Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO : Liberalii îi tratează pe focșăneni cu spatele. PNL-iștii au părăsit ședința Consiliului Local, blocând investiții importante pentru municipiu


Spectacol jenant prestat de consilierii liberali focșăneni, ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local, unde au părăsit sala de ședințe după prezentarea ordinii de zi. Prin acest gest, consilierii liberali au blocat, practic, orice proiect de hotărâre pentru care era nevoie de două treimi din votul aleșilor locali. Au fost blocate investiții importante pentru Focșani, precum realizarea de sensuri giratorii pe șoseaua de centură, la Praktiker și la intrarea în municipiu de la Golești, repartizarea de apartamente pentru tinerii care așteaptă de ani de zile o locuință ANL. Aceste proiecte nu au contat pentru liberali, care nu au fost preocupați de răul pe care îl fac focșănenilor care i-au votat anul trecut. Liberalii sunt interesați să facă doar o opoziție distructivă și să blocheze orice proiect inițiat de administrația PSD.
    Motivul pueril invocat, ieri, pentru a părăsi ședința, a fost absența de pe ordinea de zi a proiectului prin care era validat ca și consilier local un supleant de pe lista PNL. Acesta ar trebui să o înlocuiască pe Irina Maria Panaite, consilierul local exclus din PNL pentru că a votat mai multe proiecte de hotărâri alături de PSD, ALDE și UNPR. Secretarul municipiului, Eduard Corhană, le-a explicat liberalilor că nu poate fi validat supleantul propus atât timp cât Irina Maria Panaite a contestat excluderea din partid la conducerea centrală a PNL și, în plus, a atacat în instanță Instituției Prefectului prin care i-a încetat mandatul de ales local. Aceste argumente nu au contat pentru liberali care erau prea dornici să găsescă un motiv de a părăsi ședința. De altfel, liberalii au tratat diferit o speță similară. Anul trecut, când consilierul Ionuț Filimon a fost exclus din partid, cei de la PNL nu s-au grăbit cu procedura de încetare a mandatului până când nu au fost parcurse toate etapele de contestație prevăzute de statutul partidului. Culmea, consilierul Irina Maria Panaite nici nu a fost prezent la ședința de ieri, tocmai pentru a evita orice speculații atât timp cât este un proces pe rolul instanței de judecată.
Argumentele juridice și interesul focșănenilor nu au contat pentru liberali care au preferat să părăsească sala de ședințe a Primăriei și să blocheze investițiile din municipiu. Ulterior, după finalizarea discuțiilor la ordinea de zi, primarul Cristi Misăilă și consilierii locali au susținut o conferință de presă în care au acuzat „atitudinea lașă a liberalilor”.

„O opoziție distructivă”

    Primarul Cristi Misăilă a subliniat că ieri a fost o ședință maraton cu aproape 90 de proiecte de hotărâri pe ordinea de zi, proiecte foarte importante pentru atragerea de fonduri europene. S-au discutat proiecte pentru reabilitarea unor școli și a instituții de învățământ, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, Școala Ioan Basgan, Liceul de Artă, Școala Anghel Salingy, Școala Duiliu Zamfirescu, Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea. De asemenea, trebuia rediscutată preluarea Șoselei de Centură și darea în administrare către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani. Primarul a subliniat că deja este semnat un protocol de preluare a unor tronsoane de drumuri naționale care traversează municipiul Focșani și care sunt în administrarea Consiliului Local.
    Practic, consilierii locali răspund legal dacă nu sunt luate toate măsurile legale pentru administrarea acestor drumuri și au loc evenimente rutiere. Mai ales că se apropie iarna și trebuie realizate acțiuni de deszăpezire și întreținere a acestor drumuri. „Le-am atras atenția că bate la ușă sezonul rece iar Consiliul Local ar trebui să facă deszăpezire, curățenie. Este vorba despre Șoseaua de centură, strada Mărășești și Cuza Vodă, de la intrarea la Petrom până la intersecția cu Mărășești. Aceste segmente de drum doream să le trecem în administrarea Direcției de Dezvoltare dar principalul obiectiv pe care noi îl aveam în vedere era să accesăm fonduri europene pentru reabilitarea acestor tronsoane de drum și în special de a crea piste de biciclete, trotuare și iluminat public pe șoseaua de centură. Sunt proiecte de anvergură pe care binenînțeles că cei de la PNL nu le vor accepta niciodată pentru că așa consideră să facă opoziție. O opoziție distructivă, o opoziție prin care să facă doar rău focșănenilor care i-au trimis aici să le reprezinte interesele. Nu cred că asta au dorit votanții liberali când au pus ștampila pe numele unor consileri care astăzi au părăsit mișelește, laș, ședința de Consiliu Local”, a spus primarul Cristi Misăilă.

„Este ultimul tren”

    Edilul a explicat că PSD, ALDE, UNPR și consilierul independent Emanuel Gongu formează o majoritate simplă și sunt foarte multe proiecte care se referă la patrimoniu, pentru care este nevoie de două treimi din votul consilierilor locali. „Sunt foarte multe proiecte care necesită votul a două treimi dintre consilieri pentru a fi aprobate. Din acest motiv, dumnealor speculează și încearcă pe toată căile să obstrucționeze procesul de investiții pe care noi l-am propus și pe care cred că până la urmă îl vom duce la bun sfârșit”, a spus primarul Misăilă.
    Edilul a adăugat că toți cetățenii din municipiului trebuie să ia atitudine față de gestul consilierilor liberali și a subliniat că este ultima șansă pentru ca municipiul să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii. „Este ultimul tren. Dacă până în 2020 nu reușim să depunem proiecte prin care să atragem fonduri europene care să aibă ca rezultat dezvoltarea infrastructurii municipiului, vom pierde cel din urmă tren pentru a face din Focșani un oraș civilizat așa cum ne dorim cu toții”, a spus primarul Cristi Misăilă.
    La rândul său, viceprimarul Marius Iorga a declarat că „este o mizerie ceea ce se întâmplă în Consiliul Local”. Viceprimarul a arătat că, din cauza absenței liberalilor, nu au fost aprobate proiecte importante pentru focșăneni precum cel cu inventarul locurilor de parcare din Cartierul Sud, cu repartizarea locuințelor ANL către tineri sau realizarea unui centru educațional pentru copii în Cartierul Sud.
    De asemenea, consilierul PSD Radu Nițu a subliniat că, la ședința de ieri, nu a participat consilierul Irina Maria Panaite iar opoziția liberalilor nu avea niciun rost. „Se pare că liberalii nu vor ca focșănenii să beneficieze de fonduri europene, nu vor ca focșănenii să aibă o viață mai bună, străzi, trotuare și alte lucruri importante pentru comunitate”, spus consilierul Radu Nițu.

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?