Ediția: Luni 14 octombrie 2024 Nr. 6735
Ediția: Luni 14 octombrie 2024 Nr. 6735

Două firme mari din Vrancea au cerut ajutor de stat. Una nu l-a primit


Criteriile impuse de Guvern pentru acordarea ajutoarelor de stat în economie nu ajută refacerea zonelor industriale din Estul României. Cele mai multe puncte sunt acordate pentru investițiile foarte mari care, bineînțeles, sunt amplasate în vestul țării, unde se construiesc și autostrăzile care asigură legătura cu Uniunea Europeană. Victima sistemului de punctare este societatea vrânceană Vrancart Adjud, al cărei proiect nu a obținut punctajul necesar pentru a trece de prima selecție la acordarea ajutorului de stat de care depind investițiile pentru următorii ani. Lista investițiilor selectate de Ministerul Finanțelor Publice pentru acordarea ajutoarelor de stat arată că sunt vizate aceleași zone preferate de investitorii industriali din vestul și centrul țării, precum Cluj, Ilfov, Dâmbovița, Craiova dar și Satu Mare, Slatina. Oficialii ministerului arată că din 36 de proiecte de investiții au fost selectate șase în valoare totală de 2.28 de miliarde de lei.     Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele șase cereri de acord pentru finanțare și anunțate rezultatele finale. „Punctajul s-a realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locația realizării investiției, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate)”, arată Ministerul Finanțelor Publice.
    Fără acest ajutor de stat este greu de crezut că Vrancart va realiza investițiile propuse. La  la ultima Adunare Generală Extraordinară a acționarilor din 18 august, conducerea Vrancart a discutat despre obținerea unui ajutor de stat consistent pentru proiectul „Schimbare fundamentală în procesul general de producție din cadrul Vrancart”. Ajutorul de stat a fost estimat la peste 84,3 milioane lei iar proiectul trebuia să fie implementat în perioada 2017-2019. Finanțarea proiectului de ajutor de stat era asigurată prin surse împrumutate și fonduri nerambursabile. Proiectul Vrancart a obținut 83,96 puncte, al doilea loc pe lista proiectelor care nu au trecut de prima selecție.

Proiect depus de Tricotton Junior pentru crearea de noi locuri de muncă

    Situația nu este foarte diferită la schema de ajutor de stat pentru stimularea creării de locuri de muncă. Conform situațiilor de la MFP, au fost depuse 22 de cereri, în baza acestora s-ar putea crea 3.653 de locuri de muncă. Oficialii MFP precizează că evaluarea cererilor și a documentației necesare în prima etapă se realizează în maximum 30 de zile lucrătoare de la data încheierii sesiunii. Din Vrancea este o singură solicitare, de la firma Tricotton Junior din Panciu. Valoarea ajutorului de stat solicitat este de 2,2 milioane lei pentru crearea a 59 locuri de muncă. Analiza proiectelor arată o discrepanță majoră între regiunile țării. Regiunea 2 Sud Est are proiecte doar pentru crearea unui număr de 100 locuri de muncă, la fel ca în regiunea de Vest. Cele mai multe proiecte depuse sunt în regiunea de Sud, pentru crearea a două mii de locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?