Ploile din ultimele 48 de ore au făcut prăpăd în mai multe localități ale județului Vrancea. Peste 50 de locuințe au fost inundate la Odobești de apele ce au venit de pe Măgura. Viiturile astfel formate au avut o înălțime mai mare de un metru și au lovit cu furie asupra curților, caselor și străzilor care au fost umplute cu moloz și resturi de lemn sau vegetale. Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș spune că inundațiile de marți seară au fost cauzate de faptul că acele canale de colectare a apelor pluviale aflate în administrarea ANIF nu mai sunt întreținute și curățate de nimeni. „Pe canale cresc măceși și sunt pline de bălării, iar apa nu a mai putut fi preluată și a ajuns în centrul orașului Odobești”, a spus primarul Daniel Nicolaș, arătând cu degetul către ANIF. Edilul șef din Odobești spune că Asociația orașelor din România a solicitat în mod repetat ca acele canale de preluare a apelor pluviale din vecinătatea orașelor să fie preluate de administrațiile locale pentru a le întreține sau decolmata.
Peste 50 de locuințe au fost inundate la Odobești de apele ce au venit de pe Măgura. Viiturile astfel formate au avut o înălțime mai mare de un metru și au lovit cu furie asupra curților, caselor și străzilor, care au fost umplute cu moloz și resturi de lemn sau vegetale. Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, spune că inundațiile de marți seară au fost cauzate de faptul că acele canale de colectare a apelor pluviale aflate în administrarea ANIF, nu mai sunt întreținute și curățate de nimeni. „Apele rezultate de ploile abundente nu au putut fi preluate de canalele făcute special pentru preluarea apelor pluviale și care se află în administrarea ANIF. Pe canale cresc măceși și sunt pline de bălării, iar apa nu a mai putut fi preluată și a ajuns în centrul orașului Odobești. Am avut mai multe puncte critice în care apele revărsate au fost la un pas să distrugă locuințe, dar și infrastructură locală, respectiv străzi, sistem de canalizare sau alimentare cu apă. Intervenția promptă ne-a ferit de un dezastru”, a spus primarul Daniel Nicolaș.
Acesta spune că Asociația Orașelor din România a solicitat în mod repetat ca acele canale de preluare a apelor pluviale din vecinătatea orașelor să fie preluate de administrațiile locale pentru a le întreține sau decolmata și în acest fel să ferească orașele respective de inundații. „Asociația Orașelor din România a solicitat în mod repetat prin intermediul mai multor adrese ca ANIF să treacă acele canale de preluare a apelor pluviale din vecinătatea orașelor la administrațiile locale pentru a le întreține sau decolmata și în acest fel să ferească orașele respective de inundații. Numai că ne-am lovit permanent de refuzul celor care ar trebui să curețe și să întrețină aceste canale și care refuză să le treacă în administrarea orașelor”, a precizat primarul Daniel Nicolaș. Acesta a susținut că este pentru prima dată când Odobeștiul se confruntă cu un cod roșu de inundații. „Mă cert cu oricine pentru Odobești și pentru odobeșteni, dar nu mă pot certa niciodată cu Dumnezeu! Este pentru prima dată când în orașul nostru a fost instituit cod roșu hidrologic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au sărit în sprijinul nostru pentru a limita pagubele materiale. Sper ca Guvernul să înțeleagă văzând cele întâmplate și să dea curs solicitării Asociației Orașelor de a lăsa în administrarea primăriilor canalele de preluare a apelor pluviale și nu în competenta SNIF”, a afirmat Daniel Nicolaș.
„Fără diguri, Odobeștiul ar fi fost inundat mai grav ca în anul 2005”
Primarul orașului Odobești a mai spus că dacă nu ar fi fost rezolvată problema digurilor de protecție a râului Milcov, Odobeștiul ar fi fost inundat în cea mai mare parte. „Nu pot decât să mă bucur și să mulțumesc bunului Dumnezeu, dar și președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care s-a zbătut să obțină finanțare pentru continuarea și finalizarea lucrărilor de îndiguire a malurilor Milcovului în zona orașului Odobești, dar și în alte zone de pe râul Milcov. Dacă aceste diguri nu ar fi fost realizate, orașul Odobești ar fi fost afectat și inundat poate mai grav ca la inundațiile din anul 2005”, a precizat primarul Daniel Nicolaș.
