Ediția: Duminică 22 Iunie 2025 Nr. 6904
Ediția: Duminică 22 Iunie 2025 Nr. 6904

Ziua Internațională a Cititului Împreună, în bibliotecile publice din Vrancea


    Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu sărbătorește Ziua Internațională a Cititului Împreună, alăturându-se Campaniei derulate de Asociația Citim Împreună România (CIR) împreună cu peste 500 de parteneri. Evenimentul, dedicat lecturii cu voce tare, va avea loc pe 1 februarie. El a fost inițiat de LitWorld (litworld.org), organizație nonprofit fondată în anul 2007, și a devenit un eveniment global, marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări. „Ca și anul trecut, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea se alătură acestei campanii de promovare a lecturii împreună cu cei mici, dar și cu cei mari deopotrivă. Joi, 1 februarie 2018, Biblioteca Județeană organizează un maraton de lectură, la toate secțiile sale. Ne dorim să citim împreună cu cât mai mulți copii, tineri și adulți, să lecturăm cărți frumoase, în moduri atractive, pentru că atunci când facem acest lucru, când citim împreună, schimbăm lumea”, a transmis Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea.
Evenimente de lectură cu voce tare vor avea loc și în alte biblioteci publice din județul Vrancea, și anume la: Adjud, Boghești, Năruja, Răcoasa și Vidra, în parteneriat cu școlile din comunitatea în care își desfășoară activitatea fiecare dintre aceste biblioteci și în colaborare cu profesori, învățători, educatori, părinți, bunici și voluntari ai bibliotecilor, împreună adăugând valoare poveștilor lecturate, prin interpretare și rostire, creând momente memorabile pentru toți cei care vor fi prezenți.

Programul evenimentelor de lectură

Activitățile dedicate Zilei Internaționale a Cititului Împreună vor începe la Grădiniția nr. 15 din Focșani, la ora 8.30. Bibliotecarele de la Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene, alături de scriitoarea pentru copii Mariana Vicky Vârtosu, vor citi împreună cu 40 de preșcolari și cadre didactice din poveștile copilăriei. La ora 10.00, la Secția pentru Copii și Tineret, bibliotecarele, alături de scriitoarea pentru copii Mariana Vicky Vârtosu, vor citi împreună cu 30 de elevi ai Școlii „Ștefan cel Mare”, coordonați de învățătoarea Alina Marcu. Cu acest prilej, va fi prezentat ultimul volum pentru copii al scriitoarei vrâncence.
La ora 12.00 va începe Atelierul de lectură cu adolescenți, la care vor participa 27 de elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XII-a de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, coordonați de profesoara Daniela Claudia Cazacu.
Evenimente vor fi organizate și la Secția de Împrumut la Domiciliu Adulți. Astfel, între orele 11.00 – 12.30 va avea loc Atelierul „Citim în familia bibliotecii!”, atelier dedicat lecturii, jocului și dialogului, alături de elevi ai claselor a IX-a și a XI-a de la Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani, coordonați de profesoara Ana Maria Norocea. La acest moment vor participa ca invitate două scriitoare în devenire, eleve ale Colegiului Național „Al. I. Cuza”. Este vorba despre Elena Gabriela Bîtcă (clasa a XI-a C) și Andreea Stoica (clasa a IX-a D), care vor citi fragmente selectate special pentru colegii lor, din cărți iubite de adolescenți.

Începând cu ora 13.00, la Sala de lectură a Bibliotecii va avea loc Atelierul de lectură istorică „Sfânta Treime a Unirii Românilor”, dedicat Centenarului Marii Uniri, la care bibliotecarii vor citi împreună cu elevi ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani, coordonați de profesoara Nina Elena Plopeanu.

Atelier de lectură la Centrul de Formare

Între orele 10.00 – 11.00, la Centrul de Formare al Bibliotecii Județene se va desfășura un Atelier de lectură, în care bibliotecari vor citi împreună cu prichindeii grupei Îngerașilor de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 18 Focșani, coordonați de educatoarele Doina Dima și Ioana Bratu. Între orele 11.00 – 12.30 va avea loc Atelierul interactiv de lectură și creație. În cadrul lui, vor citi și vor crea povești, împreună, bibliotecarii și elevii clasei a VI-a de la Școala „Nicolae Iorga” Focșani, coordonați de profesoara Liliana Nițu și bibliotecara Adriana Măciucă.
Între orele 14.00 – 15.30 se va desfășura Workshop-ul interactiv pentru adolescenți „Dragoste între epitet și metaforă”, ce-l va avea ca invitat pe Adrian Simion. „Vom face lectură dramatizată, exerciții și jocuri de dezvoltare personală împreună cu elevi ai clasei a IX-a C de la Liceul de Artă „Gh, Tattarescu” din Focșani, coordonați de profesoara Mariana Dascălu”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
De la ora 17.00 la ora 18.00 va avea loc Atelierul de lectură în limba engleză, în cadrul căruia bibliotecarii vor citi în limba engleză, împreună cu tinerii și adulții membri ai Clubului de engleză conversațională de la Bibliotecă.
Între orele 17.30 – 19.30  se va desfășura workshopul „#ÎntreabăOrice despre cariera mea”, proiect de motivare și orientare în carieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?