Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Donează sânge, donează VIAȚĂ


    Atunci când boala strică anturajul…sau cum putem să ne facem că nu vedem mesajul.
    Era o zi ca oricare alta, primesc telefon, o copilă de doar 6 ani are nevoie de sânge. În capul prietenei mele este nevoie ca mesajul să îl postez eu, deoarece am vizibilitate (…) Zis și făcut! Mă apuc să cer sânge, și unde în altă parte dacă nu în mediul online. În prima zi am fost 9. 9 oameni care au renunțat la 450 ml de sânge; a doua zi 10 oameni. Micuța Ema, copila de 6 ani, a murit. Dar sunt alți copilași care așteaptă câte o bucățică din noi. Simțul civic, bunătatea și dorința de a dărui trebuie să fie în noi, nu într-un mesaj pe Facebook.
    Te întrebi de ce să dai din sângele tău, te întrebi ce te-ar face să renunți la asemenea bogăție. Simplu, ești om și cel pentru care dăruiești este tot om! Dar din dar se face viață! Vine o zi când trebuie să conștientizăm că nu putem arunca mereu vina pe stat, pe sistem, pe oricine altcineva. Sângele este al nostru, noi decidem dacă mergem de mai multe ori pe an, pentru a dărui viața sau îl păstram doar pentru noi. Important este să înțelegem că atunci când nu avem bani pentru a salva o viață, avem sânge.
    Zilnic, un copil, o mamă, o bunică, un frate, are nevoie de sânge. În fiecare zi se produc accidente, în fiecare zi un copil este diagnosticat cu leucemie, în fiecare zi un om primește diagnosticul de cancer, haideți să facem ca acea zi nefericită, să devină una în care donăm viață, donăm sânge.

P.S. Înainte de donare se recomandă:
– să fiți odihniți și bine hidratați;
– să nu fumați o oră și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate;
– să nu consumați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc)
– dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe
– veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorulului;
– o stare buna de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare;
– să aveți un act de identitate în original

    Donarea de sânge, fiind un act medical, trebuie tratat din punct de vedere al igienei corparale ca pentru o intervenție chirurgicală mică;
    Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge.

Donarea de sânge total constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 min.

După donarea de sânge:
– evitați 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat;
– consumați multe lichide.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
– greutate peste 50Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
– să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale.

❗️❗️❗️Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut, următoarele boli: – hepatită (de orice tip) – TBC – sifilis – malarie – epilepsie și alte boli neurologice – boli psihice – bruceloză  – ulcer  – diabet zaharat  – boli de inimă  – boli de piele: psoriazis, vitiligo  -miopie forte peste (-) 6 dioptrii – cancer

⛔️Criterii de excludere permanentă: – afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronșic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

⛔️❗️Criterii de excludere temporară: – boli infecțioase (gripă , infectii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

Sursa: ctsbucuresti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?