Câteva mii de persoane au participat, ieri, la manifestările prilejuite de împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. La evenimente au fost prezenți consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu, Petru Andea, secretar de stat în Ministerul Educației, Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Geo Pop, secretar de stat în Ministerul Culturii. Din partea PSD au fost prezente deputatul Ana Birchall și senatorul Ecaterina Andronescu, vicepreședinte al partidului. Curtea de Conturi a României a fost reprezentată de Lucian Dan Vlădescu și Dumitru Aurel. Printre invitați s-au mai aflat Petre Lăzăroiu, judecător la Curtea Constituțională. La Focșani au fost prezenți Ambasadorul Republicii Slovenia în România, Excelența Sa Mihael Zupac, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa, Paul Brummel, ambasadorul Federației Ruse, Excelența Sa, Valery Kuzmin. Au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, reprezentanți ai președinților de consilii județene Harghita și Arad. La manifestări au fost prezenți parlamentarii vrânceni Cristian Dumitrescu, Angel Tîlvăr, Dragoș Bîrlădeanu, Nicușor Halici, Mioara Boboc, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, primari ai comunelor și orașelor din Vrancea, consilieri județeni și municipali.
Manifestările au debutat la ora 15.20 cu un exercițiu de Drill Team. De la ora 15.30 a avut loc un spectacol folcloric, susținut de mai mulți artiști printre care și Veta Biriș. De la ora 16.00 a avut loc trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și fost intonat Imnul național de către Marcel Pavel, Vlad Miriță și tenorul Andrei Lazăr. A urmat un moment evocator „Unirea Principatelor Române”, cu actorii Sebastian Stan, Vlad Rădescu, Sebastian Ioniță, Ioan Isaiu, Claudiu Istudor, Ștefan Dinu, Bogdan Jianu, Mihai Gheorghiu, Adrian Damian, Aureliu Surulescu, Adrian Curpene, Ion Dichiseanu, George Costin, Lucian Iancu. După discursurile oficialităților, în jurul orei 16.40 toți cei prezenți s-au prins în tradiționala Horă a Unirii, iar în jurul orei 17.00 a avut loc retragerea cu torțe, eveniment care a încheiat manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Klaus Iohannis: Ziua unirii reprezintă un îndemn la unitate!
Deși nu a participat la manifestările de la Focșani, președintele României, Klaus Iohanis, a transmis un mesaj prin intermediul consilierului prezidențial, Constantin Dudu Ionescu, mesaj în care se arată că Unirea Principatelor Române a fost un moment crucial în istoria noastră, o primă etapă în direcția desăvârșirii unității naționale, dar și începutul unei perioade de progres. „Anul Centenarului debutează cu celebrarea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Construcția României moderne nu ar fi fost posibilă fără realizarea Micii Uniri, un proiect politic ambițios pus în practică de liderii locali și centrali ai vremii, capabili să pună interesul românilor pe primul loc. Politicienii de la jumătatea secolului al XIX-lea au înțeles că modernizarea politică, economică și socială a celor două principate era posibilă doar prin unire. Focșaniul a avut în acest proces un rol demn de faptele și calitățile vrâncenilor. La Focșani au funcționat primele instituții ce dădeau expresia atât a noului stat cât și al organizării sale cu principiul separației puterilor, independenței justiției și responsabilităților ministeriale (…)”, se arată în mesaj. Președintele Klaus Iohannis a mai arătat că anul 2018 este cel în care „ne întoarcem la rădăcinile noastre, anul în care, mai mult ca oricând, avem datoria de a ne stabili prioritățile pentru viitor”. „Românii au nevoie să fie uniți în jurul unui scop comun, acela de a construi o țară prosperă, modernă, puternică atașată de valorile democrației și ale statului de drept. Doar prin consens general la nivelul societății românești vom reuși să ducem mai departe moștenirea înaintașilor noștri și să lăsăm generațiilor viitoare o Românie puternică. (…) Ziua unirii reprezintă un îndemn la unitate. Aflați de o parte și de alta a Milcovului, Oltului sau a Mureșului, să contribuim la transformarea României într-un stat tot mai puternic în care drepturile și libertățile să fie respectate. La mulți ani, România!”, se arată în finalul mesajului transmis de președintele României.
