Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Află cine se poate pensiona la limită de vârstă anul acesta!


În perioada aprilie-decembrie 2018 se pot pensiona la limită de vârstă femeile născute începând cu iunie 1957, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 60 ani și 9 luni, care au un stagiu complet de cotizare de 30 ani și 9 luni sau un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, femeile născute în luna iulie 1957 se pot pensiona la limită de vârstă în luna mai 2018, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 60 ani și 10 luni, pentru un stagiu complet de cotizare de 30 ani și10 luni sau un stagiu minim de cotizare de 15 ani. „În cazul bărbaților născuți începând cu luna martie 1950, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, pentru condiții normale de muncă, cu un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani. Conform art. 62 din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform Anexei nr. 5 a Legii amintite”, a precizat directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle.
Acesta a declarat că în prezent, în evidențele instituției sunt înregistrate 51.670 de pensii pentru limita de vârstă. Totodată, în primul trimestru al anului în curs au fost depuse 450 de cereri de solicitare a stabilirii dreptului de pensie pentru limită de vârstă, din care s-au soluționat până în prezent 295.

Condiții de îndeplinit și modalitatea de calcul

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. „În ceea ce privește persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor Legii nr. 263/2010”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în Anexa nr. 5 la Legii pensiilor, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează: cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare; cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare; cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.
Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.
Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, se depune, începând cu data îndeplinirii condițiilor, la casa teritorială de pensii în a cărei rază domiciliază persoana, și se soluționează, potrivit celor spuse de directorul Adrian Juravle, în termenul legal de 45 de zile de la data depunerii.  
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului, la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

Actele necesare pentru depunerea dosarului de pensie pentru limita de vârstă

Actele necesare la dosarul pentru pensia pentru limită de vârstă sunt: cerere tip pentru înscrierea la pensie; acte de vechime: carnetul de muncă (original și copie); adeverințe privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată, completate potrivit legii; adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/ individual de muncă (original); adeverința privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/ sau alte condiții (original); actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI; certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);
livretul militar (original și copie); diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi; adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original); dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din strainătate (dacă e cazul); procura specială, pentru mandatar (original și copie); acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr.118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, cu modificările și completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?