Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO şi GALERIE FOTO: Podgorenii sunt nemulțumiți de prețul strugurilor


    Micii podgoreni vrânceni sunt nemulțumiți de prețurile mici la struguri din această toamnă. Până acum a fost culeagă peste o treime din suprafața cu vie a județului, iar prețurile de vânzare a strugurilor sunt considerate prea mici de producători. Cea mai mare piață de struguri din Vrancea este la Urechești, fiind punctul de atracție pentru producătorii din sudul județului. De la Tâmboiești până la Cotești, oamenii aduc struguri la Urechești în căutarea cumpărătorilor. Lădițele cu struguri sunt îndesate în break-uri, Dacii papuc sau în remorcile tractoarelor vechi de zeci de ani. Reprezentanții Pieței ne-au spus că încearcă să țină prețurile cât mai sus și cumpărătorii sunt anunțați că un kilogram de struguri costă cel puțin un leu dar prețul final se stabilește prin negociere între producătorul de struguri și cumpărători. „Mai avem câteva sute de kilograme de Fetească pe care o aducem la vânzare. Cerem un leu treizeci pe kilogram dar e prea puțin pentru câtă muncă este. Avem vie în arendă iar acest preț este prea mic. Ar trebui să fie cel puțin 1,5 lei ca să ne acoperim toate cheltuielile pe care le facem la vie în cursul anului”, ne-a spus o femeie care aștepta cumpărătorii lângă lădițele cu struguri așezate în portbagajului unei bătrâne Dacii 1310.

    Femeia ne spune că cele mai mari cheltuieli sunt toamna, când trebuie aduși foarte mulți oameni pentru ca strugurii să fie culeși repede. „La alte lucrări ne mai ajutăm între noi dar la cules trebuie să aducem oameni cu ziua și costă foarte mult. Pentru fiecare zi de muncă trebuie să le dăm 70-80 de lei, la care se adaugă mâncare, un pachet de țigări și ajungem la o sută de lei pe zi”, a adăugat femeia. Alături de aceasta, în altă Dacie bătrână erau așezate lăzi cu un Riesling minunat. Strugurii erau curați și zahăr suficient. „Cerem 1,5 lei pe kilogram. Anul acesta am avut recoltă mai mică din cauza condițiilor din acest an, a fost înghețul din primăvară și producția nu va fi la fel ca în anii trecuți. Sunt mai puțini struguri iar prețurile ar trebui să fie mai mari. Avem cheltuieli mari în fiecare an iar prețurile au rămas la fel”, ne-a spus podgoreanul. Oamenii spun că nici vinul nu este o soluție pentru că nu au utilaje pentru producerea vinului și nici crame în care să îl păstreze în așteptarea cumpărătorilor. De aceea, singura soluție este vânzarea strugurilor și vinul se face doar pentru consum propriu.
    Oficialii Direcției Agricole ne-au spus că până acum a fost recoltată peste o treime din suprafața cu vie. „Campania de recoltat la struguri este în plină desfășurare. Până acum au fost culeși struguri de masă de pe trei mii hectare și încă șapte mii hectare cu struguri de vin”, ne-a spus directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache.
Vrancea are cea mai mare suprafață cu vie din România. Patrimoniul viticol are peste 27 mii hectare, ceea ce reprezintă 11% din totalul terenului agricol al județului și aproximativ 10% din suprafața viticolă a României. Cultura de viță de vie contribuie în proporție de 30-40% din valoarea producției totale agricole a județului și aduce un aport substanțial la bugetul statului. O treime dintre producătorii locali de struguri și vin din România sunt în județul Vrancea. Iar peste zece mii de vrânceni sunt mici producători de struguri, o situație care nu este întâlnită în alte județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?