Consiliul Județean a aprobat, ieri, transmiterea solicitării de trecere din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean, a unei suprafețe de 17 hectare teren, în vederea întregirii suprafeței necesare construirii noului spital județean. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a arătat în plenul ședinței că Ministerul Apărării Naționale nu mai are nevoie de acel teren și de aceea a fost făcută această solicitare. Terenul poate trece în patrimoniul public, la Consiliul Județean sau la municipiul Focșani, și să fie destinat proiectelor de utilitate publică. „Am făcut o evaluare și vrem să luăm în patrimoniul UAT Vrancea sau în patrimoniul celorlalte UAT ale administrațiilor locale tot ceea ce are Guvernul și nu le mai trebuie. Același lucru intenționăm să facem cu tabăra de la Gălăciuc, cu baza sportivă a clubului sportiv Unirea. Cred că avem foarte multe lucruri de solicitat. Până la finele anului 2020, în România va fi aprobată legea descentralizării”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Proiectul noului spital județean urmează să fie realizat de Consiliul Județean, cu fonduri europene. Noul spital va fi dotat cu toată aparatura și utilitățile necesare unui spital modern, de ultimă generație. Spitalul ar urma să fie dotat și cu un heliport pentru preluarea cazurilor de urgență rapidă. „Consiliul Județean Vrancea prin Hotărârea nr. 19/15 februarie 2018 a inventariat în domeniul public al județului Vrancea o suprafață de teren de 6,2 ha, situată în municipiul Focșani, T80, P424/1, în vederea construirii Spitalului Județean cu surse de finanțare externă. Dat fiind configurația amplasamentului, căile de acces și necesitatea desfășurării în condiții de maximă accesibilitate a viitorului spital, inclusiv construirea unui heliport, este necesară completarea suprafeței construirii acestui obiectiv cu o suprafață de teren înscrisă în CF nr. 57026, nr. 59006, nr.55305, în imediată vecinătate, identificată la OCPI Vrancea că aparținând unităților militare”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
Într-un comunicat remis presei se arată că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut demersuri susținute în ultimii ani pentru identificarea unei soluții viabile și a unei surse de finanțare pentru construirea unui nou spital județean, în care pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament. „În calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, am făcut demersuri repetate pentru identificarea unor surse de finanțare pentru construirea unui imobil nou, cu această destinație. La acest moment a fost identificată sursa de finanțare necesară construirii unui spital județean la standarde moderne de funcționalitate și calitate, în care să se desfășoare activități spitalicești/medicale și servicii conexe, inclusiv posibilitatea construirii unui heliport, care să deservească instituția spitalicească”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, semnată de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.