Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Avem 10 câini într-un apartament. Cum procedăm?


    Oamenii sunt iubitori de animale. Pe unele, e adevărat, le mănâncă, pe unele, e adevărat, le jupoaie pentru a-și face încălțăminte, genți, curele, îmbrăcăminte. Dar omul e, totuși, iubitor de animale; mai ales orășeanul, care în apartamentele și așa îngrămădite, simte nevoia să crească animale; animale care să amintească de o ancestrală legătură cu natura, pe care a pierdut-o odată cu statutul de locatar la bloc.
    Să locuiești la bloc înseamnă însă (sau ar trebui să însemne) bună vecinătate, adică să nu dai muzica la maximum (indiferent dacă-l asculți pe Beethoven, îți sar nervii pe Rammstein sau te apucă tânguiala pe ultimul manelist la modă), să nu pornești bormașina la 5 dimineața, să-ți repari corespunzător țeava care ți-a pocnit și i-a inundat apartamentul vecinului. Și, desigur, buna vecinătate, înseamnă să nu faci crescătorie de animale într-un apartament, pentru că gălăgia și mirosul de la 20 de pisici și/sau 10 câini sunt deranjante.

    În Focșani, lucrurile sunt oarecum puse în ordine pentru că există încă din 2010 o hotărâre privind condițiile de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie, au fost organizate dezbeteri publice privind creșterea animalelor la bloc, cea mai recentă propunere din partea primăriei precizând că: „Cetățenii care locuiesc în blocuri cu apartamente, pot crește și întreține animale de companie, în spațiul pe care îl dețin, având obligația să respecte orele de liniște pentru a înlătura orice disconfort adus vecinilor și de a lua măsuri ca acestea să nu murdărească și să nu deterioreze spațiile de folosință comună (holuri, scări, spații verzi). La propunerea președintelui Asociației de proprietari/ locatari, animalele de companie vor fi înregistrate la plata utilităților – cheltuieli indirecte: curățenie, iluminat pe casa scării. În caz contrar, vor fi obligați să efectueze curățenie, decontaminare, refacerea spațiilor deteriorate și plata daunelor, la solicitarea Asociației de Proprietari”. De asemenea, Focșaniul are un serviciu de ecarisaj și un padoc, unde sunt duși câinii fără stăpân.
    Asta nu înseamnă că problemele au dispărut total.

    „Câinii din zona Dagemar și fostul siloz din Focșani. Nu este pentru prima oară când sunt alergat de câinii din această zonă. Sunt un simplu elev, iar ca mine mai sunt și alți copii care zilnic trec pe aici pentru a se duce la școală sau la liceu. Este greu pentru noi să știm că seara, la întoarcere, putem fi oricând atacați de câinii care sunt mereu din ce în ce mai mulți aici, chiar dacă adăpostul de câini este aproape. Anul trecut, de exemplu, aproximativ 15 câini m-au alergat și am fost nevoit să mă urc pe o mașină și să aștept 30 de minute, urcat pe acoperișul unui Logan albastru, până a trecut cineva pe acolo. Astăzi, iarăși s-a întâmplat. Și se întâmplă tot mai des. Mereu trebuie să am în buzunar minim 5 lei, de rezervă. Părinții mei nu pot veni mereu să ma ia de la liceu, astfel sunt nevoit să mai vin și pe jos. Dacă nu pot trece, trebuie să chem un taxi să vină să mă ia. Sper să mediatizati acest mesaj, dacă se poate. Veți face un bine multor copii”, ne scria în urmă cu ceva timp un cititor, pe mailul redacției.

    Conform Legii 258/2013 pentru modificarea și completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân „Consiliile locale (…) au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân”; „Consiliile locale (…) au obligația de a amenaja și de a suplimenta din fonduri proprii în funcție de necesități, în condțiile prevăzute în anexa nr. 1, adăposturile publice pentru câinii fără stăpân.”
    În Vrancea însă, adăposturi pentru câinii fără stăpân sunt doar în cele două municipii, Focșani și Adjud, deși câini fără stăpân sunt și pe străzile orașelor și pe ulițele satelor. Și mai există, iată, situația în care unii oameni adună câinii de pe străzi și îi adăpostesc în apartamente.

