Aproape 400 de focșăneni nu vor primi locurile de parcare pe care le-au solicitat de la Parking din cauza consilierilor PNL și PMP. Aceștia au blocat, pentru a patra oară, aprobarea proiectului de hotărâre referitor la administrarea a peste 500 locuri de parcare de către societatea Parking SA. Din cauza abținerii consilierilor, proiectul nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, iar locurile de parcare sunt practic ale nimănului. Cele 504 locuri de parcare sunt pe străzile Longinescu, Războieni, Frăției, Aurora, Mărășești, Moldovei, Poenița, Bucegi iar consilierii locali nu au votat deoarece nu le place de directorul interimar al societății Parking.
„Nu plâng cetățenii”, au spus consilierii liberali la ultima ședință a Consiliului Local. Nemulțumirea celor de la PNL a plecat de la răspunsul oferit de Parking cetățenilor care întrebau care sunt motivele pentru care nu primesc un loc de parcare. Iar cei de la Parking au explicat că, din cauza abținerii consilierilor PNL și PML, nu a fost aprobat proiectul de hotărâre referitor la administrarea acestor locuri de parcare. Însă liberalii vor să țină ascuns modul în care votează în Consiliului Local iar cetățenii să nu afle consecințele deciziilor politice. În maniera ipocrită din ultimii ani, consilierii liberali votează împotriva proiectelor inițiate de Primărie și apoi pasează responsabilitatea asupra primarului.
De altfel, la ultima ședință a Consiliului Local, primarul Cristi Misăilă a acuzat că votul asupra acestui proiect este influențat de răspunsul negativ pe care l-a dat solicitării pentru loc de parcare firmei la care este acționar consilierul Costel Bîrsan. Edilul a arătat că este o solicitare făcută încă de anul trecut pentru un loc de parcare la care răspunsul este negativ și nu va fi schimbat în ciuda opoziției pe care o face consilierul Bîrsan. „Nu sunt de acord ca la mai puțin de 20 metri de o intersecție să facem un loc de parcare. Nu este oportună această investiție. Acesta este motivul pentru care nu vreți să votați acest proiect”, a acuzat primarul. În replică, consilierul Bîrsan nu a negat existența cererii dar a precizat că și-a rezolvat problema locului de parcare fără să mai aștepte un răspuns favorabil de la administrația locală.
Opoziția consilierilor PNL și UNPR/PMP față de societatea Parking nu este nouă. Aceiași consilieri nu au fost de acord cu administrarea a 1500 locuri de parcare din Cartierul Sud și au blocat în câteva ședințe preluarea acestora de către Parking. Aceasta deși parcările erau amenajate, iar oamenii se reclamau aproape zilnic la Poliție. În cele din urmă această situație s-a rezolvat, iar locurile de parcare au fost închiriate cetățenilor.
Singura soluție pentru ca cetățenii să primească aceste locuri de parcare este de a pune presiune pe consilierii liberali și să le ceară explicații pentru modul în care votează în Consiliul Local. Numerele de telefon de serviciu ale consilierilor locali focșăneni sunt publice, afișate pe pagina de internet a Primăriei Focșani. În plus, cetățenii pot veni la ședințele Consiliului Local Focșani pentru a le cere explicații acestora. „Consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului, precum și solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte și pentru hotărârile pe care le-au votat”, spune Statutul aleșilor locali.
Reorganizare la administrarea parcărilor
Reorganizarea activității de administrare a locurilor de parcare din Focșani a început anul trecut iar primele rezultate au arătat că decizia înființării societății a fost bună. Activitatea este transparentă, a fost achiziționată o mașină pentru ridicarea autoturismelor parcate neregulamentat. Mai mult, a fost creat un site cu evidența locurilor de parcare din municipiu administrate de Parking, http://www.parking-focsani.ro/. Oricine intră pe această pagină de internet poate vedea care sunt locurile de parcare închiriate, care sunt autoturismele care au locuri rezervate, dacă sunt pentru persoane fizice sau juridice, pentru persoane cu handicap. Tot aici pot fi descărcate cererile pentru obținerea unui loc de parcare și pot fi obținute informații despre regulile aplicate la atribuirea acestora.
O noutate față de anii trecuți este înăsprirea criterilor de acordare a parcărilor. Trebuie prezentate documente care să ateste că persoana care solicită parcare locuiește legal în zona unde solicită locul, dar și că este proprietarul autoturismului. Nu în ultimul rând, autoturismul trebuie să aibă ITP valabil, condiție introdusă pentru a evita situațiile în care unele persoanele uitau un autoturism cu anii în parcare. Potrivit regulamentului, „contractarea locurilor de parcare se poate face doar după ce se verifică dacă solicitantul nu deține garaj amplasat pe domeniul public sau privat, dacă nu are curte cu alte posibilități de parcare”. De asemenea, pentru a evita blocarea parcărilor, „contractele de închiriere a locurilor de parcare se pot încheia doar pentru autovehiculele a căror masă maxim autorizată nu depășește 3,5 tone și au o lungime de până la 5 metri”.