Ediția: Vineri 13 septembrie 2024 Nr. 6714
Ediția: Vineri 13 septembrie 2024 Nr. 6714

GALERIE FOTO: Expoziție gastronomică și concursuri, de Ziua Colegiului Cuza; a fost inaugurat și Centrul Cultural Cuza


Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani beneficiază de un centru cultural, care a fost inaugurat ieri, în prezența mai multor invitați, printre care primarul Cristi Misăilă și fostul inspector școlar general profesor Enache Mândrescu. „Un vis devenit realitate. Ziua de 23 ianuarie 2018 va fi o dată de referință în istoria colegiului nostru. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în acest proiect cultural. E un program pilot anul acesta. Conducerea liceului consideră că este necesar ca și celelalte activități din cadrul liceului să fie aduse sub cupola centrului cultural. Grupul de voluntariat și grupul de Debate, care are ca activitate oratoria. Copiii noștri au talente și noi trebuie să le descoperim! Trebuie să avem un club de teatru, de fotografie, cinematografie, pictură, muzică, dans, grupul de jurnalism, grupul de arte vizuale, unde coordonator va fi domnul profesor Ovidiu Opaiț. Vreau să cred că ceea ce am început va crește și se va dezvolta. Aștept ca domnul primar să ne ajute cu spațiul! Am demonstrat astăzi (ieri-n.r.) că și cu resurse minime se poate reda un spațiu unde elevii de la Colegiul Cuza să se joace în timpul liber. Activitățile de la centru vor avea loc în afara programului școlar și pentru cei care învață dimineață, cât și pentru cei care au ore după amiaza. Activități la centru vor fi și sâmbăta. Programul urmează să fie definitivat cu profesorii coordonatori”, a spus  profesorul Ionuț Èšandără.
„Surprize surprinzătoare. Așa întâmpină Colegiul acest eveniment din viața românilor, de efervescență politică, Unirea. Un centru cultural reprezintă o provocare pentru toate liceele din Focșani. A avea o astfel de inițiativă profesionistă, ca o interferență între discipline, este de apreciat și de felicitat, mai ales că se face de profesioniști, cu mult profesionalism”, a spus profesorul Enache Mîndrescu, care a semnat apoi în actul constitutiv al Centrului Cultural Cuza.
Trebuie spus că centrul va funcționa într-o anexă a liceului, în clădirea de peste bulevardul Cuza Vodă. Clădirea a fost renovată cu sprijinul unor părinți, care au înțeles importanța susținerii unui astfel de proiect. Potrivit celor spuse de profesorul Èšandără, au fost cojiți toți pereții, până la zid, și s-au încărcat cu un material care să nu permită umidității să se infiltreze. Pereții au fost pictați de profesorul Opaiț, care a imaginat și sistemul de iluminat. Astfel, o roată veche de căruță, din lemn, a devenit candelabru, iar pe fiecare spiță a fost montat câte un bec. Roata a fost prinsă cu lanțuri de un cârlig din tavan, care i-a și inspirat de altfel pe profesori.
Prezent la deschiderea Centrului Cultural Cuza, primarul Cristi Misăilă a anunțat că și autoritățile locale au în plan amenajarea unui astfel de centru pentru elevii din municipiu. „Astăzi (ieri-n.r.) am fost părtaș, cu mândrie și recunoștință, la „Actul de Înființare a Centrului Cultural Cuza”. Cu mândrie că sunt contemporan cu elevii și profesorii Colegiului Național Al.I.Cuza. Cu recunoștință pentru puterea de a fi realizat ceea ce o anumită parte a clasei politice locale a impiedicat a fi înfăptuit la nivel de municipiu, cu vehemență extraordinară, din motive pur politice și neconforme cu realitatea focșăneană. (…) BRAVO, COLEGIULUI AL.I. CUZA!”, a transmis primarul Misăilă.

Turneu gastronomic prin bucătăria românească din ultimii 100 de ani

După inaugurarea centrului, elevii și dascălii de la Cuza, precum și invitații acestora au participat la o serie de concursuri. Concursul gastronomic  „România în bucate” a fost de departe cel care a atras toate privirile. Fiecare clasă a expus bucate din bucătăria românească de-a lungul deceniilor, ținând cont de faptul că anul acesta România sărbătorește Centenarul. 
Astfel, pofticioșii s-au putut înfrupta dintr-o mâncare de iepure gătită ca în bucătăriile din secolul XIX, cu sarmale în foi de varză și viță de vie, cu slănină, tobă, jumări, cârnați, zacuscă și compoturi din cămările bunicilor, plăcinte cu brânză, cu nucă sau mere, dulcețuri de tot felul, siropuri făcute în casă, budinci și tot felul de gogoși și clătite care mai de care mai apetisante. Trebuie spus că bucatele au fost preparate de elevi și părinții acestora, dar și de profesori, care și-au susținut elevii dând propriul exemplu. Și cum voia bună nu putea lipsi de la o astfel de sărbătoare, elevii și dascălii lor s-au prins în mai multe hore ale unirii, chiar în curtea liceului, așa ca un antrenament pentru ziua de astăzi. Momentul a fost urmat de un program artistic dedicat Unirii Principatelor Române.
Tot în cadrul manifestărilor dedicate zilelor Colegiului Cuza au mai avut loc și câteva concursuri de fotbal – tenis cu piciorul, info-math, concurs de cultură generală, „Călătorie în timp”, „Atelier de cusut”, „Cămara cu tradiții”.  Toți cei care au trecut ieri pragul liceului Cuza au putut admira o expoziție de postere și desene „prin ochi de cuzist”. Unul dintre concursurile deosebite a fost „Quark” la materiile fizică, chimie și biologie, care a presupus un experiment pentru fiecare disciplină în parte. Concursul a fost dedicat elevilor de gimnaziu și a fost unul la care au participat elevi de la mai multe școli din municipiu.
Au mai avut loc activități precum Impact, Debate, Dans, Arte vizuale, Muzică, Fotografie și cinematografie, Teatru, Jurnalism. O expoziție de documente istorice le-a captat atenția elevilor și dascălilor în holul de la intrarea profesorilor. Și echipa redacțională de la Revista digitală a avut o întâlnire.
Astăzi, elevii de la Cuza vor lua parte la manifestările ce vor avea loc în Piața Unirii cu prilejul împlinirii a 159 de ani la Unirea Principatelor Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?