    „Bună seara ! Mă numesc (…) (…) , locuiesc în Mărășești și aș vrea să știu cui trebuie să mă adresez în situația în care un locatar al blocului adună câini de pe stradă și îi ține în apartament. Mizerie, miros și gălăgie de nedescris !! Asociația de proprietari, Poliția locală, Primăria și DSP Vrancea mi-au dat același răspuns: conform legislației nu putem intra pe domeniu privat… Mă puteți ajuta ? Mulțumesc!”, este un mesaj adresat de o cititoare pe pagina de Facebook a Monitorului de Vrancea. Aceasta ne-a trimis și copii ale sesizării, spunând chiar că
„deși am mers cu reclamație scrisă și tabel semnat de locatari, nu mi-au primit-o/ înregistrat-o, folosindu-se de ,,domeniul privat” în refuzul lor de a găsi o soluție”.
Cititoarea ne-a mai spus că a primit „o hârtie în care Asociația de proprietari ia la cunoștință de sesizarea mea și o îndreaptă spre Primăria Mărășești. În rest, nimic. Între timp, băiatul respectivei doamne a comandat și adus o cușcă mare pentru câinii din apartament. Așa ceva nu am mai văzut”.
    Primarul din Mărășești, Valerică Chitic, ne-a spus că va verifica situația, dar se bazează doar pe înțelegerea crescătorului de câini, nu are o pârghie la îndemână pentru a rezolva problema. „Persoana respectivă trebuie să vină cu o reclamație la primărie și vom verifica ce se întâmplă acolo. Ulterior vom vedea ce măsuri vor fi aplicate. Poate omul înțelege și situația va fi rezolvată, să nu mai țină atâtea animale. Noi putem aplica o amendă pentru fapte care sunt în competența noastră”, ne-a spus primarul Valerică Chitic. Edilul a precizat că în oraș există o problemă cu câinii fără stăpân, care s-au înmulțit foarte mult în ultimul timp. O mână de ajutor dau și oamenii care hrănesc animalele aciuate pe lângă blocuri. Cât privește construcția unui padoc unde să fie duși acești câini, cu un serviciu de ecarisaj care să colecteze animalele de pe străzi, primarul spune că… nu sunt fonduri. Singura soluție ar fi accesarea de fonduri europene pentru realizarea acestui adăpost. „Am dori să avem un adăpost de câini deoarece avem această problemă. Dacă vom putea accesa fonduri europene pentru realizarea lui vom face această investiție. E o problemă mare în oraș. S-au înmulțit, oamenii le dau mâncare, ies cu punga și îi hrănesc”, a precizat primarul Mărășeștiului.
    Și conducerea DSP tot pe înțelegerea crescătorilor de câini în apartamente se bazează. „Noi nu avem treabă cu câinii. De obicei, în Focșani, poliția locală, cu veterinarii și cu reprezentanți ai DSP făceam echipe mixte și ne deplasam la fața locului. Noi ca și instituție nu prea avem treabă cu asta. De obicei până la urmă se rezolva; vecinii puneau bani, contactau o firmă și igienizau spațiul. Poliția reușea de fiecare dată să convingă proprietarul să le dea drumul. Oricine altcineva nu poate să intre, ne ducem, stăm în fața ușii și cam atât”, ne-a declarat Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

    Dacă autoritățile nu ne-au lămurit și par să nu aibă soluții în problema crescătoriilor de câini și /sau pisici din apartamente, rămâne ca fiecare dintre noi să apelăm la bun simț, la respectul față de ceilalți pentru a fi buni vecini. Și, dacă nici așa nu merge, la un bun avocat care să ne reprezinte în instanță, când dăm în judecată vecinul atât de iubitor de animale încât le ia libertatea și le închide între patru pereți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?