Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Un băieţel, cu GURĂ DE LUP şi BUZĂ DE IEPURE, fără bolta palatină, gingii şi omuleţ, are nevoie de noi!


Cosmin Nicolas Dobre nu a împlinit încă un an de când a venit pe lume, dar a adunat în el suferință cât pentru o viață. Băiețelul s-a născut cu malformații congenitale – gură de lup, buză de iepure, nu are boltă palatină, gingii în partea de sus a maxilarului și nici omuleț, iar aspectul lui, din prima clipă când a dat binețe lumii noastre, a speriat până și cadrele medicale care au asistat la naștere. Ba mai mult, în Năruja, satul în care trăiește familia lui, mulți i-au spus, mai direct sau mai pe șoptite, dintr-o răutate inexplicabilă și ignoranță cruntă… „monstru”, lucru care pe mama lui o doare cumplit. Copilașul mai are încă trei diagnostice: foramen ovale permeabil, insuficiență tricuspidiană gr.II și OBS venă cavă superioară stg. persistentă, pentru care vor fi necesare intervenții medicale pe măsură ce va crește. Acum însă, Cosmin trebuie să suporte foarte multe operații care să-i rezolve malformațiile congenitale cu care s-a născut, așa încât să poată fi hrănit, să poată respira normal și să poată vorbi. Fundația ,,Salvați o inimă” i-a sărit copilașului în ajutor, asigurându-i costul multiplelor operații necesare pentru redobândirea sănătății, la Clinica ,,American Hastanesi” din Istanbul, Turcia. A fost vorba de cinci operații până în prezent, care au costat zeci de mii de euro, urmând ca băiețelul să mai suporte încă minim cinci intervenții chirurgicale. Mama lui, Maricica Dobre mulțumește din tot sufletul ei Fundației ,,Salvează o inimă”. Totodată, femeia imploră pe toți cei care o pot ajuta, să doneze atât cât îi lasă inima pentru a putea plăti drumurile și cazarea în timpul celorlalte operații care vor urma, lucruri foarte costisitoare care nu sunt asigurate de Fundație. Dacă aveți generozitatea să dați o mână de ajutor pentru recăpătarea sănătății și normalității vieții acestui copilaș, o puteți face donând orice sumă de bani, în conturile deschise pe numele Dobre Maricica la BRD – Sucursala Focșani, astfel: RO 57 BRDE 400 SV 348451 34000 (RON); RO 88 BRDE 400 SV 348454 8400 (EURO); SWIFT: BRDEROBU.

