Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită în Piața Unirii din Focșani


    Militarii garnizoanei Focșani, împreună cu reprezentanții autorităților publice locale, au participat ieri, la ceremonia militară și religioasă dedicată sărbătoririi Zilei Drapelului Național, activitate desfășurată în Piața Unirii, pe esplanada Palatului Administrativ. Luni, 25 iunie, începând cu ora 19:00, s-a desfășurat ceremonia de coborâre a drapelului României și predarea acestuia pentru slujba de sfințire a preotului garnizoanei. Marți, 26 iunie, începând cu ora 10:00,  în Piața Unirii, s-a desfășurat ceremonia de înălțare a acestuia, în cadrul căreia a fost binecuvântat de către preotul garnizoanei și arborat pe catargul din fața Prefecturii județului Vrancea, în acordurile imnului național interpretat de muzica de garnizoană.

    Activitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare a garnizoanei. La ceremonie au luat parte reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, ai instituțiilor civile, militare și religioase din garnizoană, precum și cadre militare active, în rezervă / retragere și veterani de război.
     Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile importante. În mesajul său, care a fost citit de vicepreședintele Dănuț Cristian, Marian Oprișan i-a îndemnat pe români să aducă un omagiu înaintașilor care au luptat cu credință și sacrificiu pentru libertatea și independența țării: „Ziua Drapelului reprezintă sărbătoarea în care celebrăm unul dintre cele prețioase însemne ale identității noastre naționale. În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, sunt onorat să fiu mandatat de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, pentru a vă transmite mesajul domniei sale, cu prilejul acestei zile importante pentru noi, toți românii. Drapelul României este cel mai important simbol al românilor, alături de stema și de imnul național. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn să reflectați la semnificația steagului țării, aducând astfel un omagiu înaintașilor care au luptat cu credință și sacrificiu pentru libertatea și independența țării, uniți sub flamura tricoloră. Să arborăm cu mândrie și respect drapelul de stat al României”.

    Prefectul județului Vrancea  Sorin Hornea, a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. „Mândria, în forma ei pură și sinceră, este un sentiment înălțător care motivează și dă sens celor mai profunde trăiri. Așa simțim cu toții când Drapelul nostru Național se înalță pe redute greu de cucerit, grație performanțelor obținute de români. Astăzi, la ceas de sărbătoare, se cuvine să privim câteva secunde în interiorul nostru, acolo unde fiecare dintre noi adăpostim acel sentiment natural, firesc, denumit simplu patriotism. Să ne amintim că Drapelul Național este martorul celor mai importante momente ale istoriei, ale acelor evenimente care au definit România și, ulterior, au propulsat-o în rândul țărilor europene”, a transmis Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

    Primarul municipiului, Cristi Valentin Misăilă, a evocat în discursul său momentul atacului de la Grivița, subliniind eroismul maiorului Șonțu, orginar din Focșani. „De-a lungul Istoriei noastre zbuciumate, eroii neamului au avut mereu alături drapelul țării. Astfel, în toate momentele importante ale românilor, Tricolorul a fost alături de cei ce au scris Istoria. Pentru el s-au avântat în luptă și tot pentru el s-au și jertfit, atunci când Datoria și Dragostea de Neam și Èšară au fost mai presus de orice. Și dintre nenumăratele scene de vitejie și eroism scrise de ai noștri cu slove de sânge, mă voi opri astăzi la atacul de la Grivița. Dornici să cucerească puternica redută otomană, ostașii primului Batalion din Regimentul 10 Dorobanți atacă la baionetă. În fruntea lor, prin ploaia de gloanțe, înaintează cu drapelul în mână maiorul Șonțu. Focșănean de-al nostru, „un maior capabil, un brav militar”, așa cum îl descriu camarazii. Dar… în fața redutei, ofițerul cade. Drapelul este purtat mai departe de căpitanul Valter Mărăcineanu. Dar nici acestuia nu i-a fost dat să vadă victoria. Un glonte dușman îi curmă avântul. Și totuși, ai noștri înving, iar pe reduta otomană flutură de-acum Drapelul Tricolor.
    Câți dintre noi nu am fost oare impresionați până la lacrimi de această scenă și de eroismul până la sacrificiu al tuturor celor care au crezut până la moarte și dincolo de ea în Èšară, Patrie și Popor? Pentru toți aceștia, a existat mereu ceva ce le-a insuflat Credință și Curaj, atunci când aveau mai multă nevoie de ele ca oricând. Acest Ceva, în fața căruia ne închinăm cu emoție, dragoste și credință este Drapelul Național al României. Tricolorul este cel la a cărui vedere sau simplă aducere aminte, sufletul oricărui român vibrează și dă acea dulce și minunată senzație – mândria de a fi român. Suntem Români și suntem mândri pentru aceasta. Iar pentru noi, albastrul, galbenul și roșul nu mai sunt demult doar simple culori. Sunt Culorile Tricolorului! Tricolorul pe care toți românii îl poartă în inimă, iar la zile de mare sărbătoare, cum este cea de azi, îl înalță și îl salută așa cum au făcut și înaintea noastră toți cei cărora le purtăm veșnică recunoștință pentru marile lor fapte de vitejie și sacrificiu. La Mulți Ani, iubite Tricolor! La Mulți Ani, România !”
, a spus Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani.
      După discursuri, Drapelul a fost înălțat pe catarg în acordurile Imnului Național. Ceremonia dedicată acestei zile s-a încheiat cu defilarea gărzii din onoare din care au făcut parte militari, jandarmi și pompieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?