Ediția: Vineri 6 Decembrie 2024. Nr 6774
Ediția: Vineri 6 Decembrie 2024. Nr 6774

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Răspunderea civilă (partea a V a)


    Continuăm astăzi călătoria noastră prin legislație cu problema daunelor morale.
    Se pune deseori întrebarea pentru ce situații se pot obține acestea în instanță. În urma unei scurte analize, se poate observa că acestea se pot acorda într-o diversitate de cazuri: vătămare corporală sau deces ca urmare a accidentelor auto (situație prezentată în articolul precedent), omucideri sau vătămări corporale sau ale sănătății (fără vreo legatură cu un accident auto), privare nelegală de libertate, infidelitate, clauze abuzive în contractele încheiate de consumatori cu profesioniștii. Ele se pot acorda și în alte situații decât cele prezentate mai sus, în funcție de circumstanțe.
    Stabilirea despăgubirilor pentru daune morale este o operațiune dificilă. Ea presupune luarea în calcul a mai multor aspecte de către instanțele de judecată. Astfel, la acordarea daunelor morale acestea vor face o evaluare economică a drepturilor și valorilor nepatrimoniale care i-au fost încălcate celui care pretinde despăgubiri. Instanțele judecătorești au in vedere importanța valorilor morale lezate, măsura în care acestea au fost vătămate, intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării de către persoana afectată, modul în care a fost afectată viața de familie sau viața socială. Aceste drepturi și valori patrimoniale privesc demnitatea, onoarea, suferința psihică încercată, etc.
    Cu privire la proba daunelor morale, unele instanțe au apreciat că este suficient că s-a probat existența faptei ilicite, iar paguba și raportul de cauzalitate urmează să fie prezumate (să se presupună că există), instanțele urmând să concluzioneze că s-a produs un prejudiciul moral din simpla existență a faptei ilicite de natură să producă un asemenea prejudiciu.
    Alte instanțe au stabilit că pentru acordarea unor daune morale este necesar ca acela care le solicită să aducă un minimum de argumente și indicii din care să reiasă în ce măsură drepturile personale nepatrimoniale i-au fost atinse.
    Pentru informații suplimentare, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?