Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO şi GALERIE FOTO: Degustătorii au început jurizarea probelor înscrise la Concursul Național de Vinuri Bachus 2017


Degustătorii au început, ieri dimineață, jurizarea probelor înscrise la Concursul Național de Vinuri Bachus 2017. Jurizarea vinurilor are loc la Restaurantul Grand”Or din Focșani. La ediția din acest an au fost înscrise 581 probe de vinuri, numărul mare de probe confirmând că Bachus reprezintă al doilea mare eveniment de profil organizat în România. „Avem vinuri din Italia, din Republica Moldova. Festivalul Internațional Bachus se află la ediția 25, iar asta înseamnă că noi, conducerea Consiliului Județean, președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, am perseverat, am fost consecvenți. Suntem cunoscuți pentru că avem un juriu deosebit și credem că am reușit să avem vinuri deosebite din Vrancea și din România. Sperăm ca în anii următori să facem din acest concurs unul dintre cele mai importante din Sud Estul Europei”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, în deschiderea concursului.
    Președintele Concursului de Vinuri este profesorul universitar doctor Valeriu V. Cotea, o personalitate a lumii vinului. Valeriu V. Cotea este președintele Patronatului Român al Viei și Vinului, președintele Grupului de Experți „Specificații ale produselor enologice” al OIV (International Organisation of Vine and Wine), degustător de elită, membru titular al Academiei de Åžtiințe Agricole și Silvice a României (A.S.A.S.), membru corespondent al Academiei Elvețiene a Vinului, membru corespondent al Academiei Italiene a Vinului. Președintele juriului a mulțumit Consiliului Județean care, „an de an, reușește să ne adune în luna octombrie în acest frumos oraș, în județul cu suprafața viticolă cea mai extinsă”. „Vă felicit pentru această dârzenie. An de an acest Festival a existat și sper să continue mulți ani de acum înainte, cel puțin cât timp va exista viticultura în această zonă”, a spus profesorul Cotea. Acesta a subliniat că la Concursul Bachus vor fi respectate aceleași reguli ca la marile concursuri de vinuri.

    În plus, comparativ cu edițiile precedente, va fi organizată o competiție specială, pentru cinci sortimente de vinuri, respectiv albe, roșii, roze, spumant, dulci. Astfel, din primele cinci vinuri, în ordinea punctajelor, fiecare juriu al concursului va alege cel mai bun vin. „Toată lumea știe ce înseamnă vinul și sunt convins că notele vor reflecta calitatea vinurilor. Fiți convinși că niciun vin de proastă calitate nu va primi vreo medalie”, a precizat profesorul Valeriu V. Cotea. Juriul de degustare este compus din 5 comisii, fiecare având în componență câte cinci degustători experți, astfel: un președinte de comisie, din străinătate, un somelier, membru al Organizației Somelierilor din România  (OSR2011), un blogger de vin, un jurnalist de vin și un membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România.
    Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2017” este un eveniment de tradiție, care are menirea de a promova podgorenii locali și vinurile vrâncene și de a dezvolta zona viticolă din cea mai mare podgorie a României. Cu această ocazie, participanții la festival sunt invitați să învețe să deguste vinuri. Timp de trei zile, între 6-8 octombrie, în Piața Unirii din Focșani sunt organizate și lecții de degustare de vinuri, susținute de somelieri celebri, membri ai Organizației Somelierilor din România (OSR) 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?