Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709
Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709

Consultanță externă pentru proiectul de reabilitare a fostului sediu al Tribunalului Județean, la solicitarea expresă a organismelor europene


    Consiliul Județean Vrancea a apelat la consultanță externă pentru implementarea proiectului „Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei – Clădirea Tribunalului Județean”, deoarece organismele europene care au avizat Ghidul de finanțare au apreciat ca fiind necesară consultanța externă, având în vedere complexitatea lucrărilor la un monument istoric. Administrația județeană face această precizare după ce într-o publicație a apărut un articol în care se arată că, astfel, „se încearcă pasarea responsabilității la consultant”.
    Proiectul „Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei – Clădirea Tribunalului Județean” reprezintă un obiectiv important de investiții derulat de Consiliul Județean Vrancea, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Contractul de finanțare a fost încheiat în data de 04.09.2017, cu o valoare totală de 21.401.705 lei, din care contribuția Consiliului Județean Vrancea este de 427.898 lei (2%). „La momentul depunerii proiectului au fost prevăzute serviciile de consultanță necesare implementării, conform Ghidului de finanțare și au fost declarate eligibile, fiind finanțate integral din fonduri nerambursabile. Organismele europene care au avizat Ghidul de finanțare au apreciat ca fiind necesară consultanța externă, având în vedere complexitatea lucrărilor la un monument istoric, așa cum este cel reabilitat prin proiectul criticat de autorul articolului. Subliniem faptul că în echipa de implementare a proiectului nu există funcționari a căror specialitate să se suprapună cu cea a consultantului. Cât privește afirmația autorului articolului, conform căruia «externalizarea serviciilor de management de proiect implică pasarea responsabilității la consultant», precizăm faptul că beneficiarul, respectiv Consiliul Județean Vrancea, conform contractului de finanțare, este răspunzător pentru toate procedurile din cadrul proiectului, în relația cu autoritatea finanțatoare”, se arată în dreptul la replică.
    Mai mult, administrația județeană precizează că proiectele implementate și finanțate din fonduri europene, prezentate în cadrul articolului mai sus amintit ca fiind „mari insuccese”, reprezintă obiective de investiții de mare importanță pentru locuitorii județului Vrancea, care au fost finalizate și date în folosință sau sunt în curs de finalizare. „Proiectul «Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces» a fost finanțat cu respectarea tuturor regulilor prevăzute în ghidul solicitantului și în acord cu deciziile forului deliberativ, concretizate prin hotărâri adoptate cu acordul tuturor forțelor politice reprezentate în Consiliul Județean Vrancea. Dificultățile intervenite pe parcursul executării proiectului au fost cauzate de incapacitatea executantului lucrării de a-și îndeplini obligațiile contractuale, nicidecum de acțiunile conducerii Consiliului Județean. De altfel, instituția publică județeană se află și în acest moment în litigiu cu constructorul, cu privire la această situație. Finalizarea și darea în folosință a Crângului Petrești, chiar dacă a presupus o contribuție mai mare decât cea prevăzută inițial din bugetul județului, a fost aprobată prin votul consilierilor județeni și nu a reprezentat o pierdere, ci un câștig pentru vrânceni, cărora le-a fost redat Crângul Petrești, conform unor standarde moderne, fiind o locație în care își pot petrece timpul liber, alături de familie și copii”, se arată în document.
    Consiliul Județean spune că proiectul „Înființare și dotare baze salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare baza salvamont Vila Rucăr din Soveja, județul Vrancea” reprezintă un succes pentru administrația județului, dat fiind faptul că în prezent Serviciul Salvamont își desfășoară activitatea la cele mai înalte standarde, în baze moderne, echipate cu tot ceea ce este necesar asigurării unui serviciu public de salvare montană de calitate.
    În ceea ce privește proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din județul Vrancea, acesta se află în faza de finalizare. Întârzierile survenite în derularea proiectului au fost cauzate exclusiv de procedurile complexe și de lungă durată de achiziție publică, a căror derulare nu poate fi imputată funcționarilor sau conducerii Consiliului Județean Vrancea. „Subliniem faptul că bugetul județului Vrancea nu a suferit pierderi în urma implementării celor trei proiecte menționate mai sus, așa cum eronat se afirmă, în mod repetitiv, în cadrul articolelor de presă publicate de autor (…), Consiliul Județean Vrancea participând la implementarea proiectelor cu contribuțiiile la care s-a angajat prin actele administrative emise prin decizia forului deliberativ, constituit din reprezentanți ai tututor partidelor politice: PSD, PNL și ALDE. Conducerea Consiliului Județean Vrancea îi asigură pe locuitorii județului că va depune și pe viitor toate eforturile pentru contractarea de fonduri europene în vederea realizării și finalizării  în cele mai bune condiții a unor proiecte de modernizare, care să conducă, în cele din urmă, la o viață mai bună pentru vrânceni”, se mai arată în dreptul la replică remis presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?