Ediția: Sâmbătă 7 Decembrie 2024. Nr 6774
Ediția: Sâmbătă 7 Decembrie 2024. Nr 6774

Reprezentanţii CNAS au prezentat mai multe propuneri de debirocratizare în sistemul medical


Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au prezentat miercuri ministrului Sănătății, Florian Bodog, mai multe propuneri de soluționare a unor probleme semnalate de furnizorii de servicii medicale și de pacienți, în scopul debirocratizării și optimizării activității în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Potrivit unui comunicat al CNAS transmis miercuri, este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care rețeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite și protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1.301/500/2008, în sensul lărgirii accesului pacienților la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente. „Prin modificările legislative menționate se are în vedere și reglementarea situațiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de scrisoare medicală pentru tratamente a căror inițiere și continuare intră în obligația medicilor din specialitățile clinice, conform protocoalelor terapeutice”, arată sursa citată.
De asemenea, se va prevedea că modificările referitoare la calitatea/ categoria de asigurat vor produce efecte de la data operării acestora în platforma informatică PIAS, (cu excepția celor referitoare la naștere și la deces), astfel încât prescripțiile și serviciile medicale acordate pe baza informațiilor din sistemul informatic să nu mai fie imputate furnizorilor. Totodată, medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienților care declară în scris că din motive de conștiință sau religioase nu doresc ca acestea să fie stocate.
„În proiectul contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activității furnizorilor de servicii medicale și de creștere a accesului asiguraților la medicamente și servicii paraclinice finanțate de CNAS”, precizează sursa citată.
Astfel, se renunță complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale și se elimină obligația furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creșterea timpului acordat efectiv consultării pacientului. Totodată, se renunță la restricția ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeași casă de sănătate ca și medicul care a eliberat rețeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că rețetele și biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul țării, se mai arată în comunicat. O altă noutate va fi că, în cazul în care medicul de familie nu va reuși să-și găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanță, pacienții de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv.
De asemenea, perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-și forma lista de pacienți va fi extinsă de la șase luni la un an. CNAS afirmă că vor fi revizuite criteriile de acordare a sporurilor pentru condițiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, prevăzute în Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?