Ediția: Luni 2 Decembrie 2024. Nr 6770
Ediția: Luni 2 Decembrie 2024. Nr 6770

GALERIE FOTO: Veteran la 22 de ani. Povestea caporalului Iulian Cătălin Vlăsceanu, un vrâncean medaliat de președintele țării pentru misiunea din Afganistan


    Vrânceanul Iulian Cătălin Vlăsceanu este unul dintre militarii care au fost decorați luni de șeful statului. Potrivit unui comunicat, președintele Klaus Iohannis a conferit: „Medalia „Bărbăție și Credință” clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului caporal clasa a III-a Vlăsceanu N. Iulian-Cătălin.”
    Pagina de Facebook Veteranii Armatei României a publicat marți povestea soldatului vrâncean, spusă chiar de el:
    „Norocul ține cu cei bine pregătiți
    Sunt caporalul Iulian Cătălin Vlăsceanu, am 22 de ani și sunt mândru că după această misiune voi fi veteran al Armatei României.
    Fac parte din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu” din Focșani. Am intrat în armată la vârsta de 19 ani, mai exact din luna august a anului 2015, ca soldat profesionist la unitatea din care fac parte și în acest moment.
    În acest moment sunt împreună cu camarazii mei în misiune în Afganistan. Sunt la prima misiune de acest gen, iar decizia nu a fost deloc ușoară din cauza familiei, întrucât la început, mama mea nici nu a vrut să audă de așa ceva. Am făcut raportul de participare la misiune fără ca dânsa să știe, am susținut toate testele, iar pe timpul pregătirii pre-dislocare, i-am spus mamei că în luna august voi pleca în Afganistan. A acceptat foarte greu ideea, însă într-un final a înțeles că să fi militar presupune o datorie față de țară, un angajament pe care mi l-am asumat în momentul în care am depus jurământul.
    Perioada pregătirii nu a fost o noutate pentru mine. Activând încă de când m-am angajat într-una din unitățile cu cea mai mare experiență ale Armatei României, ritmul alert este ceva firesc. A fost, însă, o perioadă plină de provocări, datorită multitudinii de lucruri pe care am fost nevoit să le învăț, într-un timp relativ scurt, pentru a putea face față provocărilor unui teatru de operații. Ghidat de motto-ul „norocul ține cu cei bine pregătiți” am reușit să o traversez perioada de pregătire cu brio la până la final.
    Acomodarea în Afganistan nu a fost una dificilă. Suntem un pluton unit, în cadrul căruia acționăm unul pentru altul. Prin urmare, colegii cu experiență și-au dat silința ca pe perioada de tranziție, noi, cei mai tineri, care am pășit prima dată pe tărâmuri afgane, să ne acomodăm cât mai repede și mai ușor.
    În cele aproape șase luni de misiune în teatrul de operații Afganistan, am executat toată gama de misiuni specifice, în principal, misiuni de patrulare de prezență în zona de responsabilitate a batalionului.
    Pentru un militar, recuperarea zilnică după îndeplinirea fiecărei misiuni este foarte importantă. În mare parte îmi aloc timp pentru odihnă și pentru a lua legătura cu familia și cei dragi de acasă. Dacă timpul îmi permite, mă relaxez împreună cu ceilalți camarazi ai mei, la un tenis de picior, iar uneori, seara, poate un joc video sau un film.
    Misiunea în sine este o experiență care cu siguranță mi-o voi aminti întotdeauna, însă imaginea copiilor din zona de responsabilitate, pe chipurile cărora am reușit alături de colegii din pluton să aducem un zâmbet, fie el fugar sau de durată, va rămâne pentru totdeauna.
    Am avut și momente dificile. Cel mai dificil a fost cel în care, pe 15 septembrie anul trecut, în urma unui atac cu o mașină capcană asupra patrulei noastre, colegul și camaradul nostru, eroul sublocotenent (pm) Mădălin Stoica, a decedat. Mă aflam în autovehiculul militar care a fost lovit, dar cu ajutorul camarazilor și al familiei care m-a sprijinit continuu, am reușit să depășesc momentul.
    Întoarcerea acasă este una mult așteptată, mai ales din partea familiei. Însă și eu sunt nerăbdător să îi revăd și să îi strâng în brațe. Planurile mele de viitor sunt legate tot de armată, admiterea la școala de subofițeri fiind primul gând la întorcerea acasă. Nu este de neglijat nici faptul că îmi doresc să-mi întemeiez o familie, iar într-o bună zi mi-aș dori să pot face primii pași către o unitate de forțe speciale din țară.
    Colegilor vânători de munte, care ne vor înlocui peste câteva săptămâni, le doresc o misiune ușoară, fără evenimente și Dumnezeu să îi ocrotească să revină cu bine acasă.”
     Îi urăm și noi o misiune ușoară, să se întoarcă sănătos acasă și să-și ducă la bun sfârșit toate planurile pe care și le-a propus.


Militarii răniți în toamnă în Afganistan au fost decorați

    Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 5 februarie a.c., decretele de decorare a unor cadre militare. Conform unui anunț de pe site-ul președinției României, „în semn de recunoștință și apreciere a profesionalismului, curajului și spiritului de sacrificiu dovedite în executarea unei misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, în timpul căreia au fost răniți, Președintele României a conferit Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa a-III-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului caporal clasa a III-a Buzea T. Ionel și domnului caporal clasa a III-a Toma Gh. Ionel.
        De asemenea, în semn de recunoștință și apreciere a profesionalismului demonstrat în timpul executării unei misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, Președintele Klaus Iohannis a conferit:
        Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, domnului sublocotenent Mechno Åž. Claudiu;
        Medalia „Bărbăție și Credință” clasa I, cu însemn de război, pentru militari, domnului plutonier major Alexe D. Costel și domnului sergent major Păltinuș S. Daniel;
        Medalia „Bărbăție și Credință” clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului caporal clasa a III-a Vlăsceanu N. Iulian-Cătălin.
        Decorările au fost făcute la propunerea ministrului Apărării Naționale, domnul Mihai-Viorel Fifor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?