Vă reamintim că problemele cauzate de viiturile puternice formate în bazinul hidrografic Vrancea între anii 2005 și 2013, care au distrus drumuri, poduri, podețe, gospodării, locuințe, au stat la baza proiectului inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care vizează regularizarea și recalibrarea albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea, proiect pentru care a obținut numai în anul 2013, suma de 38 de milioane de lei.
În urma acestui proiect, în zona orașului Odobești au fost finalizate lucrările de îndiguire a zonei critice, acolo pe unde au intrat apele Milcovului în oraș în 2005 și 2006. Lucrările de regularizare și protecție a malurilor continuă și astăzi. Astfel, la un deceniu de la cele mai cumplite distrugeri provocate de Milcov odobeștenilor, autoritățile implementează cel mai complex proiect de îndiguiri conceput vreodată pentru localitate. Primarul Daniel Nicolaș a declarat că tot malul stâng al albiei Milcovului va fi îndiguit, iar albia recalibrată, de la intrarea râului în localitate, până la granița cu Focșaniul. „Dacă inundațiile din 2005-2006 au fost cele mai devastatoare pentru orașul nostru, proiectul de îndiguiri pe care îl derulăm în acest moment este cea mai elaborată lucrare de protecție a Odobeștiului, nu numai prin faptul că se întinde pe 6,5 km, ci pentru că proiectul prevede atât îndiguiri ale malului, elemente de protecție a digurilor, recalibrarea albiei și colmatarea spațiilor din spatele digurilor. Practic, la finalul proiectului, cel puțin pe teritoriul orașului Odobești, apele Milcovului nu vor mai pune în pericol cetățenii ca în 2005-2006”, a declarat primarul Daniel Nicolaș.
Pentru cei care nu știu, în 2005 Milcovul a distrus mai multe locuințe în punctul Sf. Ilie – Segărceanu din cartierul Unirea, a amenințat cu intrarea în oraș prin cartierul Supuși și ruperea arterei de comunicație DN 2M. A fost momentul care a dus la înființarea cartierului „Mihai Sturza”, unde au fost mutați cetățenii sinistrați din Odobești și localitățile învecinate. După lucrări de mai mici dimensiuni în regie proprie, autoritățile au reușit să primească finanțare pe acest proiect, care va pune la adăpost localitatea de furia apelor. „Proiectul nu are impact pozitiv doar asupra Odobeștiului. Digurile protejează și DN 2 M, una dintre căile de comunicație strategice, care leagă capitala administrativă a județului de satele din zona de munte. Din ce în ce mai mult în ultimii ani, legătura cu Vrancea istorică s-a făcut pe acest drum, pe care am reușit, pe timp inundațiilor și în timpul căderilor de zăpadă din 2012, să o menținem cu eforturi mari, deschisă”, ne-a mai spus primarul Daniel Nicolaș.
Peste 38 de milioane de lei pentru regularizarea râurilor din Vrancea
Vă reamintim că, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, se execută sau au fost executate lucrări de regularizare și recalibrare a albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea. Pe lista de investiții programate pentru acest an în Vrancea și care se află în diferite stadii de execuție, sunt cele de regularizare a următoarelor cursuri de apă: Siret – consolidare mal drept, pe sectorul Vadu Roșca; Milcov – în zona localității Odobești -Supuși; Putna – consolidare și apărare de maluri în zona localităților Vidra, Bolotești, Å¢ifești, Clipicești, Vitănești; Zăbala -consolidare și apărare de maluri în zona localităților Nereju, Spulber, Paltin, Năruja, Prahuda; Åușița – consolidare și apărare de maluri în zona localităților Soveja-Dragomira, Chetroaia – Panciu, unde vor fi efectuate lucrări de protecție a stației de epurare a orașului Panciu.
Referitor la aceste investiții, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că dacă guvernele pedeliste nu au acordat importanța necesară regularizării cursurilor de apă care traversează Vrancea, Guvernul PSD a înțeles importanța și urgența cu care trebuie realizate aceste lucrări și a alocat fondurile necesare. „Guvernele pedeliste nu au dat absolut deloc importanța necesară regularizării și recalibrării albiilor râurilor care traversează județul Vrancea, unul dintre cele mai mari bazine hidrografice din sud-estul României. În anul 2012, premierul Victor Ponta a înțeles importanța acestor investiții și a alocat în faza inițială suma de 460 miliarde lei vechi, din care cea mai mare parte, peste 380 de miliarde de lei vechi, au fost alocați pentru regularizarea și recalibrarea unor albii de râuri pe raza județului Vrancea”, a spus Marian Oprișan.