La începutul anului școlar 2017-2018, Școala Gimnazială Chiojdeni a obținut o sponsorizare din partea asociației OvidiuRo, în valoare de 2500 de euro, pentru dotarea uneia dintre grădinițele din localitate. OvidiuRo oferă astfel de granturi acelor unități de învățământ din comunități defavorizate care fac dovada că au format cel puțin o grupă nouă de grădiniță, de minimum 15 copii, funcțională începând cu anul școlar 2017 – 2018. Sponsorizările sunt acordate în cadrul proiectului „Hai la Grădiniță!”, iar banii pot fi folosiți pentru amenajarea, igienizarea sau dotarea sălilor de grupă.
Astfel, o sală din interiorul grădiniței – în care învățau elevi – a fost renovată, mobilată și utilată corespunzător, cu materiale educaționale, pentru ca 22 de copii să poată să vină la grădiniță. Trebuie spus faptul că din cele 12 granturi acordate la nivel național, în județul Vrancea, OvidiuRo a susținut echipa din Chiojdeni, pentru a amenaja o sală de grădiniță în satul Luncile. „Vreau să mulțumesc Asociației OvidiuRo pentru acest grant. Sponsorizarea a mers către Grădinița din satul Luncile. Am reușit astfel să amenajăm și să dotăm un spațiu pentru grupa de grădiniță nou formată. Am dotat sala cu materiale didactice, am reparat instalația electrică și am amenajat o fosă septică. În aceste condiții, copiii vor putea în curând să folosească grupurile sanitare interioare. Sper într-o colaborare de lungă durată cu asociația OvidiuRo”, ne-a declarat Tache Cristian, directorul Școlii Chiojdeni.
Menționăm că pentru al doilea an consecutiv, Asociația OvidiuRo susține comunitățile defavorizate să înscrie la grădiniță toți copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani, care provin din familii sărace. 20 de granturi „Hai la grădiniță!” vor fi acordate și pentru anul școlar 2018-2019, termenul limită de depunere a cererilor fiind 30 martie. Proiectul este susținut de NN România și are o valoare totală de 40.000 de euro. Fiecare școală selectată pentru unul din granturile „Hai la grădiniță!” beneficiază de 1200 de euro, pe care echipa locală îi poate folosi așa cum consideră util pentru a facilita accesul copiilor săraci la grădiniță, și un kit educațional în valoare de 400 de euro pus la dispoziție de OvidiuRo. În plus, cadrele didactice din comunitățile selectate vor participa la sesiuni de formare și vor fi susținute să organizeze module educaționale, pe parcursul anului școlar.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi finanțare
Proiectul se desfășoară la nivel național și se adresează exclusiv comunităților defavorizate, iar pentru a putea participa, trebuie îndeplinite două condiții esențiale: (1) în comunitate există cel puțin 15 copii care provin din familii sărace și care nu sunt încă înscriși la grădiniță și (2) directorul școlii solicită și obține acordul inspectoratului școlar pentru o nouă grupă de grădiniță. „Este o practică obișnuită ca, atunci când în grădiniță este înscris numărul maxim admis de copii, cei rămași neînscriși să nu mai fie primiți. Nu există o așa-numită listă de așteptare sau o procedură prin care autoritățile județene să fie înștiințate că numărul copiilor de vârstă preșcolară dintr-o comunitate este mai mare decât capacitatea grădiniței. Iar pentru că părinții nu fac sesizări în acest sens, cum se practică în mediul urban, copiii lor nu au șansa de a merge la grădiniță – situație care se repetă an de an. Crearea unei noi grupe de grădiniță poate părea un proces extrem de complicat pentru un director de școală care are oricum multe responsabilități – însă vestea bună este că de obicei nu presupune chiar construirea unei noi săli de grupă. Există numeroase alte soluții – cum ar fi transformarea unor anexe într-o sală pentru noua grupă sau obținerea unei sponsorizări care să suporte salariul profesorului pentru o perioadă determinată – inclusiv alternativa grupelor de după-amiază. Însă orice soluție presupune timp și determinare din partea directorului și, câteodată, a primarului – și, invariabil, obținerea de numeroase aprobări”, declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo într-un comunicat de presă.
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. OvidiuRo își propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literație în grădinițele rurale și să distribuie minim 15.000 de cărți pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunități rurale din țară. „Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaționale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse și să ajute comunitățile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniță pentru ca niciun copil de vârstă preșcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spațiu”. Accesul la educație timpurie s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra rezultatelor școlare de mai târziu – legea reprezentând un element important al strategiei României de a-și îndeplini obiectivele cu privire la reducerea abandonului școlar, ce și-a dovedit deja impactul, prin creșterea numărului de copii săraci înscriși la grădiniță precum și a numărului celor care au frecvență zilnică”, transmit reprezentanții OvidiuRo.
Asociația OvidiuRo a venit pentru prima oară în Vrancea în 2010, la Tâmboești și Slobozia Bradului, cu programul pilot „Fiecare copil la Grădiniță”, preluat și extins la nivel național de Guvernul României, prin Legea 248/2015.