Ediția: Sâmbătă 14 Decembrie 2024. Nr 6779
Ediția: Sâmbătă 14 Decembrie 2024. Nr 6779

Regele Mihai I a fost comemorat, la Reșiţa, de către foști deţinuţi politici și deportaţi bănăţeni


Regele Mihai I a fost comemorat, vineri, la Reșița, de către Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului din România – filiala Caraș-Severin, eveniment la care au participat foști deținuti politici și deportați bănățeni. „Se împlinesc 45 de zile de când regele nostru a plecat la cele veșnice, iar noi care suntem foști deportați și urmași ai deportaților, la fel ca și Regele Mihai, care a fost alungat din țară, cu vagonul păzit de soldații înarmați cu muniție de război, așa cum am fost și noi, în ziua de Rusalii, în 1951, am fost scoși din casele noastre și duși până la locul de deportare. Dacă țara noastră ar fi avut un rege, țara noastră ar fi fost mult mai departe, am fi avut stabilitate și nu era atâta ură. Regele Mihai fost o fire blândă. Noi suntem convinși că sufletul Regelui Mihai este lângă noi și de acolo de sus, ne veghează”, a declarat președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan – filiala Caraș-Severin, Cornelia Fetea.
Printre participanții la comemorare s-a aflat și ultimul partizan în viață din Munții Banatului, Nicolae Ciurică, din comuna Teregova. Acesta a spus că păstrează și în ziua de azi, în casa sa, la loc de cinste, portretul Regelui Mihai și steagul regal. „Regele Mihai a fost un simbol al țării noastre. Eu, în cei patru ani cât am stat în munți, cu arma în mână, aveam, în pălărie, tricolorul și un ban din acela de o sută, cum era atunci, cu Regele Mihai. Îmi pare foarte, foarte rău că acum cei care ne conduc nu ar mai vrea să acorde drepturile pe care ar trebui să le aibă familia regală și mă refer aici la Palatul Elisabeta. Tot timpul, și cât am stat în codri și apoi când îl ascultam la Europa Liberă, am avut nădejde că atunci când va veni, Regele își va lua locul lui în țară, în special atunci când a fost președintele României, Emil Constantinescu. Atunci am sperat că în maximum 30 de zile îi va ceda locul, iar România se va numi regat. Toți au spus că regele a plecat cu averi, cu vagoane de aur, dar oamenii nu știu că până și țigările i le-a confiscat locotenentul de securitate Alexandru Nicolschi, ajuns mai târziu general”, a afirmat Nicolae Ciurică. El a mai spus că a suferit foarte mult, dar degeaba, pentru că „și în prezent, tot comuniștii conduc România”, menționând totodată că nici până în prezent nu și-a recuperat dreptul de proprietate al tatălui său. „În schimb, conducătorii noștri au vândut pământul străinilor”, a afirmat Ciurică.
Regele Mihai I a murit pe 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția. A fost înmormântat pe 16 decembrie, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?