Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Amenzi împărțite transportatorilor și societăților care comercializează material lemnos


Polițiștii au desfășurat, în ultimele două săptămâni, acțiuni pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice. În ceea ce privește exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, au fost aplicate mai multe amenzi și s-a confiscat lemn care nu era trecut în acte. Controalele s-au desfășurat atât în trafic, ocazie cu care au fost sancționați șoferii care transportau lemne, cât și la societăți care comercializau material lemnos. Acțiunile s-au desfășurat pe raza localităților Tâmboiești, Vidra, Vârteșcoiu, Vidra, Tulnici, Străoane, Mera, Năruja, Odobești, Câmpuri și Cotești, confiscându-se material lemos din speciile gorun, fag, mesteacăn și rășinoase. 
          „-La data de 22 august a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Tîmboiești, a fost depistat un bărbat din comuna Podgoria, județul Buzău, care a tăiat fără drept și sustras un număr de 16 arbori din specia gorun, creând un prejudiciu total de 3.907,06 lei, depășind astfel prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior de 28,31 ori. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de «tăiere fără drept de arbori» și «furt de arbori», fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 i art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.
          -La data de 22 august a.c., ora 13:30 pe DN 2D – comuna Vidra, a fost
depistat un bărbat din orașul Panciu, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,24 mc. lemn de foc din specia gorun, în baza unui aviz de însoțire secundar. Materialul lemnos transportat nu corespundea din punct de vedere al speciei cu cel înscris în avizul de însoțire, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,24 mc. material lemnos.
          -La data de 22 august a.c., ora 19:30, pe raza comunei Vârteșcoiu, a fost depistat un bărbat din comuna Andreiașu, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2,00 mc. lemn de foc din specia fag, fără documente legale de proveniență. Acesta a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 2,00 mc. material lemnos.
         -La data de 22 august a.c., cu ocazia controlului efectuat împreună cu
specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani la depozitul de material lemnos al Obștii Condratu, situate pe raza comunei Vizantea – Livezi, s-a constatat faptul că, în perioada 1 – 20 august a.c., obștea a expediat în vederea comercializării către membrii săi obșteni, un volum de 95,62 mc. lemn de foc (81,16 mc. lemn de foc din specia fag, 1,60 mc. lemn de foc din specia paltin, 8,09 mc. lemn de foc din specia mesteacăn, 4,77 mc. lemn de foc din specia ulm), fără avize de însoțire, fapt pentru care s-a dispus măsura sancționării contravenționale a Obștii Condratu pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 și confiscarea contravalorii cantității de 95,62 mc. lemn de foc.
          -La data de 22 august a.c., a fost efectuat un control la depozitul de
material lemnos al unei societăți comerciale din comuna Vizantea-Livezi, în urma căruia s-a constatat faptul că în perioada 2 – 22 august a.c. societatea a
expediat în vederea comercializării cantitatea de 27,50 mc. cherestea din specia
rășinoase, fără avize de însoțire. Societatea în cauză a fost sancționată contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 27,50 mc. material lemnos.
          -La data de 23 august a.c., ora 08:20, pe DN 2D – comuna Tulnici, a fost
depistat un bărbat din localitate în timp ce transporta cu o autoutilitară 3,50 mc. lemn de foc din specia fag. Pentru materialul lemnos transportat, conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire secundar, care avea înscris un cod unic online, generat la o oră ulterioară opririi autoutilitarei de către organele de poliție. Astfel, transportul a fost considerat fără proveniență legală, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,50 mc. material lemnos.
          -La data de 22 august a.c., ora 20:50, pe drumul comunal 144 – comuna
Vârteșcoiu, a fost depistată o autoutilitară condusă de un bărbat din comuna Mera, care transporta cantitatea de 4,00 mc. lemn de foc diverse specii fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată contravaloarea cantității de 4,00 mc. material lemnos.
          -La data de 23 august a.c. ora 05:30, pe DN 2L – comuna Străoane, a fost
depistat un bărbat din comuna Câmpuri, care, având dreptul de conducere
suspendat, transporta cu o autoutilitară cantitatea de 8,50 mc. lemn de foc,
pentru care a prezentat un aviz de însoțire, care nu corespundea din punct de vedere al cantității și speciei. În cauză sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de «conducere a unui autovehicul fără permis de conducere», faptă prevăzută și pedepsită de art. 335 din Codul Penal. De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 8,50 mc. material lemnos.
