Micii întreprinzători vrânceni vor reducerea birocrației și protejarea investitorilor români prin promovarea exporturilor, se arată în Programul de guvernare al mediului de afaceri pentru perioada 2016-2020. Inițiativele dedicate întreprinzătorilor, elaborate la nivelul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, au fost prezentate în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, de președintele patronatului IMM Vrancea, Ion Roman. Implementarea programului dedicat întreprinzătorilor este coordonată de noul președinte al CNIPMMR, Florin Jianu. „Programul este necesar deoarece guvernul și autoritățile nu reușesc să rezolve problemele ridicate de mediul de afaceri. Patronatul susține un guvern politic, responsabil, care să rezolve problemele întreprinzătorilor”, a arătat președintele Ion Roman.
Întreprinzătorii propun măsuri administrativ-instituționale precum înființarea Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, înființarea de agenții regionale care să atragă investitorii și să promoveze exporturile, înființarea de parcuri industriale în fiecare județ, dar și transferul de autoritate din partea statului către entități de tip parteneriat public-privat. Ion Roman a arătat că se propune protecția investitorilor români prin susținerea eforturilor acestora de investiții și promovarea intereselor de export ale acestora, dar și debirocratizarea masivă a sistemului astfel încât niciun document pe care statul îl susține să nu fie solicitat unui contribuabil, iar nicio sancțiune administrativă să nu fie aplicată fără o acțiune de prevenție. „Vrem eliminarea taxei radio-tv pe care trebuie să o achite firmele, stimularea întreprinzătorilor care angajează șomeri, dar și neimpozitarea primelor acordate cu ocazia sărbătorilor, de Paște, Crăciun. Dorim acordarea de sprijin pentru participarea la târgurile internaționale, sprijinirea și dezvoltarea turismului, dar și promovarea României ca destinație turistică. Este nevoie de acordarea de facilități pentru investițiile în turismul, aplicarea cotei de TVA de 9% pentru agențiile de turism și dezvoltarea unor noi zone turistice, stimulată acordarea anuală de vouchere de vacanță pentru salariații din sistemul public și privat”, a spus Ion Roman.
Acesta a precizat că în Vrancea se vorbește despre stațiunea Lepșa, cu toate că aceasta nu este încadrată ca stațiune turistică. De aceea este nevoie de eforturile autorităților locale pentru promovarea turismului în Soveja, Lepșa și Vizantea. În ceea ce privește fiscalitatea, micii întreprinzători vor menținerea cotelor de impozitare pentru microîntreprinderile care au 1-3 salariați, eliminarea impozitului pe construcțiile speciale începând cu 1 ianuarie 2017, menținerea impozitului pe profit la 16%, a TVA-ului la 19%.
Proiect liberal pentru sancționarea firmelor cu 10% din cifra de afaceri
Președintele patronatului IMM, Ion Roman, a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă o inițiativă legislativă a unor parlamentari liberali referitoare la amenzile aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Potrivit proiectului de lege, care a trecut deja de Camera Deputaților, parlamentarii PNL propun ca amenda aplicată de comisarii Protecției Consumatorilor să fie în funcție de cifra de afaceri. Sancțiunea nu poate fi mai mică de 0,5% din cifra de afaceri înregistrată de firma în culpă în anul fiscal anterior și poate ajunge până la 10% volumul afacerilor. „Amenzile propuse de această lege sunt exagerat de mari, este o inițiativă care poate duce la falimentul firmelor”, a avertizat Ion Roman.
În prezent, comisarii pot amenda firmele cu până la 100.000 de lei, în cele mai grave cazuri, adică în cele în care este pusă în pericol sănătatea consumatorilor.