Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Marian Oprișan: Veniți să plantăm stejarii care vor duce mai departe memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial


Președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a lansat o nouă invitație românilor de a participa la acțiunea de plantare a primei serii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Acțiunea va demara sâmbătă, pe un teren situat în imediata apropiere a orașului Mărășești. „Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 10.00, pe locul unde acum 100 ani era frontul de la Mărășești, va prinde rădăcini un proiect de mare însemnătate pentru memoria și conștiința colectivă românească. Vă invităm să ne fiți alături în prima etapă a realizării acestui proiect unic în România. Veniți să plantăm stejarii care vor duce mai departe memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial în luptele eroice de la Mărăști-Mărășești-Soveja din vara anului 1917. Numele tuturor celor care vor planta sâmbătă, 18 noiembrie 2017, vor fi făcute publice! Pentru a planta aveți nevoie doar de o lopată și de dorința ca, prin gestul dumneavoastră, să onorați memoria eroilor a căror jertfă a dus la făurirea visului de secole – Unirea de la 1 Decembrie 1918!”, se arată în mesajul semnat de Marian Oprișan.
    Deja, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost demarate pregătirile pentru plantarea primei serii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Tractoare de mare putere au întors pământul cu plugurile pentru a crea condiții propice pentru plantare. Primii 50.000 de stejari vor fi plantați sâmbătă, 18 noiembrie 2017, pe o suprafață de 10 hectare.
    La acțiunea de sâmbăta aceasta, Consiliul Județean Vrancea a transmis invitații de participare președintelui României, Klaus Iohannis, prim-ministrului României, Mihai Tudose, viceprim-miniștrilor, Paul Stănescu (Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene), Grațiela Leocadia Gavrilescu (Ministrul Mediului), miniștilor din Guvernul României, președinților Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și parlamentarilor vrânceni.
    Primul stejar al viitoarei păduri a fost plantat în memoria eroinei Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărășești în data de 6 august 2017. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. „La această acțiune este așteptată o largă prezență națională, circa 3.000 de voluntari urmând să participe la plantare. Numeroase ONG-uri, instituții publice și sponsori din mediul privat și-au manifestat intenția de a participa și de a susține acest eveniment de amploare. De asemenea, la Mărășești va fi prezent și un grup de 100 de copii, care vor veni din Ucraina și din Republica Moldova pentru a-și aduce contribuția la realizarea acestui memorial”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.
În total vor fi plantați 350.000 de stejari. „Numărul puieților a fost ales astfel încât fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, care și-a jertfit viața pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, va avea câte un stejar în Parcul Memoriei Naționale”, a precizat Marian Oprișan.

1000 de elevi și peste 100 de profesori vor sădi stejari la Mărășești

    Aproape 1000 de elevi și peste 100 de profesori, precum și majoritatea inspectorilor școlari, în frunte cu cei doi generali ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, profesorii Dorin Cristea și Aurel Șelaru, vor participa, sâmbătă, la acțiunea de plantare a stejarilor. Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul general adjunct, Aurel Șelaru, participarea elevilor și a cadrelor didactice din județul nostru este una voluntară. Prin această acțiune, elevii și profesorii lor vor să aducă un omagiu celor care și-au dat viața pentru neamul românesc.
    Ideea excepțională de a crea un monument viu în „orașul erou” Mărășești, pe o suprafață de 75 ha, sub forma unui parc deschis publicului, s-a născut în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial. Consiliul Județean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 – partener inițiator și Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, în calitate de parteneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?