Uniunea Europeană a decis vineri să extindă interdicția ce vizează trei neonicotinoide, pesticide considerate periculoase pentru albine, la toate culturile în aer liber, pentru a proteja biodiversitatea și mediul înconjurător, informează AFP. Albina Bernie, o insectă gonflabilă adusă de asociația Avaaz vineri dimineață în fața sediului UE din Bruxelles, are motive să fie fericită. Susținută de Comisia Europeană, interdicția a fost votată de o majoritate calificată a statelor membre în cadrul unei ședințe cu ușile închise la care au participat membrii unui comitet tehnic.
Åaisprezece dintre ei – numărul minim necesar – au avizat favorabil acest proiect de lege, potrivit unor surse concordante. Printre țările semnatare s-au aflat țări importante, precum Franța, Marea Britanie, Germania, Spania și Italia, dar și state mai mici, precum Olanda și Luxemburg – al cărei ministru pentru Mediu, Carole Dieschbourg, și-a exprimat satisfacția pe internet în urma votului de vineri. „Este o zi frumoasă pentru lupta pe care o ducem pentru o mai mare biodiversitate și împotriva substanțelor insecticide nocive”, a declarat ea pe Twitter.
Executivul european și-a exprimat la rândul său bucuria pentru sprijinul primit din partea statelor membre în ceea ce privește recomandarea ei. „Comisia a propus aceste măsuri în urmă cu mai multe luni, pe baza avizului științific al EFSA (Agenția europeană pentru securitatea alimentelor, n.r.). Sănătatea albinelor a avut întotdeauna o importanță crucială pentru mine, pentru că ea privește biodiversitatea, producția alimentară și mediul”, a declarat comisarul european pentru Sănătate și Securitate alimentară Vytenis Andriukaitis.
Viitorul celor trei substanțe vizate – clotianidin, imidacloprid și tiametoxam – substanțe cu rol neurotoxic, care atacă sistemul nervos al insectelor, utilizate pe scară largă, era în suspans din 2013, după o primă evaluare negativă anunțată de EFSA. Agenția europeană și-a confirmat raportul la sfârșitul lunii februarie din acest an, susținând dorința executivului european de a extinde interdicția. Aceasta se va aplica de acum înainte la toate culturile în aer liber, excepția fiind reprezentată de utilizarea în sere, cu condiția ca semințele și plantele să nu părăsească spațiile închise în care sunt cultivate.
În 2013, UE a impus într-o primă fază restricții de utilizare pentru cele trei substanțe, contestate însă în instanță de doi giganți din industria pesticidelor, ale căror produse sunt vizate direct de acea interdicție – compania elvețiană Syngenta și cea germană Bayer. Moratoriul parțial se aplica acelor culturi care atrag albine (porumb, rapiță și floarea-soarelui) cu câteva excepții. UE nu a așteptat finalizarea acestei proceduri judiciare care este în curs de judecare la Tribunalul UE.