Adolescenții din cadrul Modulelor Familiale Panciu, structură aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, au aflat ce înseamnă și cum pot ei acorda primul ajutor, în cazul în care situația o impune. Cei care i-au învățat toate acestea au fost voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea – trainerul Ionuț Gîrleanu, precum și Laura și Loredana, la rândul lor voluntare și membre ale echipajului Sanitarii Pricepuți al Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu. „Conducerea Filialei Vrancea a Crucii Roșii Române, prin bunăvoința doamnei director Rodica Davidean, a răspuns solicitării venite din partea conducerii Modulelor Familiale Panciu, structură aflată în subordinea DGASPC Vrancea, asigurând cursuri de prim ajutor pentru copiii aflați în cadrul centrelor „Speranța” și „Fortuna”. Astfel, aceștia au avut posibilitatea de a urma un curs extrem de util: cursul de inițiere în metodele și tehnicile de acordare a primului ajutor. Cursul a fost susținut de specialiștii din cadrul Societății Naționale de Cruce Roșie, iar acțiunea a avut ca principală temă acordarea primului ajutor în caz de accidente domestice și vizează toate evenimentele neașteptate care pot apărea și pot provoca răni sau chiar deces”, a transmis Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
Trainerul Constantin Ioan Gîrleanu a explicat pe înțelesul participanților, cu un talent absolut remarcabil, și a subliniat importanța acordării primul ajutor în caz de urgență pentru salvarea vieții, prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorarea suferințelor până în momentul în care un serviciu medical poate să intervină, accentuând cu precădrere ventilația artificială și masajul cardiac. El a fost asistat și ajutat cu pricepere de către Loredana și Laura, voluntare în cadrul Filialei Vrancea a Crucii Roșii, care au exemplificat fiecare manevră specifică situațiilor critice.
Cursul susținut de trainerul Constantin Ioan Gîrleanu adolescenților de la Modulele Familiale Panciu este o versiune adaptată a cursului de prim ajutor organizat în general de Crucea Roșie Română, cu insistență pe manevrele efectate în situații cum ar fi: înec, accidente casnice, sufocare, hemoragii, plagi, entorse, luxații, fracturi, convulsii, etc. Cursanții au învățat suportul vital de bază, resuscitarea cardio-respiratorie și poziția laterală de siguranță, precum și manevra Heimlich sau manevrele de salvare în cazul copiilor și bebelușilor.
Scopul cursului a fost acela de a veni în ajutorul copiilor, astfel încât, în momentul în care se vor confrunta cu situații limită, să le poată gestiona eficient și cu maximă promptitudine. Ei au efectuat manevrele de prim ajutor salvatoare cu ajutorul manechinelor și au învățat cât de importante sunt aceste intervenții când este vorba despre salvarea reală de vieți umane. Și angajații care au asistat la eveniment au considerat extrem de important acest curs cu ajutorul căruia, au spus ei, vor putea răspunde, într-un mod mai eficient, nevoilor copiilor pe care îi au în grijă.