Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731
Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731

Recomandările polițiștilor pentru motocicliști și bicicliști, la început de primăvară


RECOMANDÄ‚RI PENTRU MOTOCICLIȘTI
    Dragi parteneri de drum, știm că timpul frumos și asfaltul uscat aduc bucurie în sufletul oricărui iubitor de motoare. Știm, de asemenea, că odată cu începutul primăvării, motocicliștii ies din hainele grele de iarnă și trec la gecile și cizmele cu protecție și la căștile proaspăt-curățate, atât de necesare pentru siguranța lor. Pentru a vă putea bucura din plin de primăvară, noi, polițiștii, vă recomandăm:
 * Utilizați o cască de protecție omologată, care îndeplinește standardele actuale de siguranță.
 * Purtați întotdeauna îmbrăcăminte de protecție întrucât numai aceasta vă poate asigura o bună protecție în timpul unui accident și vă protejează de intemperii. Vă sfătuim să optați pentru echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteți adapta la condițiile meteo în schimbare.
 * Fiți vizibili! Purtați haine strălucitoare, reflectorizante! Adăugați material  reflectorizant în plus sau purtați o vestă reflectorizantă. Păstrați-vă întotdeauna farul aprins și rulați în poziția de unde șoferii vă pot observa cu ușurință în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lățimea benzii). Evitați unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.
 * Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia”! Multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.
 * Păstrați contactul vizual – nu presupune te văd ceilalți. Încerca întotdeauna să ai contact vizual cu șoferii care ar putea fi pe cale de a-ți intersecta traiectoria. Anticipați intențiile partenerilor de drum! Chiar și atunci când șoferii, bicicliștii și pietonii văd că te apropii, ei judecă greșit de multe ori distanța și viteza. Nu te baza numai pe buna lor reacție.
 * Feriți-vă de vehicule la viraje și intersecții! Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de șoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare
* Fiți pregătiți pentru condiții periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriș, cale de rulare tramvai, gropi și alte pericole rutiere de suprafață care vă pot afecta  grav aderența generând accidente și… PE MOTOARE!
Poliția Română vă urează asfalt uscat și o călătorie fără evenimente nedorite!

BICICLIȘTI, ECHIPAÈšI-VÄ‚ CORESPUNZÄ‚TOR ȘI RESPECTAÈšI REGULILE DE CIRCULAÈšIE
    Vremea frumoasă aduce în trafic iubitorii mișcării pe două roți, care au început să își scoată bicicletele de la ,,hibernare”. Poliția Română recomandă bicicliștilor să se echipeze corespunzător și să respecte regulile de circulație.
Poliția Română recomandă tuturor celor cărora le place să meargă cu bicicleta:
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoști regulile de circulație și să fii echipat corespunzător;
Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!
Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.
De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.
Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.
Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic și acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din față și din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.
La schimbarea direcției de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția ta!
Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.
Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.
Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice;
Poartă cască de protecție. Îți poate salva viața.
Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.
Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
Drum bun!

                                Sursa: IGPR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?