Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: ”Asta sunt eu, sunt cea mai tare, sunt pentru locul I!”. Reportaj-interviu cu o viitoare campioană


Lenuța. Lenuța Taban. Am cunoscut-o la clubul de culturism și fitness Ulise. Convenisem cu profesorul Florin Ancuța să fac un reportaj despre club și sportivii săi care se pregătesc pentru competițiile anului. Era cerut de interesul cititorilor, dar și al cititoarelor, după apariția în Monitorul de Vrancea a unor articole despre culturism și clubul Ulise, cu fotografiile de rigoare. Care fotografii păreau a fi ale unor sculpturi, creații de mare artă. În realitate erau ale unor sportivi și sportive pe podiumurile unor concursuri. Florin Ancuța îmi sugerează calea cea mai scurtă – și mai relevantă – pentru a-mi duce la capăt demersul. Să aflu ce mă interesează de la Lenuța Taban, sportiva care a câștigat medalia de argint pentru locul al doilea pe care l-a ocupat la etapa de zonă de la Ploiești a Campionatului Național de culturism și fitness.
Lenuța tocmai venise la antrenament. E ora 10 și ceva. Are timp de vorbă, pentru că este la vremea digestiei. „Cum adică, a digestiei?”. „Așa, pur și simplu. După aceea vin exercițiile fizice. Digerarea alimentelor pe care le-am mâncat la masa de dimineață consumă energie, exercițiul fizic consumă energie”. Înțeleg, fiecare parte, cu partea sa de energie. De când a intrat în sală până când începe „să tragă de fiare” este perioada mișcărilor ușoare, de încălzire a organismului. Și, cum spuneam, a digestiei! Lenuța Taban este, pricep, o absolventă a Facultății de  Educație Fizică, Sport și Sănătate – kinetoterapie, o sportivă ce respectă rigorile sportului pe care îl practică. Dar care face, cumva, de această dată, o abatere scuzabilă. 

Corp de invidiat! Sau de admirat! Depinde cine spune ce spune!

Lenuța Taban este mamă a două fetițe adorabile. Și își face datoria de mamă, cu prisosință. Vine la sală la Ulise de doar două luni. „Și în două luni ați reușit să arătați ca în manualele de culturism și fitness?”. „Aaa, nu! De mică, de la școală mi-a plăcut și am făcut sport. De toate! Iar după ce am născut am făcut aerobic, taebo, yoga, zumba, iar în cadrul facultății am făcut toate sporturile – atletism, înot handbal, fitness etc. Acum două veri am organizat și un zumba kids. Apoi, acum trei ani, am hotărât să fac fitness într-o sală de forță. M-am antrenat pentru un concurs, la care nu am mai mers din diferite circumstanțe. Am fost puțin dezamăgită. Apoi am întâlnit un domn (profesor de sport) cu care am interacționat foarte bine și care mi-a propus să vin aici! Iar când am auzit că peste șapte săptămâni este concurs, n-am mai așteptat! Am venit, pentru că asta este pasiunea mea. Mi-am zis: mă duc acolo să câștig!”.
Pe un scaun din partea cealaltă a mesei la care îmi iau notițe, Lenuța, o mână de femeie, tânără și frumoasă, de 48 de kilograme, cu un corp de invidiat sau de admirat, depinde cine spune ce spune, își face digestia și se mișcă într-una.

Ce-ți trebuie ca să câștigi sau „Asta sunt eu, sunt cea mai tare, sunt pentru locul I!”

Ca să fii în top, aflu de la vicecampioana de zonă Lenuța Taban, este nevoie de o stare psihică aproape imaculată. Sunt punctate foarte bine feminitatea, forma musculaturii, cât de bine este definită, starea de sănătate, atitudinea, pozatul si prezența. Adică, prezentarea, lumina din ochi, zâmbetul. Cât de bine știi să te prezinți, ceva în genul „asta sunt eu, sunt cea mai tare, sunt pentru locul I. Acestea sunt lucruri pe care mi le repet tot timpul până în septembrie când va fi Campionatul Național. Până atunci, va fi muncă, nutriție. Nutriția este foarte importantă pentru pregătirea unui astfel de concurs și nu numai, e importantă pentru sănătate. Ideea este să obținem o masă musculară pe care să o definim. Iar pentru asta trebuie să consumăm alimente de care are nevoie această masă musculară – proteină – carne, carbohidrați – paste, orez, fructe, cântărite, cu program, cu număr de mese pe zi. Este nevoie de timp de digestie, minim o oră după ce mâncăm. Fiecare aliment are timpul său de digestie. Așa se face diferența!” îmi spune interlocutoarea.
Constat că e complicat, că e lung drumul spre performanța de a fi cea mai tare, înainte de toate, pentru a avea lumina din ochi, feminitatea, starea psihică „aproape imaculată”, musculatura bine definită. În fine, pentru a fi întregul care se vede în pozele de concurs și de pe podiumul de premiere.

