Ediția: Marți 10 Decembrie 2024. Nr 6776
Ediția: Marți 10 Decembrie 2024. Nr 6776

Consiliul Județean a repartizat 9,7 milioane lei localităților vrâncene


    Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, repartizarea pe localități a sumelor defalcate din TVA și a sumelor din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018 și a estimărilor pentru anii 2019-2021, alocate județului Vrancea prin Legea nr.2/2018 privind bugetul de stat pe anul 2018. Potrivit prevederilor Legii nr.2/2018 privind bugetul de stat pe anul 2018 consiliilor județene le revin unele responsabilități pe linia repartizării sumelor defalcate din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.
    Deși specialiștii Consiliului Județean Vrancea au explicat care a fost procedura privind alocarea acestor sume, consilierii județeni liberali au votat împotriva acestui proiect, motivând că localitățile conduse de primari PNL nu ar fi primit bani ca localitățile conduse de primari PSD. „Repartizarea acestor sume s-a făcut în baza unei formule prin care se înmulțește numărul de locuitori cu valoarea de 750 de lei, per locuitor. Suma alocată a fost influențată de veniturile înregistrate de autoritățile locale și diminuată cu o parte din excedentul anului 2016. Aici este o problemă deoarece la evaluarea acestui excedent nu s-a ținut cont de proveniența acestora. Există UAT-uri în excedentul cărora s-au regăsit inclusiv sume provenite din fonduri europene sau programe guvernamentale. Jumătate din aceste sume au fost șterse din alocările pentru anul 2018, așa cum prevede legea bugetului pe acest an”, a precizat directorul Direcției Economice, Dumitru Diță. Acesta a precizat că suma alocată este de 9,7 milioane de lei, față de 17 milioane de lei alocați anul trecut, în condițiile în care solicitările primarilor au fost, numai pe această componentă, de 100 milioane de lei.
    Sumele alocate localităților sunt cuprinse între 75 de mii de lei și 430 de mii lei. Astfel, cele mai mari sume le-au primit localitățile Mărășești – 430 mii lei, Odobești – 428 mii lei, Adjud – 410 mii lei, Panciu – 400 mii lei, Slobozia Bradului, Cîrligele și Mera – câte 160 mii lei, Dumitrești – 150 mii lei, Boghești, Nistorești, Măicănești, Ploscuțeni, Popești, Reghiu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Spulber, Vînători, Vîrteșcoiu – câte 140 mii, Dumbrăveni, Năruja, Păulești, Pufești, Răcoasa, Străoane, Vintileasca, Vrîncioaia și Vulturu – câte 130 mii lei, Paltin, Cîmpineanca – 125 mii lei, Andreiașu de Jos, Cîmpuri, Cotești, Fitionești, Garoafa, Gologanu, Jitia, Nănești, Obrejița, Negrilești, Poiana Cristei, Ruginești, Soveja, Suraia, Tănăsoaia – câte 120 mii lei,  etc.
    Tot prin aceeași Lege s-au prevăzut sume care vor fi incluse în bugetul propriu al județului (27%), precum și sumele ce urmează a fi repartizate prin hotărâre a Consiliului Județean pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii lor, precum și pentru susținerea proiectelor de dezvoltare locală și pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală. Sumele repartizate pe fiecare unitate administrativ-teritorială vor fi incluse în bugetul local al fiecărei unități administrativ-teritoriale pe anul 2018 și în estimările pentru anii 2019-2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?