          -La data de 23 august a.c., ora 21:05, pe DN 2M – comuna Mera, un bărbat din localitate a fost depistat în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 5,00 mc. lemn de foc din specia fag, care nu corespundea cu datele înscrise în avizul de însoțire prezentat. Astfel, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.
          -La data de 24 august a.c. ora 11:30, în fondul forestier de pe raza comunei Năruja, s-a constatat că un bărbat din comuna Reghiu, a tăiat fără drept și sustras un număr de 11 arbori din specia fag din pădurea aparținând altui bărbat. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic. 
          -La data de 26 august a.c., ora 02:10, pe DN 2D – comuna Vidra, a fost
depistat un bărbat din comuna Nereju, care transporta material lemnos cu o
autoutilitară care nu corespundea din punct de vedere cantitativ cu datele
înscrise în avizul de însoțire secundar prezentat, fiind depistat un plus de 4,20 mc. cherestea din specia rășinoase. Astfel, s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 4,20 mc. material lemnos.
          -La data de 27 august a.c., ora 06:00, pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu un atelaj hipo lemn de foc, fără documente legale de proveniență. Acesta a fost sancționat contravențional în conformitate cu art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos în cauză.
          -La data de 27 august a.c., ora 07:24, pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu un atelaj hipo lemn de
foc fără documente legale de proveniență. Acesta a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.
         -La data de 28 august a.c., ora 23:30, pe DN 2D – comuna Vidra, a fost
depistată o autoutilitară care transporta cherestea din specia rășinoase. Cu ocazia verificărilor s-a stabilit faptul că în autoutilitară se afla cantitatea de 15,00 mc. cherestea rășinoase, pentru care conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire secundar care nu avea înscrise ora eliberării, ora plecării și codul unic online. De asemenea, conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care acesta a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată contravaloarea cantității de 15,00 mc. cherestea din specia rășinoase.
          -La data de 28 august a.c., ora 00:25, pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitara cantitatea de 2,00 mc. lemn de foc diverse esențe moi, fără a poseda documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 2,00 mc. material lemnos.
          -La data de 28 august a.c. ora 06:00, pe DN 2M – oraș Odobești, un bărbat din comuna Broșteni a fost depistat în timp ce transporta cu un atelaj hipo material lemnos (lemn de foc), fără documente legale de proveniență. Acesta a fost sancționat contravențional pentru încălcarea art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat ilegal.
          -La data de 22 august a.c., împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani și ai Direcției Silvice Vrancea, a fost efectuat un control în fondul forestier de pe raza comunei Câmpuri, aflat în administrarea Ocolului Silvic Soveja, în urma căruia au fost depistate un număr de 17 cioate provenite de la arbori din specia fag, care nu prezentau amprenta unui dispozitiv special de marcat de formă circulară. În cauză sunt efectuate cercetări față de echipa de exploatare sub aspectul comiterii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.
          -La data de 22 august a.c., ora 15:45, pe raza comunei Câmpuri, a fost
depistat un bărbat din localitate care transporta cu un autocamion cantitatea de
4,254 mc. lemn de foc fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.
          -La data de 22 august a.c., ora 16:00, pe raza comunei Cîmpuri, a fost
depistat un bărbat din localitate, care transporta cu o autoutilitară lemn de foc,
fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.
          -La data de 23 august a.c., în urma controlului efectuat la un depozit
temporar de material lemnos din comuna Cotești, s-a constatat faptul că societatea a deținut cantitatea de 24,99 mc. lemn de foc fără documente legale de proveniență. De asemenea, registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase nu era completat la zi, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a societății comerciale pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. m și art. 21 lit. d din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată cantitatea de 24,99 mc. material lemnos.
          -La data de 25 august a.c., s-a procedat la sancționarea contravențională a unei societăți comerciale din comuna Nereju, pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. f din Legea nr. 171/2010, întrucât administratorul acesteia a refuzat efectuarea controlului de către organele de poliție și specialiștii silvici.
          -La data de 23 august a.c., pe raza comunei Cotești a fost depistat un bărbat din comuna Dumbrăveni, care transporta cu o autoultilitară cantitatea de 2,45 mc. lemn de foc din specia fag, care nu corespundea cu cantitatea de material lemnos înscrisă în avizul de însoțire prezentat, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 2,45 mc. material lemnos”, se arată în buletinul de presă primit de la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?