Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

VIDEO :Game of Thrones: Lena Headey nu o interpretează pe Cersei ca pe un personaj negativ


Regina Cersei, interpretată de actrița britanică Lena Headey, conduce cu o mână de fier Westerosul după ce a ucis, fără discriminare, adversari și oameni nevinovați, practică incestul dar este gata să moară pentru copiii ei rezultați din incest, s-a căsătorit pentru a accede la tron și nu i-a fost niciodată credincioasă soțului ei, regele Robert Baratheon, care a fost și asasinat la comanda ei. Cu toate acestea, Lena Headey susține că nu o interpretează pe Cersei ca pe un personaj negativ, deși recunoaște că nu mai crede în șansa personajului ei de a-și răscumpăra greșelile până la finalul serialului „Game of Thrones” („Urzeala Tronurilor”).
Poate că undeva în sufletul reginei Cersei din Casa Lannister a mai rămas un strop de bunătate, însă acțiunile ei demonstrează că încearcă să păstreze acea scânteie îngropată cât mai adânc și face orice este necesar pentru a-și păstra poziția de putere. „Eu nu o interpretez pe Cersei ca pe un personaj negativ și nici nu-mi propun să fac acest lucru în mod conștient”, a explicat Lena Headey într-un interviu pentru site-ul Mashable. „Eu joc rolul unei femei care este o supraviețuitoare și care acționează la fel cum ar face-o și un bărbat — adică să ucidă pe cineva cu care se află în război. Poate însă că nu în mod direct”.
În schimb, dacă ar fi obligată să-și răscumpere greșelile, să se căiască, Cersei ar fi cu adevărat îngenuncheată, distrusă, așa că frumoasa și necruțătoarea regină a Westerosului va continua să se poarte ca și până acum, fără compromisuri, nici măcar față de fratele și iubitul ei Jaime Lannister, tatăl copiilor ei care au murit pe rând. Până la ultimul episod al Sezonului 6 din „Game of Thrones”, acțiunile lui Cersei puteau fi justificate, măcar parțial, de imperativul de a-și proteja copiii, moștenitorii tronului după moartea regelui Robert Baratheon. Copiii ei mor însă unul câte unul, iar mult așteptatul Sezon 7 va începe cu o Cersei care nu mai trebuie să protejeze pe nimeni în afară de propria-i persoană și de ambiția de a-i demonstra tatălui său, dincolo de mormânt, că ea este singurul moștenitor vrednic de numele Lannister.
Scena în care Cersei folosește focul sălbatic pentru a-și incendia dușmanii, printre care și propria noră pe care o bănuiește că ar încerca să preia frâiele puterii și odată cu ei și jumătate de capitala propriului regat, a fost excelent realizată și jucată. „Nu mi-am putut opri un zâmbet când am citit scenariul. Pun pariu că mulți au rămas înmărmuriți privind această scenă, au fost emoționați și apoi enervați că timp de câteva minute au ținut cu Cersei”, a comentat ea.
Personajul Cersei Lannister și-a dorit mereu puterea, însă o putere din umbra unui rege pe care să-l controleze. Cersei nu a visat niciodată că într-o zi ar putea să stea pe Tronul de Fier. Ea dorea putere și siguranță, dar nu neapărat tronul. Faptul că a obținut în cele din urmă tronul, cu prețul sinuciderii ultimului său copil, regele adolescent Tommen Baratheon a cărui soție a murit în complotul pus la cale de Cersei, a fost o surpriză totală pentru Lena Headey. „Nu mi-a venit să cred (când am citit scenariul n.r.) că tronul pentru care se luptă toată lumea îmi aparține. Am fost șocată. Am citit scenariul de vreo nouă ori și tot mi se părea că este o glumă. Apoi am început să mă întreb cine îmi va lua tronul…”.
După cum au rămas lucrurile la sfârșitul Seriei 6 și din trailerele care prezintă noul sezon, domnia reginei Cersei peste Westeros nu va putea dura mai mult de un sezon și, după cum punctează chiar Lena Headey, este un moment de nebunie totală. „Mi s-a făcut pielea de găină când am citit că vin corăbiile (cu Daenerys și Tyrion n.r.). Nu am știut ce se va întâmpla pentru că ei (producătorii n.r.) nu ne spun nimic dinainte. Mi-am închipuit că va fi un război de proporții, însă cine știe? Totul e un mister”, a susținut ea. De asemenea, interpreta lui Cersei susține că este împăcată cu gândul că nimeni nu este înlăturat de pe Tronul de Fier și că rămâne în viață. „Mereu am spus că va veni și vremea mea, însă sper să fie o moarte glorioasă și foarte violentă… și să fiu ucisă de un personaj important (…) de Arya sau de Tyrion”.
O fire rebelă, actrița care s-a născut în Insulele Bermude, unde tatăl său era polițist, s-a mutat mai târziu în Anglia, la Huddersfield, West Yorkshire. La 17 ani a fost remarcată într-o competiție școlară de teatru și a primit roluri secundare în „Waterland” (1992) și „The Remains of the Day” (1993). Nu a urmat niciodată cursuri de actorie. Tot ce știe a învățat direct pe platourile de filmare. După mai multe roluri secundare a venit și debutul ca protagonistă în drama „Aberdeen” (2000), în care a interpretat rolul unei avocate newyorkeze dependentă de cocaină care este chemată la căpătâiul mamei sale muribunde. În 2005 Lena Headey juca alături de Matt Damon și Heath Ledger în „The Brothers Grimm” și a putut fi văzută și în „300”, alături de Gerard Butler, un an mai târziu.

