VIDEO : Marian Oprișan: Doar Parlamentul poate rezolva problema stațiunii Soveja

11
1924


Stațiunea Soveja nu va renaște la gloria de altădată până când Parlamentul nu va rezolva problema patrimoniului sindicatelor din perioada comunistă. Situația este una specială în cazul stațiunii din Soveja unde Sind România, o societate a sindicatelor, deține clădirile, adică hoteluri și vile. Terenurile din jur sunt proprietate a administrației județene. Iar sindicatele nu fac investiții, susținând că au nevoie de terenurile din jurul clădirilor, aflate în proprietatea Consiliului Județean. Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că această situația poate fi rezolvată doar de Parlament, în urma discuțiilor cu sindicatele din România, prin care să fie îndreptate deciziile luate în primii ani de după Revoluție și să se stabilească foarte clar cui aparține patrimoniul sindicatelor din perioada comunistă.
    Marian Oprișan a explicat că administrația județeană nu are cum să investească în stațiunea de la Soveja dar va face toate demersurile pentru reabilitarea totală și modernizarea drumului național DN 2L, Tișița-Panciu-Răcoasa-Câmpuri-Soveja-Lepșa. „Ce se întâmplă în stațiunea Soveja se datorează în exclusivitate societății Sind România, o societate proprietate a sindicatelor. Consiliul Județean nu are niciun fel de implicare, niciun fel de putere asupra acestei societăți care să investească, ceea ce este normal, în aceste unități hoteliere, să le aducă la standardele anului 2017 în așa fel încât stațiunea balneoclimaterică Soveja să funcționeze. Noi suntem proprietarii terenului de acolo, cu excepția faptului că le-am dat sindicatelor terenul de sub clădiri, de sub hoteluri, de sub vile. Până când, în România, Parlamentul, împreună cu sindicatele, nu vor adopta o lege care să hotărască asupra acestui patrimoniu, odată pentru totdeauna, în așa fel încât să putem să investim, noi, comunitățile locale, prin programe europene, sau să le punem la dispoziția unor investitori în turism, care să dezvolte în continuare turismul în această stațiune balneoclimaterică, această situație nu se va rezolva. Am încercat, în repetate rânduri, ca, împreună cu Sind România, să găsim soluția necesară. Și la ei s-au schimbat lucrurile, unii dintre lideri au fost arestați, situația a fost complicată, știți foarte bine atmosfera ultimilor zece ani din România sub regimul Băsescu. Voi încerca, până la centenarul făuririi statului național unitar român, la 1 decembrie 2018, să pun pe harta Ministerului Transporturilor, în vederea reabilitării totale și modernizării, a drumului național DN 2L, Tișița-Panciu-Răcoasa-Câmpuri-Soveja-Lepșa”, a spus Marian Oprișan.

    Președintele UNCJR a adăugat că doar Parlamentul României poate remedia deciziile greșite luate în primii de după Revoluție. „Faptul că patrimoniul UGSR a ajuns la sindicate a fost o mare eroare. Faptul că patrimoniul PCR a ajuns pe mâinile unor afaceriști veroși este iarăși o eroare. Dar acestea au fost vremurile, așa s-a întâmplat, acum nu facem decât să suportăm consecințele acelor vremuri, a acelor decizii greșite de la vremea respectivă. Eu voi face toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să se schimbe”, a adăugat Marian Oprișan, precizând că o situație similară este la Casa de Cultură a Sindicatelor din Focșani. Această clădire este a sindicatelor, nu a autorităților locale. „Noi, autoritățile, nu putem interveni, nu putem face investiții, nu putem reabilita pentru că suntem sub spectrul pușcăriei dacă facem așa ceva, am fi nevoiți să încălcăm legea”, a precizat Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here