Ediția: Duminică 16 martie 2025 Nr. 6835
Ediția: Duminică 16 martie 2025 Nr. 6835

Cea de-a doua ediție a „Maratonului Unirii“, între Focșani și Odobești


    Manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor, au fost marcate și prin organizarea Concursului „Maratonul Unirii”, ediția a II—a. Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv Eco Alpin București, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Prefectura Vrancea, Direcția pentru Sport și Tineret Vrancea și Asociația Română pentru Propagandă și Istorie Aeronautică – Filiala Focșani. Evenimentul este inițiat de doi vrânceni: Ilie Roșu din Adjud și Bogdan Bârlădeanu din Focșani. „Mică Unire de la 1859 este strâns legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate și indisolubil legată de istoria locală a orașului Focșani. Centrul orașului păstrează ca simboluri ale acestui eveniment istoric, Monumentul Unirii și Borna de hotar situate în Piața Unirii. Piața care înconjoară obeliscul este situată pe vechiul hotar dintre Å¢ara Românească și Moldova. Aici în fiecare an, la 24 ianuarie, ca un simbol al Micii Uniri, vrâncenii se prind în Hora Unirii, omagiind actul istoric. Din anul 2017 membrii comunității aleargă Maratonul Unirii în semn de Recunoștință și Respect pentru momentul istoric de la 24 ianuarie 1859”, au precizat organizatorii.
    Vrancea este județul în care toate orașele sunt conectate la istoria României prin maratoane istorice: Mărășești și Panciu: Maratonul „Pe aici nu se trece”, Adjud: Maratonul Siretului, Focșani și Odobești: Maratonul Unirii. Maratonul Unirii este cel de-al șaselea maraton de șosea din Moldova, după Maratonul „Pe aici nu se trece”, de la Mărășești la Mărăști, Maratonul „Pe aici nu se trece” de la Soveja la Mărăști, Maratonul Ștefan cel Mare de la Putna, Maratonul Siretului de la Adjud și Maratonul Recunoștinței de la Oituz. Competiția s-a desfășurat între municipiul Focșani și orașul Odobești, alergându-se de-a lungul râului Milcov, pe frontiera istorică de la 1859, dintre Moldova și Muntenia. Râul Milcov a fost traversat de 2 ori la fiecare tură de circuit, trecându-se simbolic peste granița dintre cele două Principate.
    Startul s-a dat la ora 08.00 din Piața Unirii și s-a alergat pe traseul Piața Unirii, Strada Unirea Principatelor, DJ205S – Vâlcele, DJ205S localitatea Cîmpineanca, Pietroasele, DJ 205C, 205C Vîrteșcoiu, 205 B Odobești și retur. Sosirea din toate probele a avut loc tot în Piața Unirii. Acest maraton face parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România și istoria ei”, organizate în perioada 2011-2017 în România: Maratonul „Pe aici nu se trece”, Maratonul Regal, Maratonul Recunoștinței Călugăreni-Mormântul Eroului Necunoscut, Maratonul Recunoștinței Roșia Montană, Maratonul Recunoștinței Târgu Jiu, Maratonul Recunoștinței Regina Maria, Oituz, Târgu Ocna, Onești, Maratonul Delta Dunării, Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Dracula Maraton, Maratonul Ștefan cel Mare, Maratonul Siretului de la Adjud, Maratonul Independenței, Maratonul Dacia-Pontica de la Adamclisi, toate, curse de șosea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?