Voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea au împărțit, ieri, 200 de litri de apă potabilă celor 20 de familii din satul Pitulușa, comuna Broșteni, care au avut de suferit în urma viiturii care a lovit localitatea marți după-amiază. Potrivit celor spuse de Rodica Davidean, directorul instituției de caritate, în funcție de nevoile celor afectați de inundații, vor putea fi acordate și alte ajutoare. „Azi (ieri – n.r.) le-am dus apă atât pentru gătit cât și pentru băut. Toți ne-au pus aceeași întrebare, și anume „cine ne curăță fântânile?”. Nu am știut ce răspuns să le dăm… Noi suntem pregătiți ca în caz de nevoie să dizlocăm din fondul de rezervă a Crucii Roșii, fonduri pentru a interveni post-inundații. Putem achiziționa apă și, acolo unde oamenii și-au pierdut rezervele de hrană, încercăm să le asigurăm și alimentele de bază”, a spus Rodica Davidean.
Oamenii din Pitulușa se luptau ieri din răsputeri să îndepărteze mormanele de nămol care au acoperit și drumul, dar și curțile, beciurile și cramele în care-și țineau alimente dar și diverse lucruri pe care acum nu le mai pot folosi. Chiar dacă ploua în continuare foarte tare, și ulițele s-au transformat în albii de pâraie, ei munceau din greu cu lopeți, cu sape, dorind să facă drum șuvoiului de apă în jos, către Milcov.
„Ieri după masă (marți – n.r.) a dat o ploaie cu piatră, a plouat tare de tot și în juma de oră a dat pe afară! A venit de sus de pe deal viitura cu nămol, cu cioate, ne-a intrat apa în beciuri, a intrat prin magazii, prin grădini, peste tot. Eu am beciul și ograda plină de mâl și apă. Mi-a terminat grădina, aveam puse răsaduri, praf a făcut tot! Dacă era numa apă poate mai salvam ceva, da cu mâlul n-ai ce să mai faci. A fost mâl până la genunchi, l-am mai curățat, și acum mă chinui să curăț de cioate șantul ca să poată curge apa. În 2005 am mai pățit așa ceva”, a spus Neculai Ghioni, de 64 de ani, din satul Pitulușa, comuna Broșteni.
În grădina omului se puteau vedea răsadurile rupte, înecate în apa nămolită. În alte grădini dezastrul este același, iar unii spun că dacă s-ar întări digul din locul respectiv și s-ar mai face și șanțuri așa încât să se scurgă apa așa cum trebuie, astfel de nenorociri ar putea fi evitate. „Era cam pe la trei jumate sau patru după-masa când a venit o viitură mare dinspre Malul Caprei. S-a năpustit aici și-a făcut dezastru! Unde locuiesc eu este un dig care s-a rupt și tot malul s-a dus în vale. Aici unde am magazinul e casa părintească, dar eu stau în vale și acolo a rupt tot. A fost și piatră înainte de viitură și-a distrus grădinile… Să zic așa, cam zece case cred că au fost tare afectate , a intrat apa în beci, prin crame. Noroc că mai avem hidrofoare și am acționat. Au venit și cei de la drumuri și poduri, au venit și de la Primărie, dar vă spun, ieri (marți -n.r.) de la ora 16 la 19 s-a produs tot dezastrul. În 2005 a mai fost așa. O soluție ar fi dacă ar întări digul și dacă s-ar face niște șanțuri adânci, așa s-ar duce apa jos în Milcov și nu ne-ar mai afecta pe noi”, a fost de părere Marin Balaci, de 59 de ani, din Pitulușa.
Probleme au mai fost la Jariștea și Mera
Conform unei informări de presă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea, în urma fenomenelor meteorologice înregistrate marți, 24 mai a.c. în județul nostru, au fost afectate trei unități administrativ – teritoriale și au fost luate următoarele măsuri:
– în comuna Broșteni, satele Pitulușa și Arva au fost afectate 11 gospodării și anexe, iar pe DN 2M în satul Pitulușa s-a intervenit cu 12 subofițeri din cadrul ISU Vrancea și un autocamion de intervenție, pentru degajarea aluviunilor care îngreunau circulația;
– în comuna Jariștea și satul Scînteia au fost afectate și s-a intervenit pentru evacuarea apei din 9 curți, cât și pentru degajarea aluviunilor depuse pe străzile comunale;
– în comuna Mera și satele Vulcăneasa și Milcovelu au fost afectate și s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți și pentru degajarea aluviunilor depuse pe străzile comunale;
– la acest moment nu sunt drumuri afectate în județul Vrancea.
Potrivit reprezentanților Biroului de comunicare al C.J.S.U. Vrancea, „în scopul monitorizării și gestionării eficiente a tuturor situațiilor de urgență manifestate pe fondul emiterii avertizărilor meteorologice și hidrologice, începând cu data de 24.05.2016, ora 19:00 a fost activată Grupa Operativă Județeană. În continuare, se monitorizează evoluția fenomenelor meteorologice, precum și a situației operative, iar instituțiile care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal și tehnică specifică în sprijinul cetățenilor și autorităților publice locale, dacă situația va impune”.