Ediția: Vineri 28 martie 2025 Nr. 6845
Ediția: Vineri 28 martie 2025 Nr. 6845

Adio, contoare măsluite! ENET Focșani intră în era digitală


    ENET Focșani implementează unul dintre cele mai ambițioase proiecte de digitalizare a activității prin introducerea contoarelor inteligente care permit transmiterea de date on-line între punctele termice și dispecerat. Proiectul este realizat de un start-up românesc DeviceHub, în parteneriat cu Telekom România. Valoarea contractului, stabilit în urma licitației publice, este de 130.000 de euro, iar implementarea se va face în trei etape, timp de 12 luni. Proiectul vizează montarea unor mici dispozitive atașate contoarelor care vor transmite date în timp real către dispeceratul societății și vor permite astfel o intervenție rapidă în cazul apariției unor defecțiuni. Prin această soluție este eliminat factorul subiectiv la citirea contoarelor, nu mai există întârzieri în citirea acestora, se elimină discuțiile cu abonații. Practic, este automatizat tot lanțul operațional, de la citirea contoarelor, facturare automată până la alerte din teren în timp real, dacă sunt cazuri de acces neautorizat, avarii sau furt din rețea.
    Până acum, ENET avea peste 20 de angajați implicați în citirea contoarelor, realizarea facturării. Prin noul sistem se estimează ca, după implementare, cu ajutorul platformei software, citirea contoarelor și facturarea să se realizeze în doar câteva ore, de către o singură persoană.
    Conform prezentării proiectului, implementarea prevede înglobarea în mediul digital a punctelor termice din Focșani în platforma construită pentru ENET, în prima fază, până la instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii, în faza finală a proiectului. Directorul ENET, Manole Merchea, spune că noul proiect nu va însemna și concedierea muncitorilor care se ocupau de citirea contoarelor, aceștia urmând să fie redistribuiți la alte activități în cadrul societății. „Prin introducerea noului sistem, un alt avantaj este că vom ști în timp real dacă există defecțiuni, vom ști unde să intervenim. Citirea se va face la o oră și putem depista rapid unde sunt probleme. Oamenii care se ocupau de citire vor fi redistribuiți, se vor ocupa de întreținerea contoarelor, vor face activități de mentenanță. Vrem ca acest sistem să îl implementăm la toate punctele termice din municipiu”, a explicat directorul ENET.
    Banii alocați pentru noul sistem de transmitere a informațiilor provin din surse proprii, respectiv cota de dezvoltare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică calculată la un procent de 5% din tariful de transport, distribuție și furnizare a energiei termice. Din această cotă de dezvoltare vor fi realizate lucrări noi de investiții în valoare de 610 mii lei, din care 540 mii lei alocați pentru obiectivul „Ansamblu transmisie date on-line între Puncte Termice și Dispecerat ENET”.
    O prezentare a acest proiect realizat de DeviceHub poate fi citită accesând http://bit.ly/2DtVbf2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?