De asemenea, a jucat rolul principal și în seria de televiziune „Terminator: The Sarah Connor Chronicles”, și cu toate acestea a rămas o actriță cvasinecunoscută până la rolul lui Cersei Lannister din „Game of Thrones”. Într-un interviu oferit publicației britanice The Telegraph Lena mărturisește că nu a crezut că va deveni vedetă și în niciun caz că va fi propulsată la acest statut de „un proiect atât de bizar precum Game of Thrones, cu dragoni și momente de incest, magie, vrăjitoare și zombii. Este însă un proiect foarte inteligent și fiecare scenariu pe care l-am citit l-am primit ca pe un cadou”.
În ceea ce privește lipsa studiilor de specialitate, Lena Headey recunoaște că interpretează instinctiv. „Încerc să mă conving singură că eu chiar sunt acel personaj și că mediul în care se desfășoară acțiunea este real. Doar așa pot să joc. Eu nu pot să mă prefac. Este evident că nu sunt o regină, însă costumul și peruca mă ajută să devin Cersei Lannister (…) Rolul se oprește însă odată cu camera de filmat. Mă întorc acasă la băiețelul meu de 4 ani care îmi spune că nu mai vrea macaroane cu brânză. Este ca și când aș avea o viață dublă”.
Lena Headey susține că simte că a devenit o actriță mai bună odată cu trecerea anilor. „Viața și experiențele de care te lovești îți oferă foarte multe. Eu aduc în personaj experiențele prin care am trecut — fie că sunt la pământ, distrusă, după ce am pierdut pe cineva la care am ținut, fie că sunt trădată de cineva în care aveam încredere deplină (…) Sunt condusă de emoții (…) Cred că viața este deopotrivă dureroasă și frumoasă. Însă nu trebuie să lași durerea să schimbe ceea ce ești. Viața este riscantă și noi suferim în atât de multe feluri”.
Actrița, care va împlini 44 de ani la 3 octombrie, susține că la 40 de ani a suferit un șoc care a făcut-o să reflecte asupra carierei. „Oare vreau să continui să fac asta (actoria) și să fiu judecată sumar după cum arăt? Schimbările încep să fie brutale și sunt determinate de gravitație. Hai să nu ne mințim singuri. Nu mă consider o persoană vanitoasă însă ajungi să intri într-o cameră în care sunt de obicei mai mulți bărbați (producătorii când discută sau dă o audiție pentru un rol n.r.) și ești judecată pe loc”. Următorul pas pentru Lena ar fi să treacă în spatele camerei de filmat, să regizeze sau să scrie scenarii. „Ar fi o evoluție naturală pentru mine”, a adăugat ea.
Deocamdată însă, actrița britanică demonstrează că mai are multe de oferit și în actorie, personajul său din „Game of Thrones” ajungând la apogeul puterii și totodată al nebuniei. „Cred că în sufletul ei (Cersei) este foarte înfricoșată și aproape paranoică. Este însă o jucătoare gata să riște totul pe o carte. Mereu am simțit-o ca și când ar căra apă cu o găleată găurită”, și-a caracterizat Lena Headey personajul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?