Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671
Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671

Locatarii din blocul G2 rămân FĂRĂ APĂ și CURENT ELECTRIC; romii amenință cu proteste și fac reclamație la CNCD


    Focșănenii care ocupă abuziv camerele din blocul G2 din cartierul Bahne vor rămâne fără energie electrică și apă curentă de la 1 martie. O notificare transmisă de municipalitate arată că în acest bloc au încetat toate contractele de închiriere din luna noiembrie 2017 iar restanțele la utilități sunt foarte mari. În aceste condiții, Primăria Focșani nu poate folosi banii din taxele și impozitele plătite de focșăneni pentru a achita facturile la utilități pentru persoane care locuiesc fără forme legale în blocul social din Bahne. Mai mult, sunt persoane cu datorii mari la bugetul local din cauza amenzilor. „Cetățenii care ocupă abuziv și fără acordul primăriei municipiului Focșani imobilul din Aleea Căminului nr. 12, bl. G2, sunt înștiințați că începând cu data de 1 martie 2018 se va proceda la sistarea furnizării de curent electric și apă curentă în imobil deoarece toate contractele de închiriere au încetat de drept începând cu data de 31.10.2017 și sunt înregistrate debite foarte mari și neachitate la aceste utilități”, se arată în notificarea transmisă de Primăria Focșani.
    Viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga, ne-a spus că toate persoanele din acest bloc locuiesc fără forme legale, în camere pe care le-au ocupat abuziv. „Cetățenii municipiului nu sunt obligați să suporte din banii plătiți ca taxe și impozite aceste cheltuieli cu facturile la utilități pentru blocul G2”, a spus viceprimarul Iorga. Acesta a negat acuzațiile de discriminare la adresa municipalității, arătând că doar o minoritate dintre cei care locuiesc în acest bloc sunt de etnie romă. Pe de altă parte, situația datoriilor acumulate la furnizorii de utilități în blocurile de locuințe sociale ale municipalității a fost sesizată și de inspectorii Camerei de Conturi Vrancea. Aceștia au avertizat municipalitatea că nu poate achita aceste facturi de la bugetul local.
    Pe de altă parte, Toader Constantin, de la Asociația Partida Romilor Pro-Europa Sucursa Vrancea, a anunțat organizarea unui miting de protest în fata Primăriei Focșani. În mai multe postări pe pagina personală de facebook, liderul romilor solicită autorităților locale să fie luate măsurile astfel încât să fie protejat „dreptul la locuire adecvată”, să fie oprite evacuările forțate ilegale și oferită protecție tuturor persoanelor, inclusiv cetățenilor români de etnie romă. „Considerăm că la nivelul municipiului Focșani județul Vrancea trebuie implementate măsuri coerente, care să răspundă punctual la problemele care se confruntă grupurile vulnerabile cu romi. Astfel, autorităților publice locale le solicităm conlucrarea cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale în vederea punerii în aplicare a Planului de măsuri prevăzute în Stategia pentru îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile de romi din mun. Focșani, județul Vrancea 2015-2025”, scrie liderul romilor.
    Acesta precizează că „poveștile romilor care au trecut prin trauma evacuărilor forțate din Municipiul Focșani Vrancea sunt mărturii ale impactului emoțional și social, precum și a consecințelor grave pe care astfel de încălcări ale drepturilor omului le au asupra vieților persoanelor, familiilor și comunităților care sunt constrânse să se confrunte zilnic cu faptul că le este negat un loc egal cu ceilalți în societate, ținând cont de faptul că o parte din aceste familii muncesc, o parte sunt asistați social care trăiesc doar din venitul minim garantat în conformitate cu Legea 416/2001 ajutorul social și alocatia de stat a minorilor”.
    Soluția găsită de reprezentanții romilor pentru a opri evacuările dispuse de instanțele de judecată din locuințele sociale a fost reclamarea Primăriei la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. O primă ședință a acestui dosar a avut loc la începutul lunii februarie, fiind prezent viceprimarul municipiului, Marius Iorga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?