Direcția pentru Cultură a propus clasarea în Patrimoniul Cultural Național Mobil pentru 16 bunuri culturale identificate la nivelul județului Vrancea. Bilanțul pentru anul trecut al instituției de cultură arată că cele mai multe bunuri culturale propuse pentru clasare sunt icoane datate în prima jumătate a secoului XIX. Mai sunt trei cărți religioase, datate între anii 1845-1847, deținute de lăcașuri de cult din județ, propuse pentru clasare în categoria „Fond”. Nu în ultimul rând, a fost propusă clasarea în categoria „Tezaur” a bustului de bronz al omului politic Vintilă I.C. Brătianu. Este vorba despre o operă de artă unicat realizată de sculptorul Oscar Han în 1931 și redescoperită în anul 2017 la Cotești. Conducerea Direcției de Cultură arată că activitatea de anul trecut s-a concretizat în acțiuni și măsuri de protejare, de valorificare și de promovare a patrimoniului imobil, mobil și imaterial din județ. De asemenea, au fost derulate evenimente culturale importante, în parteneriate cu alte instituții de cultură sau asociații de profil din Vrancea sau din alte județe.
„Trebuie menționat faptul că activitatea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea a înregistrat, în 2017, creșteri la aproape toți indicatorii analizați, în ciuda subfinanțării cu care ne-am confruntat dar și a lipsei de personal. În 2017, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a avut la dispoziție un buget de funcționare de aproximativ 63.000 lei, bani alocați, în mare parte, întreținerii și funcționării de zi cu zi a instituției. De asemenea trebuie făcută precizarea că instituția noastră funcționează și cu un personal restrâns, pe parcursul anului trecut activitatea fiind asigurată de cinci funcționari publici și un director executiv. Personalul a beneficiat de majorări salariale în semestrul II, veniturile acestora nefiind însă la nivelul veniturilor altor funcționari publici care ocupă poziții similare în alte servicii publice deconcentrate. Din acest motiv un funcționar public s-a transferat, pe parcursul anului trecut, la o altă instituție”, arată directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu.
În ceea ce privește acțiunile privind protejarea monumentelor istorice, protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național au fost efectuate un număr de 100 de inspecții la monumentele și siturile arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, dar și în zona de protecție a acestora. Au fost eliberate un număr de 63 de avize pentru intervenții asupra monumentelor istorice sau în zonele de protecție ale acestora, au fost eliberate un număr de 33 de avize de supraveghere arheologică, au fost verificate un număr de 332 înștiințări privind vânzarea terenurilor din extravilan. „În cursul activității de control și inspecție a monumentelor istorice din anul 2017 s-au dispus sancțiuni contravenționale cu amendă sau avertisment. Astfel, a fost aplicată 1 amendă contravențională proprietarilor pentru încălcarea regimului de protecție a monumentelor istorice și au fost sancționați cu avertisment 8 proprietari sau administratori de monumente istorice. O serie de litigii generate de către sancțiunile contravenționale aplicate de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea sunt mediate de către instanțele de judecată, două dintre acestea finalizate în cursul anului 2017 prin menținerea sancționării cu amendă în cazul unui litigiu și înlocuirea maximului amenzii aplicate cu minimul prevăzut de legislația în vigoare, în cazul altui proprietar de monument istoric”, precizează raportul.