    ,,Să nu-ți dea Dumnezeu cât poți duce”, spune înțelepciunea românească, iar cazul micuțului Cosmin și al părinților lui stau mărturie acesteia. Dacă băiețelul, la cele aproape 9 luni ale sale, nu știe ce i se întâmplă și prin câte va trebui să mai treacă pentru a-și căpăta normalitatea, mama și tatăl lui, Maricica, de 26 de ani, și Adrian, de 33 de ani, suferă cumplit și și-ar da propria sănătate pentru recuperarea puiului lor. 
Cosmin, căruia îi mai spun și ,,Cocolino” ca urmare a drăgălășeniei sale, este mezinul familiei, un copilaș atât de mult dorit și așteptat, un băiețel atât de iubit și atât de nedrept sortit suferinței… I-am întâlnit la Centrul de zi de recuperare copii cu dizabilități al DGASPC Vrancea, acolo unde vin o dată pe săptămână împreună cu Andrei, fratele de 7 anișori al lui Cosmin, care are nevoie de ședințe de logopedie și alte terapii. O mamă luptătoare și un prichidel cu ochi veseli și fericiți și cu un zâmbet ștrengăresc, haios, inocent, năstrușnic! Un zâmbet posibil ca urmare a intervențiilor chirurgicale de reconstrucție, după ce sărăcuțul a venit pe lume cu multiple malformații congenitale. ,,Fără Fundația ,,Salvează o inimă” n-am fi reușit niciodată. N-am fi avut bani pentru aceste operații, câte au fost și câte vor mai trebui să fie făcute… Cât am fost gravidă, nu am aflat că ar avea malformații. Nu aș fi renunțat la el chiar dacă aflam, dar cred că nu mai trăiam șocul, m-aș fi obișnuit cu ideea.. Am fost sub observație la Vidra, și tot acolo am născut. Cosmin a avut 4,5 kilograme la naștere. N-au vrut să mi-l arate după ce l-am născut. Parcă văd și acum infirmierele, se strânseseră toate într-un colț al sălii de nașteri, spunându-mi: ,,Tu n-ai făcut un copil, ai făcut un monstru!”. Stăteau toți și se uitau la mine! După vreo zece minute cât tot am insistat să mi-l aducă să-l văd, mi l-au dat și primul gând când l-am văzut a fost: pot să mor, dar la tine nu renunț! A fost trimis de urgență la Iași cu salvarea. Eu i-am făcut certificat de naștere încă din prima zi, și a doua zi am insistat, am spus tuturor că eu vreau să fiu lângă copilașul meu și m-au trimis și pe mine”, a povestit Maricica.
    Acolo, la spitalul din Iași, spune că toată lumea s-a mirat că a venit așa repede după copil, pentru că de foarte multe ori, părinți cu copii care se nasc cu astfel de malformații uită să mai vină lângă ei, ba chiar îi părăsesc. „Toți din personalul medical au fost foarte drăguți, mi-au spus ce are copilul meu și mi-au explicat că se va face bine prin mai multe operații. Mă gândeam continuu că trebuie să găsesc o soluție, iar când au vrut să mi-l oprească la Iași, să-l hrănească cu o sondă, am spus că eu fără copil nu plec. El, neavând bolta palatină, nici omulețul și nici gingii, plus buza de iepure și gura de lup, nu putea fi hrănit normal. Dar mi-au dat o rețetă pentru un biberon special, o doamnă doctor m-a învățat cum să-l folosesc și am reușit. Acum îl hrănesc cu seringa, totul îi dau pasat, cu seringa, prin colțul gurii că se duce mai ușor. Cu o linguriță de silicon îi împing apoi mâncarea pe gât. Asta de 4-5 ori pe zi. Până la prima operație am avut o proteză pe care i-o puneam, un fel de ,,cerul gurii” fals, care nu lăsa să treacă mâncarea în căile respiratorii. Dar de când au început să-i crească dinții nu-l mai pot folosi, nu mai are voie. Așa că dacă se îneacă, îl ridic, aștept, uneori mă sperii foarte tare, dar nu mă gândesc altfel decât că va fi bine!”, a spus Maricica, cu ochii în lacrimi.

