Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Biblioteca județeană organizează evenimente dedicate lui Duiliu Zamfirescu și Leon Kalustian


REPERE CULTURALE VRÂNCENE: DUILIU ZAMFIRESCU – LEON KALUSTIAN
    Luni, 30 octombrie 2017, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează, cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la nașterea scriitorului, publicistului și diplomatului Duiliu Zamfirescu (30 oct. 1858 –  3 iun. 1922) și împlinirii a 109 ani de la nașterea scriitorului și jurnalistului vrâncean, Leon Kalustian (17 oct. 1908 – 24 ian. 1990), o serie de activități dedicate acestor personalități memorabile ale Vrancei.
    Cu acest prilej, la Sediul Central al Bibliotecii Județene Vrancea, de la ora 11.00, va avea loc evenimentul REPERE CULTURALE VRÂNCENE: DUILIU ZAMFIRESCU – LEON KALUSTIAN, ce va cuprinde lansări și prezentări de carte, expoziții de documente inedite, dar și prezentări în care vor fi evocate personalitățile, activitatea și viețile lui Duiliu Zamfirescu și Leon Kalustian, susținute de invitații noștri:
    Ioan Adam, critic și istoric literar –  „Fața nevăzută a lui Duiliu Zamfirescu”; Gheorghe-Andrei Neagu, Președintele Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu” Vrancea – „Centenarul Unirii și Duiliu Zamfirescu”;
Adrian Èšiglea, PR Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea – „Leon Kalustian: cavaler al libertății”.
    Alături de noi vor fi domnul Romeo-Valentin Muscă, Director al Casei de Cultură „C.C.Giurescu” Odobești, domnul profesor Virgil Răileanu și domnul Ioan Codreanu, nepotul și legatarul testamentar al publicistului vrâncean Leon Kalustian.
    Vor fi lansate volumele: DUILIU ZAMFIRESCU. Scrieri regăsite. București, Editura Academiei Române, 2016 și Scrieri de tinerețe. Târgoviște, Editura Bibliotheca, 2013, ediții îngrijite, comentarii și note de Ioan Adam, a căror apariție a fost sprijinită de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
    Un alt volum, editat de Biblioteca noastră, ce va fi lansat în cadrul aceluiași eveniment aparține bibliotecarului Adrian Èšiglea – Leon Kalustian: cavaler al libertății, apărul la Editura Editgraph, Buzău, 2016.
    În aceeași zi, la Secția pentru copii și tineret „Oana Diana Renea”, începând cu ora 10.30, în colaborare cu Școala „Duiliu Zamfirescu” Focșani, se va desfășura evenimentul DUILIU ZAMFIRESCU – ÎNDREPTAR PENTRU GENERAÈšIA MEA, coordonat de doamna profesoară Pompilia Bărbosu.
    Reamintim publicului larg că Biblioteca Județeană Vrancea deține în colecțiile sale, încă din anul 2009, o serie de documente care formează Fondul documentar Duiliu Zamfirescu. Acesta cuprinde și două manuscrise importante, despre viata și opera lui Duiliu Zamfirescu, ale criticului si istoricului literar Ioan Adam, renumit zamfirescolog, ce și-a dedicat activitatea literară studierii și punerii în valoare a operei zamfiresciene. De asemenea, din anul 2007, a fost constituit Fondul Leon Kalustian, prin donațiile domnului Ioan Codreanu, nepotul scriitorului și jurnalistului vrâncean, alcătuit din documente originale, fotografii, scrisori olografe și obiecte care au aparținut marelui publicist vrâncean. Donația mai include patru crochiuri cu portretul lui Leon Kalustian semnate de PIM și de Åžtefan Popa Popas și două filme documentare: Bucureștiul necunoscut – o evocare a celebrei cafenele literare Capșa și Publicistul și epoca sa – convorbire cu Vartan Arachelian realizate de Televiziunea Română.
 
               Intrarea este liberă și vă așteptăm alături de noi!

Manager,                                                                           Relații publice,
Dr. Teodora Fîntînaru                                                        Bibl. Adrian Èšiglea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?