Marian Oprișan: Desființarea hotarului de la Focșani a dus la unirea Moldovei cu Èara Românească
Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și totodată președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că Focșaniul a devenit ieri capitala României, așa cum a fost în urmă cu 159 ani, atunci când aici s-a desăvârșit Unirea Principatelor. Marian Oprișan a reamintit că Vrancea a avut un rol important în realizarea Unirii Principatelor și că „avem toate motivele să fim mândri că suntem vrânceni, pentru că aici a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele României moderne”. „Desființarea hotarului de la Focșani a dus la unirea Moldovei cu Èara Românească și a împlinit visul românilor de a trăi într-o Românie Unită, Liberă și Puternică! Strămoșii noștri au crezut în acest proiect istoric de proporții, l-au pus în practică și ne-au dat astfel șansa să evoluăm ca o națiune respectată și demnă. Am intrat în anul Centenarului, care a început pentru țara noastră cu schimbări și tensiuni. În aceste momente, mai mult ca oricând, este bine să ne gândim la ceea ce ne unește, la dorința de a trăi într-o țară care pune preț pe cinste, respect și valori occidentale. Este un bun moment pentru a ne reevalua cu onestitate acțiunile și pentru a le îndrepta în beneficiul românilor, luând astfel exemplul înaintașilor noștri, pentru care interesul națiunii a fost mai presus de orice”, a spus Marian Oprișan. Șeful administrației județene a arătat că, astăzi, la 159 de ani distanță de acest eveniment istoric, avem datoria de onoare de a păstra și dezvolta această țară frumoasă, cu oameni mândri și muncitori, pe care ne-au lasat-o moștenire înaintașii noștri. „Fie ca acest an, dedicat Centenarului Marii Uniri, să ne apropie în jurul principiilor noastre comune. Îmi doresc ca această zi să fie un început pentru a reflecta mai profund la ceea ce suntem ca neam, să fim mai uniți, mai solidari și mai buni. Cel mai frumos și mai puternic simbol al sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu, dar profund: doar împreună vom reuși. Fie ca acest acest an, dedicat Centenarului Marii Uniri, să ne apropie în jurul principiilor noastre comune. Îmi doresc ca această zi să fie un început pentru a reflecta mai profund la ceea ce suntem ca neam, să fim mai uniți, mai solidari și mai buni. Cel mai frumos și mai puternic simbol al sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu, dar profund: doar împreună vom reuși. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Strategie de dezvoltare a României pentru următorii 25 de ani
La finalul discursului său, Marian Oprișan, a făcut, din nou, apel la președintele României, Klaus Iohannis: „Voi repeta azi ceea ce am spus pe 6 august 2017 pe altarul eroilor neamului românesc, la Mărășești, cu prilejul centenarului luptelor din Primul Război Mondial. Domnule președinte al României, Klaus Iohannis, în calitate de șef al statului, în calitate de garant al respectării Constituției României, în calitate de comandant al forțelor armate și în calitate de mediator al societății românești vă cer azi, 24 ianuarie 2018, de la Focșani, să chemați partidele politice, șefii instituțiilor fundamentale ale statului, șefii instituțiilor guvernamentale, pe primul ministru și miniștrii guvernului României, să chemați reprezentanții autorităților locale, să ne așezăm la aceeași masă și împreună să construim o strategie reală de dezvoltare a României pentru următorii 25 de ani. Iar această strategie să o transpunem într-o lege aprobată de Parlamentul României în așa fel încât niciun guvern să nu-și mai permită să nu respecte interesul național și strategia stabilită de poporul român. Doar în acest fel vom termina cu dezbinarea în această țară și cu politicianismul ieftin”.
Marian Oprișan a susținut că dacă unioniștii ar fi procedat precum liberalii din ziua de azi, cel mai probabil că noi nu am fi avut România de astăzi. „Când un partid politic votează împotriva construirii spitalului metropolitan din București, când același partid politic votează la Focșani împotriva proiectului de construire a unui spital județean nou, nu putem să mergem înainte. Dacă ar fi procedat așa unioniștii la 1859 probabil că noi nu am fi avut România de astăzi. Haideți să lăsăm dezbinarea, ura și să construim împreună ceea ce poporul român merită, o societate modernă și o viață prosperă pentru fiecare. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Șeful administrației județene i-a salutat pe elevii liceelor și colegiilor din Vrancea care au fost prezenți la manifestări, enumerând colegiile „Al. I. Cuza”, „Unirea”, „Mihail Kogălniceanu”, „Edmond Nicolau”, „Ion Mincu”, „Valeriu D. Cotea”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”.
Cei prezenți la manifestări au primit din partea oficialităților fulare tricolore și au fost invitați să servească un pahar de ceai și celebra fasole cu cârnați. Atât la începutul manifestărilor cât și la finalul acestora, președintele Marian Oprișan a mers și a dat mâna cu vrâncenii prezenți în Piața Unirii și a făcut fotografii cu aceștia.