Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Raed Arafat: Nimeni nu poate garanta că dezastrul de la „Colectiv” nu se poate repeta oriunde în țară


Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, duminică, că nimeni nu poate garanta că drama din clubul „Colectiv” nu se poate repeta oriunde în țară. Întrebat dacă sistemul de prevenire a situațiilor de urgență s-a îmbunătățit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că ‘o prevenire sută la sută’ nu există nicăieri în lume. ‘Astfel de dezastre din păcate nimeni nu poate garanta că nu se pot întâmpla. Orice situație poate să se întâmple, oriunde în țară. Se pot cumula anumiți factori favorizanți care să ducă la apariția unui incident sau a unui dezastru. Rolul nostru este să facem tot posibilul să prevenim acest lucru. O prevenire sută la sută nu există, nimeni nu va garanta că un dezastru nu poate să aibă loc. Orice dramă se poate repeta, dar într-o altă formă, nu va fi o copie identică. Dacă ne uităm în lume, în SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi, iar unii au avut drame repetate. Măsurile de prevenire luate în ultima perioadă sunt în măsură să reducă acest risc și această probabilitate’, a declarat doctorul Raed Arafat. 
Totodată, Raed Arafat a spus că în cazul unei calamități majore, de tipul unui cutremur, în urma căruia apar victime multiple, se ia în calcul transferarea pacienților în alte județe care nu au fost afectate de seism. ‘Dacă vrem să luăm multiplele victime care pot să apară în București este posibil să fie nevoie, în caz de calamitate majoră iar o parte din spitalele să nu funcționeze, să muți bolnavii în alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul în care se lucrează oriunde. Nu te bazezi doar pe orașul care este afectat ci pe orașele neafectate și unde poți transfera pacienții. Orice situație de dezastru este o provocare. Pregătim sistemul pentru aceste provocări. Există proiecte de pregătire a spitalelor să facă față nu din punct de vedere al consolidărilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixării echipamentelor în spitale. Pregătim un proiect pilot la București pe două spitale, împreună cu primăriile. Continuăm pregătirea ca sistemul să facă față la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune că suntem perfect pregătiți. Întotdeauna trebuie făcut ceva în plus’, a declarat Raed Arafat.
Duminică a avut loc, la Piatra Neamț, ceremonialul de înmânare a Drapelului de luptă către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Petrodava’ al județului Neamț. La eveniment a fost prezent și doctorul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?