Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840
Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840

Cardiacii și diabeticii vor obține mai greu permisul auto


    Persoanele care suferă de afecțiuni cronice, boli cardiace sau diabet zaharat vor obține mai greu eliberarea și reînnoirea permisului de conducere, începând de la 1 ianuarie 2018. Un ordin al ministrului Sănătății, Florian Bodog, care vine în acord cu o directivă europeană din anul 2016, nu mai permite viitorilor sau actualilor șoferi care suferă de anumite afecțiuni cronice netratate corespunzător să se mai urce la volan. Normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.162/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, au suferit o serie de modificări. Astfel, potrivit modificărilor, pentru zeci de afecțiuni, viitorii șoferi trebuie să prezinte o adeverință de la medicul de familie potrivit căreia nu prezintă pericol pentru ei sau pentru ceilalți participanți la trafic sau să semneze o declarație pe propria răspundere că nu suferă de astfel de boli. „Afecțiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”, se menționează în ordinul semnat de ministrul Florian Bodog.
    În cazul unor afecțiuni cardiace precum bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare și ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, viitorilor șoferi sau conducătorilor auto le pot fi eliberate, respectiv, reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic. Implantarea unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă sau cardiopatie valvulară însoțită de regurgitare aortică, sunt afecțiuni care nu permit emiterea sau reînnoirea permisului de conducere. „Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective”, se menționează în actul normativ.
    Potrivit aceluiași document, persoanele care suferă de diabet zaharat și urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și sunt capabile să țină aceste episoade sub control. Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.
    Comisarul șef Marian Pătrașcu (FOTO), șef Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehicolelor Vrancea, ne-a spus că aplicarea noilor reguli este prevăzută prin Ordonanța 195, Codul Rutier. De exemplu, în cazul unei persoane care, după obținerea sau reînnoirea permisului, se află într-una dintre situațiile prevăzute de ordinul ministrului Sănătății, responsabilitatea revine medicului de familie. „Sunt acte normative care, dacă sunt respectate, reglementează această situație. La articolul 22 din Ordonanța 195 se arată că fiecare conducător auto trebuie să aibă un medic de familie care, atunci când constată o afecțiune, trebuie să îl trimită la medicul de specialitate unde trebuie evaluată starea de sănătate și, dacă este declarat inapt, transmite la Poliția Rutieră. Dacă este declarat apt temporar trimite tot la Poliția Rutieră care ne comunică nouă și facem mențiunile corespunzătoare. Medicul de familie are cea mai mare importanță”, a precizat comisarul șef Marian Pătrașcu.
    Potrivit Codului Rutier, medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății publice va solicita unității de asistență medicală autorizate examenul de specialitate necesar. „În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea”, se arată la articulul 22 din Codul Rutier. Conform Codului Rutier, permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.  Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituțiile medico-legale, la solicitarea și pe cheltuiala părților interesate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?