Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO: Marian Oprișan a adus în Vrancea investiții în valoare de 536 milioane de euro


 Peste 536 de milioane de euro este valoarea investițiilor pentru care s-a alocat finanțare în județul Vrancea, în perioada iulie-septembrie 2017. Numai luna aceasta, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat contractele de finanțare pentru șase proiecte de investiții, valoarea acestora fiind de 359 de milioane de euro. Practic, Consiliul Județean a obținut finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea a 4 drumuri județene, 2 clădiri – monumente istorice și nu în ultimul rând extinderea rețelei de apă și apă uzată în județul Vrancea. La aceste sume se adaugă banii alocați județului Vrancea prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în valoare de peste 177 milioane de euro. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut, ieri, o scurtă prezentare, în cadrul unei conferințe de presă, a acestor proiecte.
    Șeful administrației județene a declarat că a ținut să facă această conferință de presă chiar de ziua sa, pentru a face o surpriză plăcută cetățenilor județului Vrancea, dar și pentru a arăta că liberalii, adversarii săi politici, „mint cu nerușinare” atunci când susțin că în Vrancea nu ar fi fost alocat niciun leu pentru proiecte de investiții. „Liberalii nu au făcut niciodată nimic pentru județul Vrancea, acea dreaptă politică ce a fost la putere 17 ani, iar aceste guverne de dreapta nu au făcut nimic pentru cetățenii județului Vrancea. Am aflat cu stupoare că liberalii sunt îngrijorați de investițiile din județul Vrancea. Vreau să anunț cetățenii județului Vrancea că până în acest moment, în luna septembrie, eu am semnat contracte de investiții în valoare de 302.667.441 euro. Să nu credeți că acești bani au venit așa, pentru că s-a gândit nu știu cine de la guvern să ni-i dea, sau nu știu cine de la Uniunea Europeană. România este țară membră a Uniunii Europene, iar meritul aparține Consiliului Județean Vrancea și echipei mele tehnice de la nivelul Consiliului Județean, care, evident, a îndeplinit toate criteriile și a întocmit toate documentele necesare în așa fel încât aceste proiecte să fie aprobate și să primească finanțarea necesară”, a precizat Marian Oprișan.

Trei proiecte pentru drumuri – semnate, al patrulea –  săptămâna viitoare

    Președintele Consiliului Județean a făcut o prezentare a proiectelor de  investiții la care s-au semnat deja contractele de finanțare. Este vorba de următoarele proiecte:
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbrăveni – Gugești -Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bontești – Dălhăuți – Faraoanele – Râmniceanca – Beciu -Odobești, cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”;
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limita județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboești – Bordești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”. La acest proiect, Marian Oprișan a semnat contractul de finanțare chiar în fața presei. El a menționat că numai aceste trei proiecte au o valoare totală de 211.300.822 lei inclusiv TVA, adică 46.955.738 euro, din care contribuția UAT Județul Vrancea este de 6.845.703,44 lei.
    Șeful administrației județene a mai anunțat că săptămâna viitoare, Consiliul Județean va semna cu Autoritatea de Management  din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), al patrulea contract de finanțare, în valoare de 26.474.967,37 lei, inclusiv TVA pentru investiția „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești, cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, contract care la această dată se află la Autoritatea de Management la angajament de plată.

Ghidul solicitantului va fi modificat pentru a putea fi finanțat al 5-lea proiect privind un drum județean

    Marian Oprișan a reamintit că CJ Vrancea a depus spre finanțare și al 5 lea proiect, care vizează „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești -Dragosloveni – Gura Caliței – Dealul Lung – Tinoasa – Poienița- Dumitrești, cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”. „Pentru al cincilea proiect se așteaptă modificarea și aprobarea Ghidului solicitantului de către MDRAPFE și inițierea unui nou apel de proiecte astfel încât cheltuielile pentru realizarea de obiecte noi de tipul poduri sau viaducte să se încadreze în categoria de cheltuieli eligibile care nu vor fi suportate din bugetul local. Acest proiect are prevăzut pentru zonele de alunecări de teren, ca unică soluție de consolidare a respectivelor zone, astfel încât circulația să se facă în condiții de siguranță, realizarea unui viaduct în lungime de 1.145 metri”, a precizat Marian Oprișan.

