Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800

GALERIE FOTO: Pancartele cu „Nu arunca gunoi, animalule!“ nu i-au sensibilizat pe oameni; la marginea Focșaniului, multe terenuri sunt transformate în depozite de deșeuri


    Un teren situat pe DN 2D, la ieșirea din Focșani spre Bolotești, a fost transformat în depozit de deșeuri menajere de către cetățeni certați cu orice regulă de civilizație. Inițial pe teren au fost aduse resturi de materiale de construcții, pentru supraînălțarea terenului. Treptat, zona s-a transformat într-o rampă de gunoi unde sunt aruncate pungi de plastic, deșeuri menajere, gunoaiele adunate de prin case și de prin curți. Pe alocuri se mai vede câte unu câine care molfăie din pungile cu resturi de mâncare. Mormanele se vor extinde și mai mult deoarece zona nu este îngrădită iar urmele de roți arată că gunoaiele sunt aduse chiar și cu camioane. Imaginea este dezolantă pentru orice trecător, un spectacol al lipsei oricăror reguli de respect pentru comunitate, pentru oamenii care locuiesc în Focșani. Iar aceasta doar pentru câțiva lei care ar trebui plătiți la CUP Salubritate pentru preluarea deșeurilor.
    Situația este cunoscută la Primăria Focșani de anul trecut dar rezolvarea acestei probleme este îngreunată de statutul terenurilor din zonă. Primarul Cristi Misăilă a explicat că acel teren nu aparține municipiului Focșani, figurând pe raza administrativului orașului Odobești, dar nu se cunosc proprietarii. Cazul a fost preluat de Garda de Mediu, care a cerut informații pentru identificarea proprietarilor. Comisarul șef al Gărzii de Mediu, Aurel Cristian spune că se așteaptă un răspuns de la Primăria Odobești, de care aparține acea zonă pentru identificarea proprietarilor. Abia ulterior pot fi dispuse măsuri de salubrizare, respectiv de sancționare. „Am discutat această problemă cu Primăria Odobești la sfârșitul anului trecut deoarece trebuie identificat proprietarul sau proprietarii acestor terenuri. După identificarea proprietarilor vor fi dispuse măsuri de salubrizare iar proprietarul are obligația de a închide acel teren astfel încât să nu mai fie depozitate deșeuri. Inițial acolo au fost aduse materiale pentru supraînălțare dar treptat a devenit un depozit de PET-uri, materiale plastice”, ne-a spus comisarul șef Aurel Cristian.

    Zone cu deșeuri abandonate au apărut în mai multe locuri din municipiu, în special pe străzile Antrepozite, Dionyssos, dar și pe sectorul de drum dintre strada Dionyssos și intersecția cu DN 2M. La începutul anului 2015, mai multe pancarte adresate concetățenilor noștri certați cu legea, cu bunul simț, dar și cu curățenia, au apărut pe străzile Antrepozite, Dionyssos, dar și pe sectorul de drum dintre strada Dionyssos și intersecția cu DN 2M. Mesajul scris pe aceste pancarte era „Nu arunca gunoi, animalule!” și avea menirea de a-i „sensibiliza” pe cei care nu găsesc altă cale de a se debarasa de gunoaiele adunate de prin case și de prin curți sau de molozul rezultat în urma unor lucrări de construcții, decât aruncându-le pe marginea drumului. Aceste pancarte încă se mai văd, dar se pare că nu au sensibilizat pe nimeni. Duminică noapte, la marginea cartierului Mândrești erau abandonate obiecte de mobilier. Sunt zone cunoscute din anii trecuți, unde au fost realizate mai multe acțiuni de salubrizare dar periodic mai apare câte un sac plin cu deșeuri.
    Directorul Poliției Locale, Dorian Alexandrescu a arătat că în ultima săptămână au fost dispuse măsuri pentru curățarea mai multor zone din munipiu unde au fost găsite deșeuri abandonate. Au fost dispuse măsuri de curățenie în zona Turnului de apă sau de pe străzi precum Aleea 1 Iunie.  „În urma acțiunilor de patrulare au fost identificate mai multe locații cu deșeuri abandonate de către persoane necunoscute. Au fost anunțate Direcția de Dezvoltare și CUP Salubritate pentru salubrizarea acestor zone. Dacă vor fi constatate cazuri de persoane care aruncă gunoaie vor fi aplicate sancțiunile așa cum prevede Hotărârea Consiliului Local 25 din 2017”, a arătat directorul Poliției Locale. Astfel, amenzile aplicate pentru depozitarea reziduurilor menajere și a gunoaielor pe spații verzi, terenuri virane, terenuri agricole pot ajunge până la două mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?