Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

”Educația financiară ar trebui predată de la grădiniță până la facultate“


    Cadrele didactice din învățământul primar din Vrancea au participat, sâmbătă, 27 ianuarie, la Conferința Județeană „Resurse educaționale moderne și integrarea lor în activitatea didactică”. Oaspeții evenimentului și-au manifestat opțiunea ca elevii să studieze educație financiară, încă din cele mai mici clase.  La activitatea care a avut loc în sala de festivități de la Colegiul Național „Unirea” Focșani, au participat și cei doi inspectori șefi ai Inspectoratului școlar județean (IȘJ), profesorii Dorin Cristea și Aurel Șelaru. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație și My Koolio SRL. Reprezentanții asociației au vrut ca prin această activitate să promoveze mijloacele educaționale eficiente în crearea unui feed-back pozitiv „elev-conținuturi de învățare” și să  dezvolte, în rândul cadrelor didactice, dorința de a inova și de a performa.
    Ligia Georgescu-Goloșoiu, președintele Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE), și Romeo Ioan, coordonator platforma de învățare On-line MyKoolio, au prezentat o serie de aspecte legate de ceea ce înseamnă educația financiară și mai ales ce aspecte pozitive îmbracă începerea de la vârste tot mai mici a unei educații în domeniul financiar care să ajute adultul de mai târziu în luarea unor decizii. De asemenea, s-a vorbit despre facilitarea conținuturilor de limbă română și matematică prin utilizarea unei platforme online. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i determina pe dascălii din învățământul primar să își dorească să fie cât mai inventivi la ore și să performeze. Cei doi oaspeți au precizat că atât ,,Educația financiară” cât și ,,Platforma de Învățare On-line MyKoolio” au avizul M.E.N în vederea utilizării la clasă (OMEN 3022/08.01.2018).  „Din anul 2015 s-a coborât la nivelul grădinițelor, iar anul acesta școlar dezvoltăm un proiect pilot pe 700 de copii la gimnaziu. Practic îmi doresc ca Educația financiară să ajungă să fie predată de la grădiniță până la facultate, ca o disciplină continuă, așa cum se predau română, matematică, istoria, geografia”, a spus Ligia Georgescu la Focșani. Și celălalt oaspete, Romeo Ioan, coordonatorul Platforma de Învățare online MyKoolio, a vorbit despre premisele care au stat la baza creării platformei.
    Romeo Ioan spune că în momentul în care a căutat resurse pe internet pentru a-și ajuta fiica la teme a întâmpinat dificultăți, motiv pentru care creat această platformă. El propune un parteneriat cu școlile pentru folosirea singurei platforme online avizată MEN, cu costuri mici pentru beneficiari, undeva între 9 și 15 lei pe semestru pentru fiecare elev în parte. „Manualele erau destul de greoi realizate și dacă eu am o problemă în a găsi ceea ce este important într-un manual atunci fetița mea în mod sigur are o problemă. Și am zis că ar fi mai bine să caut pe net  și să găsesc materiale mai ușor de digerat pentru un copil. În acel moment au început problemele și mai mari pentru că informațiile pot fi accesate pe net, dar nimeni nu garantează pentru ele. În acel moment am gândit să fac ceva digital dar și să garantez pentru acest conținut. Am convins profesori renumiți care să mă ajute să realizez această platformă și iată rezultatul. Conceptul este realizat astfel că respectă programa școlară. După fiecare lecție teoretică urmează un set de lecții rezolvate și două seturi de probleme propuse. Mai sunt exerciții la final de capitol și concursuri online. Sunt deja înscriși peste 700 de profesori din toată țara și peste 15 mii de elevi. Platforma este singura avizată de MEN ca auxiliar didactic”, a declarat Romeo Ioan.
    Profesorii pentru învățământul primar, prezenți la întâlnirea din 27 ianuarie, au arătat interes pentru subiect și au început imediat dezbaterile pe marginea temei. „Conferința a fost minuțios pregătită, având în vedere implicațiile educaționale. Au avut loc dezbateri, propuneri și am constatat un real interes pentru oportunitățile pe care le oferă aceste resurse didactice. Mulțumesc colegilor mei, invitaților și conducerii Inspectoratului Școlar Județean pentru susținere și pentru aprecierile care onorează, dar și obligă”, a transmis profesoara Gabriela Oloeriu, inspector pentru învățământul primar în cadrul IȘJ Vrancea. La nivel național sunt, în prezent, peste 250 mii copii din întreaga țară care studiază educație financiară, ca materie opțională sau interdisciplinară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?