiții de grindină.

ATENÈšIONARE METEOROLOGICÄ‚

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 28 iunie, ora 03 – 28 iunie ora 23;
Fenomene vizate: cantități însemnate de apă;
Zone afectate: conform textului și hărții;

      În a doua parte a nopții de miercuri / joi (27/28 iunie) și pe parcursul zilei de joi 28 iunie, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Transilvaniei, sud-vestul Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ.
      Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

      Notă: Va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă (30 iunie), temporar însemnate cantitativ.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Noi coduri portocalii și galbene de inundații

AVERTIZARE HIDROLOGICÄ‚ NR. 39 DIN 27.06.2018
Sursa: Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor,  Bucuresti

Către:
Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Natională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Mureș, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut, Dobrogea-Litoral.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:
Mureș, Olt, Argeș, Ialomița, CÓ‘lmÓ‘țui, Siret, Prut și râurile din Dobrogea

FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APÄ‚RARE.

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:
Data: 27.06.2018 ora 13:00 – 28.06.2018 ora 24:00

            Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Avertizarea Hidrologică nr. 38 din 26.06.2018, după cum urmează:

COD GALBEN
            – În intervalul 27.06.2018 ora 13:00 – 28.06.2018 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – bazin superior și afluenți amonte confluență Comlod (județele Harghita și Mureș), Târnava Mică – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Târnava Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Harghita, Mureș și Sibiu), Olt – bazin superior și afluenții aferenți sectorului amonte Ac. DrÓ‘gÓ‘șani (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș și Vâlcea),  Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița), CÓ‘lmÓ‘țui (județele BuzÓ‘u și BrÓ‘ila), Buzău (județele: Brașov, Covasna, Buzău și Brăila), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Vrancea și Buzău), Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Moldova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Bistrița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Suceava, Neamț și Harghita), Trotuș (județele Harghita, Neamț, BacÓ‘u și Covasna), Jijia – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Botoșani și Iași), Bârlad (județele Iași, Neamț, BacÓ‘u, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval Ac. Galbeni (județele Bacău, Vrancea și Galați), Prut – afluenții aferenți sectorului aval S. H. Drânceni (județele Vaslui și Galați) și pe râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

COD PORTOCALIU
            – În intervalul 27.06.2018 ora 13:00 – 28.06.2018 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior și afluenți aferenți sectorului amonte S.H. Făgăraș (județele Harghita, Covasna și Brașov), Teleajen (județul Prahova), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele: Brașov, Covasna și Buzău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Vrancea și Buzău), Trotuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Harghita, Neamț, BacÓ‘u și Covasna), Bârlad – bazin superior și afluenți aferenți sectorului aval S.H. Bârlad (județele Iași, Neamț, BacÓ‘u, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (județele Vrancea și Galați) și pe râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

            Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare, È‹n intervalul 28.06.2018 ora 09:00 – 28.06.2018 ora 16:00, pe unele râuri din județele: Prahova, Vrancea, BuzÓ‘u, Galați, Constanța și Tulcea.

            Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
            Harta cu codurile și semnificația acestora se anexează.
            În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
            Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgenta generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă si poluări marine în zona costieră”.

Un șofer a ajuns cu mașina în râul Zăbala

Conform site-ului Lumea Șoferilor, care a publicat și două fotografii, un bărbat din Nereju a căzut cu mașina în râul Zăbala. Conform sursei citate, „mai multe autovehicule au fost luate de viitura venită după ploaie”. De altfel, fotografii cu mașina în râu au apărut și în mai multe postări publice pe Facebook.

Sursa galerie foto: ISU Vrancea, SVSU Odobești, Facebook – Păun Remus Cosmin, Nicu Rotaru, Ninel Mihalache

UPDATE 1!
În cursul serii de miercuri, prin numărul unic de apel 112 s-a anunțat că apa provenită în urma precipitațiilor abundente a inundat mai multe locuințe și curți din Năruja și Soveja. La fața locului s-au deplasat pompierii miltari din cadrul Punctelor de Lucru Năruja și Soveja, precum și de la Stația de Pompieri Vidra.
S-au depus aluviuni pe carosabil pe DN 2 L la intrare în comuna Soveja și DN 2 D pe raza satului Lepșa. La fața locului s-au deplasat echipaje din cadrul IPJ și reprezentanți SVSU, fiind alertat și administratorul acestor sectoare de drum.
DJ 205M distrus pe ambele sensuri. Accesul în 2 sate (Brădetu si Podu Șchiopului) si un cătun (Podu Èšârdei), cu aproximativ 500 locuitori, din comuna Nistoresti se poate face doar pietonal. Cea mai îndepărtată locatie (Brădetu) se afla la cca. 5 km.
ISU Vrancea

UPDATE 2! 

Pe parcursul noptii (miercuri spre joi-n.r.), pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitațiilor în gospodăriile a 6 cetățeni. S-a intervenit, astfel, în 3 curți din satul Lepșa, comuna Tulnici, 2 curți din localitatea Naruja si la subsolul unei locuinte din satul Dragosloveni, comuna Soveja.
Totodată, serviciile voluntare pentru situații de urgență din comunele Soveja, Vrancioaia si Tulnici, in cooperare cu administratorii drumurilor, au intervenit pentru îndepărtarea aluviunilor depuse pe carosabil în mai multe puncte pe DN 2 D- sat Lepsa, DN 2 L sat Dragosloveni si DJ 205 L în comuna Vrancioaia. La fața locului au fost prezenți reprezentati IPJ care au acționat permanent pentru fluidizarea/ restrictionarea circulației rutiere.
ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?