Ediția: Sâmbătă 14 Decembrie 2024. Nr 6779
Ediția: Sâmbătă 14 Decembrie 2024. Nr 6779

Inovaţie în tratamentul împotriva HIV: O pilulă care se administrează o singură dată pe săptămână


Cercetătorii au anunțat marți că au creat o pilulă pentru tratamentul împotriva HIV care se administrează o singură dată pe săptămână, spre deosebire de tratamentele existente care necesită administrare zilnică, informează AFP. Testată până acum pe porci, micul dispozitiv a fost conceput pentru a face mai ușoară viața pacienților infectați cu HIV sau care suferă de alte afecțiuni cronice și care trebuie să urmeze un tratament foarte strict.
Perseverența este o provocare atunci când trebuie să iei medicamente în fiecare zi sau de două ori pe zi, toată viața. ”Studiile au arătat că în testele clinice referitoare la HIV, doar 30% dintre pacienți respectă indicațiile de pe rețetă”, se precizează într-un comunicat al spitalului Brigham din Boston. În acest context, un pacient mai puțin riguros în efectuarea tratamentului antiretroviral, costisitor și însoțit de efecte secundare importante, riscă să lase virusul să se reconstituie, să dezvolte o rezistență la medicamente sau să transmită virusul pe cale sexuală.
Noua pastilă are forma unei capsule al cărei înveliș odată dizolvat în stomac lasă să se desfacă o stea cu un diametru de patru centimetri care poate conține, în cele șase colțuri ale sale, medicamente diferite. Pilula a fost astfel concepută încât să reziste în stomac, fiind prea mare pentru a trece în intestin, fără să perturbe digestia.
La porci, care au un sistem digestiv asemănător cu al nostru, ”acest sistem de dozare al administrării lente s-a dovedit mai eficace decât dozele cotidiene folosite în tratamentul HIV”, a afirmat Giovanni Traverso, unul dintre autorii studiului, care lucrează în cadrul facultății de medicină de la Harvard. După ce își îndeplinește misiunea, steaua se sparge în bucăți și este excretată. Cercetătorii speră ca pilula să contribuie la eliminarea a 200.000 până la 800.000 de îmbolnăviri în următorii 20 de ani. Înainte de a fi lansată, sunt însă necesare teste pe primate și eventual, pe oameni.
Studiul a fost publicat în ediția online a revistei științifice Nature Communications. Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru SIDA, 1,8 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în lume în 2016 și 36,7 milioane sunt purtătorii virusului, dintre care peste 20 de milioane fac tratament cu antiretrovirale. 35 de ani de cercetări nu au fost suficienți pentru a găsi o modalitate de tratament sau de vaccinare împotriva acestei boli care a afectat 70 de milioane de persoane de la începutul anilor ’80 și a provocat moartea a jumătate din acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?