Finanțare europeană pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu

    Președintele Oprișan a prezentat presei alte două proiecte pentru care Consiliul Județean Vrancea a obținut finanțare și a semnat contractele de finanțare.
    Este vorba despre: „Consolidare, restaurare și punere în valoare – Muzeul Vrancei-clădirea Tribunalului Județean”. Clădirea de patrimoniu public, în care a funcționat Tribunalul Vrancea, va fi redată circuitului public și va avea destinația de Muzeu al Vrancei, iar la subsolul clădirii va funcționa un Muzeu al vinului. Valoarea proiectului este de 21.401.705,7 lei inclusiv TVA, adică 4.755.934,6 euro, din care contribuția CJ Vrancea este de 434.670,96 lei și reprezintă contribuția proprie de 2% și contravaloarea cheltuielilor neeligibile.
    Cel de-al doilea proiect este „Consolidare și Restaurare Secția de Științele Naturii și Acvariu-Casa Tatovici”. Clădirea monument istoric, înscris în lista monumentelor istorice, a fost realizată la sfârșitul sec. XIX-lea având funcțiunea de locuință pentru familia Constatin Tatovici. După realizarea lucrărilor, acest imobil își va menține destinația de Muzeu de științe ale naturii și acvariu. Valoarea proiectului este de 11.589.292,4 lei, inclusiv TVA, adică 2575398,31 euro, din care contribuția CJ Vrancea este de 302807,43 lei și reprezintă contribuția proprie de 2% și contravaloarea cheltuielilor neeligibile.
    Valoarea totală a celor 2 proiecte este de 32.990.998 lei inclusiv TVA, adică 7.331.333 euro (329 miliarde lei vechi-n.r.).
    În acest moment se află în faza de verificare și cel de-al 3 lea proiect depus de CJ Vrancea, respectiv „Consolidare și restaurare secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”. Valoarea proiectului este de 4.602.962 lei, inclusiv TVA, adică 1.022.880 euro, din care contribuția CJ Vrancea este de 92.059 lei și reprezintă contribuția proprie de 2% și contravaloarea cheltuielilor neeligibile.

Finanțare europeană de 248 milioane de euro pentru Vranceaqua, etapa a II-a

    Șeful administrației județene a mai anunțat că cel de-al 6 lea proiect semnat în aceste zile este cel privind extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, cunoscut și sub numele de Vranceaqua. Acesta este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020, și are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248.380.370 euro din care contribuția beneficiarului – 194.969.276 lei – adică 2%. „Proiectele pe care vi le-am prezentat astăzi, împreună cu cele două proiecte ce urmează a se accesa, respectiv Casa Alaci și cel de-al cincilea proiect pe drumuri, au o valoare totală de 1.621.410.734 lei adică 360.313.496 euro”, a declarat Marian Oprișan.
    Acesta a ținut să precizeze că cele mai importante proiecte de investiții derulate de administrația județeană au fost și finalizate. „Mă adresez în special celor care spun că proiectele europene ale Consiliului Județean sunt sortite eșecului. Nu, cele mai importante proiecte le-am finalizat. Primul proiect privind extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, în valoare 104 milioane de euro, care va fi inaugurat în perioada următoare, a fost finalizat. Așa cum va fi dus la bun sfârșit și proiectul privind managementul deșeurilor, adică peste puțină vreme Vrancea va avea cele mai moderne rampe de gunoi, cel mai important centru de management al deșeurilor, iar Vrancea va fi unul din cele mai curate județe din România, va avea cele mai moderne stații de transfer și de sortare în așa fel încât să moară liberalii de ciudă că și acest proiect va fi finalizat”, a precizat Marian Oprișan.

Peste 700 de milioane lei pentru investițiile finanțate în Vrancea prin PNDL 2

    Șeful administrației județene a reamintit că numai la nivelul Consiliului Județean Vrancea a fost primită finanțare de la Guvernul României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, pentru 32 obiective de investiții, în valoare totală de 239.594.683,62 lei. Toate aceste proiecte de investiții vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere județene. La această dată, 9 obiective de investiție au contractele de finanțare întocmite urmând a fi semnate, 12 obiective de investiție urmează a fi aprobate în următoarea ședință de Consiliu Județean, iar pentru 11 obiective de investiție se vor achiziționa serviciile de proiectare. Marian Oprișan a precizat că  județul Vrancea a primit în total pentru localități și Consiliul Județean, peste 700 de milioane de lei. „Județul Vrancea nu a primit doar 239.594.683,62 lei, județul Vrancea a primit în total pentru localități și Consiliul Județean, peste 700 de milioane de lei, adică echivalentul a 177 milioane de euro. Deci, să știe toată lumea. Avem de treabă, avem bani, avem de construit, trebuie să reconstruim, să reabilităm, să modernizăm infrastructura și viața cetățenilor județului Vrancea. Toate aceste contracte la proiectele de investiții prezentate sunt reale, nu sunt povești, nu sunt minciuni. Sunt fapte, nu sunt vorbe. Dacă unii au timp de vorbe noi nu avem timp de vorbe. Noi suntem cu faptele, pentru că vocația noastră este de constructori și asta știm să facem pentru cetățenii județului Vrancea”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?