Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO : Ziua Eroilor și Martirilor Neamului Românesc, sărbătorită la Focșani


Militarii Garnizoanei Focșani, alături de autoritățile administrației publice locale și județene au sărbătorit Ziua Eroilor și Martirilor Neamului Românesc. Activitățile au început în jurul orei 12.00 la Mausoleul Eroilor din Focșani cu oficierea serviciului religios, continuând cu depunerea coroanelor și a jerbelor de flori, pentru ca la final să defileze Garda de Onoare precum și Muzica Militară. Nu au lipsit nici alocuțiunile celor care au ținut să aducă un omagiu eroilor patriei. „Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Înviere și este și ziua de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc. În luptele mondiale de la începutul secolului trecut, România a pierdut aproape un milion de soldați și oameni de rând pe care îi comemorăm în fiecare an la acestă dată”, a spus Vasile Buruiană, președintele Asociației Cultul Eroilor- Regina Margareta din Vrancea.

    În această zi sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. „Ne plecăm frunțile în fața înaintașilor, bunilor și străbunilor căzuți la datorie față de patrie în Războiul de Independență, în primul și al doilea Război Mondial, în fața martirilor Revoluției din Decembrie 1989 și nu în ultimul rând a eroilor militari căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest”, a adaugat colonel Mihai Claudiu Sava, Comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani.

    La eveniment au participat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, primarul ales Cristi Misăilă, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor și ai partidelor politice, dar și simpli cetățeni. „Astăzi, mai mult ca oricând, ne îndreptăm rugăciunile către zecile de mii de români care au murit pe aceste pământuri în urmă cu aproape 100 ani, la Mărăști, Soveja și Mărășești. Dar, la fel de bine, avem obligația morală de a-i cinsti și pe eroii zilelor noastre, pe soldații care au luptat și s-au sacrificat pentru ca țara noastră să își poată onora angajamentele în teatrele de operațiuni internaționale. O spun mereu, tinerii și copiii noștri trebuie să crească cunoscând istoria și respectând jertfa eroilor! Iar noi avem obligația să îi învățăm să își iubească țara, să fie mândri că sunt români! Fie ca imnul național, drapelul și jertfa eroilor acestui neam să ne fie de-a pururea în suflet! Onoare și Patrie! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, se arată într-un mesaj al președintelui Marian Oprișan.

    Șeful administrației județene este inițiatorul și susținătorul proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, în cadrul căruia au fost reabilitate mausoleele Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. De asemenea, au fost introduse într-un circuit turistic monumente de o importantă factură istorică, printre care: Monumentul eroilor pănceni căzuți în timpul Primului Război Mondial și Cimitirul ostașilor germani căzuți în timpul primului război mondial, aflat în apropierea orașului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu – Străoane, Monumentul frăției de arme româno-franceze 1916-1919 – Varnița, Cimitirul ostașilor germani – Soveja.
    La rândul său, primarul ales Cristi Misăilă a precizat într-un mesaj: „A 40-a zi de la Învierea Domnului are pentru români o dublă semnificație: marea sărbătoare creștină a Înălțării și totodată Ziua cinstirii și pomenirii Eroilor și Martirilor Neamului, care și-au dat viața pentru apărarea și întregirea țării, libertate și demnitate, dreptate și adevăr. Glorie tuturor eroilor și veșnica lor pomenire și recunoștință! Eroii religiei sunt martirii, iar martirii neamului sunt eroii. Și cu toții, prin devotamentul și jertfa lor, au apărat această țară și neamul romanesc, dar și credința ortodoxă și Biserica străbună. Pe lângă rugăciuni, comemorări și depuneri de coroane, să le arătăm recunoștință mai ales păstrând cu sfințenie ceea ce ne-au lăsat cu prețul vieții lor: dreapta credință strămoșească și România întreagă! Hristos S-a înălțat!”

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?