Cu său fără antrenor?

„Antrenorul are atribuția lui importantă, îți face schema de antrenament personalizată în funcție de nevoile și posibilitățile avute, de nutriție, îți corectează mișcările astfel încât să fie executate corect, te susține și te motivează, este un adevărat suport în atingerea scopului. În ceea ce mă privește, lipsa antrenorului nu este o problemă, știu ce am de făcut, lucrez corect și responsabil, însă recunosc, nu este la fel de ușor ca atunci când am susținerea morală a antrenorului, chiar și doar prin simpla lui prezență. Mie îmi place mai mult cu antrenor, deși la rândul meu sunt antrenor. Acum am o perioadă de pregătire mai lejeră, o lună de zile, apoi cu cât se apropie campionatul mă voi antrena mai intens”. 

Pentru doamne: timpul este relativ, iar dacă vrei să faci sport nu există să nu ai timp!

„Cum reușiți să gestionați timpul în condițiile în care faceți sport, sunteți mamă, aveți un serviciu de unde vă câștigați existența?”
„Înainte de orice răspuns, o sugestie pentru doamne: timpul este relativ, iar dacă vrem să facem sport nu există să nu avem timp! Secretul constă în ceea ce alegi să faci cu timpul tău, cât de scurt este el. Trebuie să detectăm activitățile din ziua respectivă care nu ne aduc beneficii și să renunțăm la ele. Așa putem să fim relaxate, să putem duce la bun sfârșit, cu bucurie, activitățile care ne sunt de folos. În unele cazuri timpul este scuză. Ceea ce fac nu-i o treabă ușoară! Într-adevăr sportul de performanță presupune să renunți la anumite lucruri,  dar tot ce-i ușor ne limitează în acțiunile noastre. Dacă nu mergi la extreme, nu ai cum să-ți găsești echilibrul, asta este părerea mea. Am mult noroc pentru că are cine să mă ajute, sunt susținută de familie. Desigur am și un serviciu din care îmi întrețin existența și pasiunea. Eu îmi organizez timpul și în funcție de programul copiilor, fac sala după ce îi las la școală, iubitul meu – tatăl fetițelor – , se ocupă în aceeași măsură și asta e bine. Apoi ne ocupăm de pregătirea meselor și de muncă”. 

Minte sănătoasă în corp sănătos!

„Dorința mea este să profesez în domeniul fitness-ului”, îmi spune Lenuța Taban, care de pe scaunul pe care stă dă semne că a cam trecut timpul digestiei și vine cel al antrenamentului propriu-zis. Adică să înceapă să „tragă de fiare”. În consecință, mergem spre finalul unei discuții ce mi s-a părut foarte instructivă. „Un antrenor de fitness trebuie să arate foarte bine. Cei care vin la sală pot fi foarte bine convinși că merită să se antreneze dacă antrenorul arată foarte bine, că prin stil de viață și profesie este exemplul că se poate! Mi-am întărit convingerea că sportul și hrana cea mai sănătoasă sunt forma de existență cea mai profitabilă. Mulți profesori susțin că viața este mișcare. Unde nu este mișcare nu este viață. Cred în asta și vreau să transmit mai departe beneficiile sportului care poate face să avem un organism sănătos, cu tonus, flexibil. Și cu o stare psihică foarte bună, cu libertatea de mișcare a gândului sănătos! Așa ne învață cei din vechime: minte sănătoasă în corp sănătos. Adică, armonie între corp și spirit!” .        

Sursa fotografiilor din concurs: XMedia Studio    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?