Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

„Fiecare copil merită o poveste!“, o inițiativă OvidiuRo sprijinită de ISJ Vrancea


    Peste 400 de preșcolari din județul Vrancea și părinții lor vor participa la ateliere de lectură. Asociația OvidiuRo organizează până pe 9 martie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Caravana „Fiecare copil merită o poveste”. Debutul a avut loc ieri la Åžcoala Slobozia Bradului. Acțiunea are ca obiectiv creșterea calității activităților de dezvoltare a limbajului în grădinițele din comunități sărace și formarea profesorilor pentru modulele educaționale Șotron Doi și Ateliere de Vară Șotron, ediția 2018. Caravana se desfășoară pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2017 – 2018 și va ajunge în județele cu un număr mare de comunități defavorizate, la nivel național. Începând de ieri, peste 400 de copii ce provin din familii defavorizate din județul Vrancea, atât cei ce frecventează deja grădinița cât și cei ce urmează să fie înscriși din septembrie, participă alături de părinții lor, la ateliere de lectură în 6 grădinițe-gazdă din Slobozia Bradului, Mărășești, Chiojdeni, Homocea, Ploscuțeni și Nereju. Fiecare zi de activități în grădiniță se va încheia cu un atelier de literație dedicat profesorilor participanți.
    În această săptămână, OvidiuRo va organiza și o sesiune de formare găzduită de ISJ Vrancea privind modulul educațional Șotron Doi, pentru profesorii din învățământul preșcolar care predau în comunități defavorizate. Copiii participanți la atelierele de lectură vor primi câte o carte pentru acasă, iar profesorul-gazdă și ceilalți profesori din învățământul preșcolar participanți vor primi un kit educațional pentru grupă constând în cărți mici, mari și uriașe, materiale, postere și fișe educative. De asemenea, la sesiunea de formare, toți profesorii vor primi kituri educaționale pentru grupă, iar celor care vor organiza modulul educațional Șotron Doi, OvidiuRo le va pune kitul la dispoziție. „Anul acesta continuăm să fim prezenți în grădinițele din zone sărace, acolo unde este nevoie să creăm și să susținem o infrastructură pentru educație de calitate și literație. Am pregătit deja mii de kituri cu resurse educaționale ce stimulează cunoașterea și cărți ilustrate – ce vor ajunge atât în grupele de grădiniță, cât și acasă, la copii. Ca Agenție pentru Educație Timpurie, vom susține în continuare profesorii și vom organiza sesiuni de formare în practici educaționale axate pe dezvoltarea vocabularului și stimularea lecturii în grădinițe, prin metode de învățare centrate pe copil”, declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.
    „Fiecare copil merită o poveste” este o continuare a caravanei „Poftă de Carte”, implementată de OvidiuRo în anul școlar 2016-2017, la nivel național, cu suportul Fundației Carrefour, în grădinițele din mediul rural cu cei mai mulți copii care provin din familii defavorizate, precum și a seriei de conferințe și de sesiuni de formare la care au participat peste 1000 de profesori din învățământul preșcolar. Proiectul va fi implementat, în fiecare județ, în colaborare cu grădinițe-gazdă și se adresează copiilor, părinților și profesorilor, care sunt invitați la activități de lectură în grădiniță. De asemenea, zeci de profesori din fiecare județ și din zonele limitrofe vor participa la o sesiune de formare pentru modulul educațional Șotron Doi, modul ce se adresează copiilor încă neînscriși la grădiniță – prima ocazie pentru cei mici să exploreze drumul spre grădiniță, jocurile, cărțile și jucăriile. Pentru informații suplimentare – OvidiuRo: Larisa Dumitru, telefon: 0728 778 821, e-mail: larisa.dumitru@ovid.ro.
    „Este al doilea an în care suntem partenerii OvidiuRo în proiecte ce încurajează cititul și accesul la educație de calitate pentru copiii din comunități defavorizate din județul nostru. Atelierele de lectură pentru cei mici și părinții lor, sesiunile de formare pentru profesori, materialele educaționale – în special cărți – care ajung în grădinițe cu număr mare de copii preșcolari din mediul rural și în casele lor, toate aceste intervenții sunt binevenite și încurajăm profesorii și directorii să susțină proiectul și să se implice cât mai mult în desfășurarea sa”, a declarat Amalia Chirtoc, inspector școlar Educație Timpurie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.

Despre Asociația OvidiuRo

    Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Eficacitatea programului-pilot „Fiecare Copil în Grădiniță” a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016. Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaționale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse și să ajute comunitățile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniță pentru ca niciun copil de vârstă preșcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spațiu”. În 2017, prin dezvoltarea de Centre pentru Educație de Calitate și Literație în zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinit grădinițele din mediul rural să le ofere copiilor acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților de ficțiune și non-ficțiune. Anul trecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din învățământul preșcolar, focusul sesiunilor de formare fiind metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea literației. OvidiuRo își propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literație în grădinițele rurale și să distribuie minim 15000 de cărți pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunități rurale din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?