Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Școlile NU se închid în Vrancea; în funcție de evoluția vremii, fiecare director va transmite situația la ISJ; serviciu de permanenţă la primării


    Școlile nu se închid în Vrancea. Este decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), întrunit duminică, în ședință extraordinară. Dacă circumstanțele o vor impune, punctual, într-o anumită localitate, unitățile de învățământ ar putea fi închise, așa că luni dimineață, la ora 7, fiecare director va transmite situația la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ). „În cadrul acestei ședințe inspectorul școlar general al ISJ Vrancea a afirmat că, în opinia sa, nu se impune suspendarea cursurilor în școlile vrâncene, această decizie urmând a fi luată local, de către directorii de școli, dacă situația o impune. De asemenea, directorul Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Focșani a dat asigurări că echipele Electrica sunt pregătite pentru a interveni”, se precizează pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Vrancea.
   
INFORMARE DE PRESÄ‚
    Administrația Națională de Meteorologie a emis (…), o avertizare meteorologică – COD PORTOCALIU, valabilă și pentru județul Vrancea, în intervalul 26 februarie, ora 03.00 – 01 martie, ora 10.00, conform căreia vremea se va înrăutăți considerabil. Astfel, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -2 grade, iar rafalele de vânt vor accentua senzația de frig.
    În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea ce a avut loc duminică, 25 februarie a.c., ora 14.00, avertizarea a fost adusă la cunoștința membrilor și transmisă tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență de la nivelul județului. Pentru a putea lua măsurile preventive, în scopul limitării efectelor negative și a avertizării operative a populației în eventualitatea apariției unor situații de urgență, s-a dispus instituirea serviciului de permanență la sediul primăriilor.
    Totodată, începând cu 25 februarie a.c., ora 20.00, se va activa grupa operativă a I.S.U. Vrancea, iar din data de 26.02.2018, ora 03.00, se va activa Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor (C.J.C.C.I.) și se va avea în vedere monitorizarea permanentă și cu maximă atenție a situației existente, pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor pentru intervenție, cât și verificarea și asigurarea stării de funcționalitate a sistemelor de avertizare și alarmare. De asemenea, s-au dispus măsurile necesare pentru monitorizarea și transportul din timp a persoanelor cu nevoie de dializă și a gravidelor în ultimul trimestru de sarcină. În cadrul aceleiași ședințe s-a decis că nu este necesară suspendarea cursurilor  în toate unitățile de învățământ din județ, ci doar punctual, acolo unde situația o impune.
    Având în vedere prognoza meteo pentru perioada imediat următoare, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a solicitat primarilor, în calitatea lor de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență, să dispună pregătirea spațiilor de cazare necesare eventualelor persoane surprinse de vremea nefavorabilă și blocate pe raza unității administrativ teritoriale și luarea tuturor măsurilor necesare ce se impun pentru prevenirea tuturor situațiilor de urgență ce s-ar putea manifesta, și, în special, pentru apărarea vieții oamenilor. 
    La nivelul județului Vrancea sunt pregăgătite să intervină, la nevoie, următoarele forțe și mijloace tehnice:
    • 90 pompieri cu 30 de mijloace tehnice din cadrul I.S.U. Vrancea;
    • 230 polițiști cu 160 mijloace tehnice din cadrul I.P.J. Vrancea;
    • 104 jandarmi cu 13 mijloace tehnice din cadrul I.J.J. Vrancea;
    • 42 lucrători cu 42 mijloace tehnice din cadrul S.D.N.
    • 41 lucrători cu 41 mijloace tehnice din cadrul administratorului D.J.
    Totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus dislocarea, unei autofreze din cadrul I.S.U. Suceava la I.S.U. Vrancea, în vederea unei intervenții operative, la nevoie, în zona de competență.
    Pentru siguranța cetățenilor, reamintim regulile de comportare pe timpul sezonului rece:
    • ascultați buletinele și prognozele meteorologice transmise în mass-media și informațiile autorităților locale responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență.
    • mâncați regulat și beți lichide, dar evitați excesul de cofeină și alcool.
    • evitați să vă extenuați când curățați zăpada depusă. Efortul fizic în condiții de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieși afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
    • fiți atenți la semnele de îngheț. Acestea includ pierderea simțurilor și culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor și nasului. Dacă observați astfel de simptome, solicitați imediat ajutor medical.
    • fiți atenți la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerență, exprimare neclară, somnolență și epuizare aparentă. Dacă observați astfel de simptome, duceți victima într-un spațiu călduros, îndepărtați-i hainele umede, încălziți-i mai întâi partea centrală a corpului și, dacă victima este conștientă, administrați-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitați ajutor medical cât mai urgent posibil.
    • economisiți combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menținând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideți temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.
    • utilizați autoturismul și plecați la drum pe perioada de valabilitate a atenționărilor și avertizărilor meteorologice numai dacă este absolut necesar, luând următoarele măsuri:
    • informați-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate, închise sau restricționate.
    • în autovehicul să țineți aparatul de radio pe un post prin intermediul căruia să urmăriți cu maximă atenție buletinele meteorologice si recomandările autorităților centrale si locale.
    • să porniți la drum cu rezervorul de combustibil plin.
    • să țineți în autoturism pături, apă și alimente.
    • să vă echipați corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarna (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.).
    • circulați doar ziua, niciodată singur și anunțați cunoștințele despre programul și ruta dumneavoastră.
    • folosiți drumuri principale; evitați drumurile secundare considerate scurtături.

Dacă rămâneți blocat sau un viscol vă surprinde în mașină, luați următoarele măsuri:
    • trageți pe dreapta, porniți luminile de avarie și agățați o cârpă colorată pe antena radio ori la geam pentru a putea fi observați.
    • anunțați evenimentul la numărul de urgență 112, indicând locul unde ați rămas blocat și dacă sunt victime.
    • rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.
    • nu părăsiți autoturismul dacă nu vedeți în apropiere o clădire în care ați putea să vă adăpostiți. Atenție, distanțele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeții mari de zăpadă.
    • porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcționează, deschideți ușor o fereastră pentru ventilație. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.
    • mișcați-vă pentru a menține organismul cald, evitând extenuarea.
    • încercați să vă mențineți treaz.
    • consumați lichide pentru evitarea deshidratării.
    • aveți grijă să nu consumați bateria autoturismului. Bateria este necesară la menținerea în funcțiune a luminilor și radioului. Porniți lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de intervenție să vă observe.
    • dacă vă asigurați că totul este în regulă și viscolul a încetat, părăsiți mașina și continuați drumul pe jos.

    Problemele sau situațiile deosebite generate de fenomenele meteo extreme se vor comunica în timp operativ la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Vrancea, telefon 112 sau 0237 611212, aici fiind activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor.

Biroul de comunicare al C.J.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?