Ediția: Joi 19 Iunie 2025 Nr. 6902
Ediția: Joi 19 Iunie 2025 Nr. 6902

Condiții de îndeplinit pentru vrâncenii care vor să muncească legal în Germania


Angajatori din Germania transmit, prin intermediul Rețelui Eures, foarte multe locuri de muncă vancate pe care le pot ocupa toți cei ce doresc să lucreze în țara respectivă. Aici este cererea mare de persoane de profesie integrator software și dezvoltator software (3800 euro brut/lună), visual designer apicații mobile (40.000 euro brut/an), inginer software (3800 euro brut/lună), tehnician electronist (2100 euro brut/lună), modelator specialist Maya/3D Studio Max 3D și medic specialist ortopedie (100.000 euro brut/an. De asemenea, se mai pot angaja persoane de meserie: manipulant mărfuri (8,50 euro brut/oră), ajutor în depozit (10 euro brut/oră), ajutor în producție (9 euro brut/oră), ajutor în producția alimentară (8,50 euro brut/oră), asistent medical (10 euro brut/oră), asistent medical (1650-1850 euro brut/oră), asistent medicină internă, asistent medical cardiologie, asistent medical geriatrie, electrician în construcții, inginer electrician, inginer mecanic, inginer mecatronist, zugrav-vopsitor, tâmplar (alternativ dulgher), bucătar, (1653 – 2922 euro brut/lună), recepționer, personal servire clienți (1607 – 2922 euro brut/lună), specialist restaurant (1607 – 2922 euro brut/lună), specialist în domeniul hotelier (2021 – 2899 euro brut/lună), șofer profesionist, sudor MAG (11,80 euro brut/oră), operator CNC – frezor/strungar (10,50 euro brut/oră), mecanic industrial (15 euro brut/lună) și mecanic instalații sanitare de încalzire și aer condiționat (2100 euro brut/lună).

Cunoașterea limbii germane și experiența, cele mai importante pentru angajatori

    Totuși, cei care doresc să încheie contract de muncă pe cont propriu în Germania trebuie să știe că au obligația de a îndeplini anumite condiții, astfel încât să fie acceptați. Potrivit Ghidului realizat de Ministerul Muncii, în Germania, pentru a candida la un loc de muncă este necesar ca solicitantul să-și întocmească un dosar compus dintr-o scrisoare de intenție, CV cu fotografie, copii ale diplomelor, certificatelor de formare profesională etc., toate acestea, evident, în limba germană. „Experiența reprezintă cea mai importantă parte a CV-ului pentru angajatori. Este foarte util ca solicitantul să menționeze și proiectele majore la care a luat parte și mai ales cele de al căror succes a fost responsabil. Tinerii absolvenți pot menționa și perioadele de training sau alte tipuri de activități ce ar putea fi considerate experiențe profesionale. Cunoștințele lingvistice sunt foarte importante în Germania. Solicitantul trebuie să pună accent pe competențele sale lingvistice și pe nivelul său de cunoaștere a limbii germane”, se arată în Ghid. Aici se mai specifică faptul că, înainte și după sosirea pe teritoriul Germaniei, cei care intenționează să se angajeze au nevoie de următoarele documente: pașaport sau act de identitate, certificat de naștere, de căsătorie etc.; Cardul European de Sănătate emis de Casa de Asigurări de Sănătate din România; formulare europene în scopul atestării perioadelor de asigurare sau de muncă realizate ca salariat în România, dacă este necesar și dacă persoana respectivă dorește să transfere dreptul de a beneficia de prestații de șomaj în Germania; certificate, diplome, atestări și referințe privind ocuparea altor locuri de muncă; orice alte permise și licențe pe care le solicitantul de loc de muncă le consideră adecvate, de exemplu permisul de conducere; CV-uri și scrisori de intenție redactate în limba germană. „Totodată, este necesar să vă asigurați că: aveți loc de cazare în Germania; aveți suficiente fonduri pentru acoperirea primei luni de ședere; aveți asigurare medicală corespunzătoare; informați autoritățile din statul de origine privind șederea pe teritoriul Germaniei; faceți rost de pașapoarte pentru animalele deținute”, se arată în Ghid.

Ce trebuie să faci după ce ai ajuns în Germania

       
    După sosirea în Germania, cei care au deja un loc de muncă trebuie să se prezinte imediat la angajator, iar când încep munca trebuie să obțină confirmarea înregistrării lor în cadrul sistemului de asigurări sociale. Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă trebuie să se prezinte în termen de 30 de zile la Serviciile de Ocupare a Forței de Muncă. Tot în termen de 30 de zile de la mutarea în Germania, persoanele în cauză trebuie să raporteze acest lucru la autoritățile de înregistrare responsabile cu acest lucru. „Trebuie să raportați la biroul de asigurări sociale, în special angajații cu timp parțial de lucru, lucrătorii pe cont propriu, membrii de familie: este necesar să obțineți numărul de asigurare socială și formularul european. Este bine să deschideți un cont bancar. Dacă este cazul, înregistrați mașina deținută. Prezentați-vă la autoritatea fiscală responsabilă. Abonați-vă la servicii de gaze și electricitate, telefonie, radio și televiziune. Înscrieți-vă copiii în cadrul unei școli. Înmânați documentul dumneavoastră de ședere autorității administrative, dacă intenționați să stați mai mult de trei luni în Germania”, detaliază Ghidul, care poate fi consultat, în totalitate, accesând: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/MobilitateaForteiDeMunca/2014-ghiduri/2014-01-01_Ghid_Germania.pdf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?