În timp ce unii îi spun „monstru”, alți oameni cu inimă i-au sărit în ajutor

    Maricica mi-a povestit, cu durere nemărginită, cât de greu îi vine să audă prin sat pe unii și pe alții făcându-i copilașul „monstru”. Dincolo de asta însă,  spune că a avut noroc și de oameni buni și generoși, oameni cu suflet și credință în Dumnezeu, care au ajutat-o să creadă cu adevărat că într-o zi, Cosmin va fi bine! „În iulie, anul trecut, l-am născut pe Cosmin. Eram foarte îngrijorată, noi suntem oameni simpli, nu avem bani, și nu știam dacă vom putea face ceva să ne vedem băiatul sănătos… Nu știam încotro să o luăm, unde să ne ducem… O prietenă a scris Fundației ,,Salvează o Inimă”, a trimis fotografii și ei au preluat cazul. Au făcut campanie, au deschis conturi și așa am reușit să ajungem în noiembrie 2017 la prima operație, la Istanbul. Atunci i-a fost reconstruit lui Cosmin nasul, buza de sus și i-au cusut puțin gingia. Acum, în martie, am fost iar în Turcia și i-au făcut o operație cu laser, ca să-i strângă cicatricea. Urmează încă patru sau cinci operații pentru cicatrizare și pentru carnea care îi crește dedesubt și care trebuie topită. După cinci operații, urmează cea de reconstrucție a palatului moale și a omulețului. Aceasta va fi cam în vară… Apoi alte operații, tot în Turcia. Medicii mi-au spus că băiatul se va face bine, dar trebuie să am răbdare, și bani… I se va face implant, grefă de os pentru reconstrucția nasului, gingiei, cerului gurii… Fără ajutorul Fundației ,,Salvează o inimă”, care plătește toate operațiile, toate acestea n-ar fi fost posibile. Le mulțumesc din tot sufletul”, a spus Maricica.
    Totuși, o problemă foarte mare este aceea că, pentru a ajunge cu Cosmin în Turcia, unde intervențiile chirurgicale sunt plătite de Fundație direct în contul clinicii, femeii îi trebuie bani de transport, de cazare, de hrană pentru perioada cât rămân acolo. Cu durere, povestește că nu mai știe unde să se ducă și la cine să apeleze pentru a face rost de sumele necesare. Mărturisește că s-a împrumutat prin toată Năruja, că un ajutor foarte mare i-a venit de la preotul Bratie, că Obștea Năruja le-a donat 1500 de lei dar… Toți acești bani s-au cheltuit, și trebuie alții în continuare… ,,Deși Cosmin este încadrat în gradul grav de handicap și eu sunt asistentul lui personal, și avem dreptul la gratuitatea transportului, la Năruja sunt numai microbuze private, care nu ne iau. Așa că trebuie să tocmim mașină până la aeroport în București, și la întoarcere la fel, care ia cam 6-700 de lei de drum. Biletul de avion este 240 de euro dus și tot atâta întors. Cazarea este 100 de euro pe zi la hotel sau apartament lângă spital, că nu suntem ținuți în spital, doar se face operația și apoi trebuie să plecăm și să venim la control zi de zi. Mâncarea tot noi trebuie să ne-o asigurăm. Le suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, Fundației care ne-a înțeles când chiar nu am avut bani de drum și ne-au ajutat și cu aceștia… Dar acum nu mai știu ce să facem… Cosmin se va face bine numai dacă urmăm pașii care trebuie, operațiile care îi sunt necesare, tot ce ne-au spus doctorii din Turcia. Trebuie să îl duc acolo, pentru el mă lupt, pentru el aș face orice să se facă bine… Mulțumesc de pe acum fiecărui om care mă înțelege și are omenia să doneze orice sumă de bani”, a spus, deznădăjduită, Maricica.

Orice sumă donată înseamnă încă un pas pentru sănătatea lui Cosmin!

    Maricica și soțul său, Adrian, își cresc cei patru copii din salariul de asistent personal al femeii și din munca cu ziua la care merge bărbatul. E meșter de fântâni, dar câte fântâni se pot săpa într-un sat, într-o comună, ba chiar și într-un județ! Așa că muncește orice și oriunde e chemat ca să aducă un ban în casă. Din cei patru copii, Cosmin are cele mai grave probleme de sănătate, însă și fratele lui, Andrei, de 7 ani, suferă de astm și întârziere mintală, pentru care o dată pe săptămână vine la Centrul de zi din Focșani, unde face terapii de recuperare. „Fetița, Flavia, are șase ani și este bine, sănătoasă, la fel și Manole, băiatul de zece ani care este în clasa a III-a. Dar au și ei nevoile lor, le trebuie și lor rechizite și toate cele necesare copiilor… Iar banii noștri sunt atâția câți sunt… Poate că unii vor râde de mine când vor afla în ce situație suntem, vor spune că cerem bani… Dar sunt convinsă că orice mamă ar face la fel pentru copilul ei, dacă ar fi în situația noastră”, a explicat Maricica.

    Dacă aveți generozitatea să dați o mână de ajutor pentru recăpătarea sănătății și normalității vieții lui Cosmin, o puteți face donând orice sumă de bani, în conturile deschise pe numele Dobre Maricica la BRD – Sucursala Focșani, astfel: RO 57 BRDE 400 SV 348451 34000 (RON); RO 88 BRDE 400 SV 348454 8400 (EURO); SWIFT: BRDEROBU.
Haideți să-i dăruim acestui copilaș, un viitor plin de sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?