La primele ore ale dimineții de ieri, angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea nu s-au mai dus la serviciu, ci s-au oprit la Centrul de Transfuzie Focșani, pentru a veni în ajutorul celor care stau pe patul de spital și așteaptă o pungă de sânge. Astfel, jandarmii s-au alăturat campaniei naționale „Donează sânge, salvează o viață!”, aflată la cea de-a XI-a ediție, organizată în colaborare cu Patriarhia Română. „Sub deviza «Un strop de sânge, o șansă la viață» cadrele au înțeles să participe la această acțiune de întrajutorare a semenilor noștri aflați în nevoi. Astfel, până în acum au răspuns prezent un număr considerabil de cadre ale unității, care s-au deplasat la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea, unde după efectuarea analizelor preliminare li s-a recoltat sânge. Trebuie să conștientizăm importanța donării de sânge și să înțelegem că sângele înseamnă viață și, de ce nu, trebuie să ne gândim că și noi am putea avea nevoie la un moment dat de acea picătură de sânge pentru ca viața să ne fie salvată”, a declarat plutonier adjutant șef Adrian Costescu, purtător de cuvânt al IJJVrancea.
Ovidiu Avram este unul dintre jandarmii care nu a stat pe gânduri atunci când a auzit de această campanie, mai ales că ori de cât câte ori află că este reală nevoie de sânge reacționează. „Nu este pentru prima dată când donez sânge și de fiecare dată am făcut-o cu toată inima. Mi se pare unul dintre cele mai simple moduri prin care o viață poate fi salvată, bineînțeles dacă și starea de sănătate a donatorului este corespunzătoare”, a mărturisit Ovidiu Avram, ofițer specialist.
Gestul jandarmilor a venit ca o gură de aer proaspăt pentru Centrul de Transfuzii Focșani, al cărui stoc de sânge este aproape de zero. „Orice sprijin venit din partea instituțiilor este binevenit. De fiecare dată, pe patul de spital va fi nevoie de o pungă de sânge. Dacă analizele de după recoltare ies bune și punga e validată, se prepară două – trei produse de sânge, care merg la doi sau trei pacienți. Astfel, printr-o singură faptă bună, pot fi ajutați mai mulți oameni. De-a lungul timpului, am fost ajutați atât de Jandarmerie, cât și de Armată sau Poliție. Este mare nevoie de sânge, mai ales de grupele cu RH negativ și de A pozitiv”, declară Georgiana Marin, purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie Focșani.
Campania națională „Donează sânge, salvează o viață!” se desfășoară până pe data de 27 mai.